Ako mám žiadať o príspevok na jasle?

sona76
12. jan 2012

Vie mi niekto povedat, ako ziadat o prispevok na jasle, ak idem pracovat? Ziadat pred nastupom do prace alebo az na zaklade vystaveneho dokladu z jasli?

jankohrasko
12. jan 2012

@sona76 Príspevok na starostlivosť o dieťa – pre zamestnaného rodiča.
Poskytovaním príspevku štát prispieva rodičovi alebo fyzickej osobe, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na úhradu výdavkov vynaložených na starostlivosť o dieťa.
Príspevok za kalendárny mesiac je v sume preukázaných výdavkov oprávnenej osoby na starostlivosť o dieťa, najviac do výšky 230 Eur.
Príspevok za kalendárny mesiac je v sume 41,10 Eur mesačne v prípade, ak starostlivosť o dieťa zabezpečuje rodič popri vykonávaní zárobkovej činnosti alebo iná fyzická osoba bez živnostenského oprávnenia a nepoberá rodičovský príspevok.
tlacivo http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/sta...

jankohrasko
12. jan 2012

@sona76 pardon http://www.employment.gov.sk/DIS/dis/index.php?... tu je tlacivo: Žiadosť o príspevok na starostlivosť o dieťa

maria30
12. jan 2012

@sona76 ja som sa nato informovala na úrade.. tú sumu do 230eur preplatia vtedy, ak sú to oficiálne jasle- škôlka, alebo fyzická osoba, ktorá má opatrovanie detí v živnostenskom liste a má k tomu príslušné priestory... najprv musíš mať doklad z daného zariadenia, na základe ktorého ti sumu do výšky 230eur preplatia.. ak je suma vyššia, musíš si to doložiť zo svojho vrecka... ak sa ti o dieťa stará niekto z rodiny, tak treba napísať prehlásenie, že kto sa o dieťa bude starať, kým budeš v práci a vtedy ti ostáva 194eur rodičovský príspevok.... oba príspevky pri dokladovaní platia až do troch rokov dieťaťa...

jankar27
13. jan 2012

Urcite je to az po uhrade. V jasliach s tym skusenost maju a aj potrebne tlaciva. A pokial viem dokladuje sa to kazdy mesiac. Ja robim na dohodu takze si to uplatnit nemozem, ale ked maly nastupil tak sa ma na to v jasliach pytali, ale nie som dochodkovo poistena zo zamestnania, tak sa ma to netyka.

sona76
autor
13. jan 2012

dievcata, dakujem pekne!

kaktusik007
13. jan 2012

@sona76 opravim
@maria30 - fyzicka osoba, ktora ma opatrovanie v zivnostenskom, nemusi mat na to prislusne priestory 🙂 mozete spisat dohodu a bude dieta opatrovat v mieste trvaleho pobytu dietata 😉

@jankar27 a otec dietata nepracuje tiez v zamestnaneckom pomere alebo nema zivnost???? teda za predpokladu, ze spolu zijete a nemas dieta zverene do starostlivosti 😉

celkovo mas
@sona76 pol roka na to, aby si si tento prispevok n a starostlivost uplatnila... ak mas otazky, pytaj sa cez IP, my tieto prispevky poberame 🙂

maria30
13. jan 2012

@kaktusik007 aha.. tak mi to asi zle povedala, alebo som to ja zle pochopila.. ďakujem za info 😉

manolita
15. jan 2012

ahojte viete mi poradiť? poberám rodičovský príspevok, som tehotná a mám rizikové tehotenstvo tak som momentálne v nemocnici ☹ malú (má 19 mesiacov) ideme dať do jasličiek, chcem vedieť či mám nárok na príspevok na jasle kedže nie som pracujúca..

jankar27
16. jan 2012

@kaktusik007 myslela som aj na to, zeby moj muz poberal prispevok na jasle, ale tym padom, ja by som skoncila na rodicaku (aspon myslim) a nebola by som poistenkynou statu, to znamena, zeby som si musela aspon zdravotne platit sama, no neviem, ci sa nemylim. Po skonceni RD aj tak asi pojdem na podporu, kedze do starej firmy sa nevratim.

kaktusik007
17. jan 2012

@manolita poberanie rodicovskeho prispevku a prispevku na starostlivost sa navzajom vylucuje, nie je to mozne. Poberat prispevok na starostlivost moze aj otec dietata, potom skumaju u neho ci cinnost, ktoru vykonava, je z nej povinne dochodkovo poisteny...
@jankar27 zle 😉 v zakone je taka mala medzerocka.... poberat rodicovsku dovolenku mozes aj nadalej, nikde nie je napisane, ze musis zaroven poberat rodicovsky prispevok alebo ine davky 😉 jedine tu si treba dat pozor na definiciu riadnej starostlivosti podla zakona o zdravotnych poisteni, tam je definovane ze mozes byt poistenkynou statu, avsak tvoje dieta do 6 rokov veku (maximalne) ale dieta moze byt v skolke/jaslaich/u opatrovatelky maximalne 4 hodiny denne. tak ak vies ze koncis so zamestnanim, tak sa s nimi pripadne dohodni na vyssom vymeriavacom zaklade, odpracuj 2-3 dni a chod na podporu - aj to moze byt celkom zaujimave reisenie 😉 😀

jankar27
17. jan 2012

@kaktusik007 no platim si aj dobrovolne pois.v nezamestnanosti, ale skoda, ze uz v januari konci, no neva mam zaplatene 3 mesiace, tak ak ukoncim RD v pohode,tak by mi tam mali aj z toho nieco rata. Uvidim, ako ukoncim svoj pracovny pomer, kedze tam je taky maly zadrhel, kedze ta firma bola predtym moja a teraz je noveho majitela. Takze uvidim, ako ukoncim pracovny pomer, pri prepise som mala len jednu podmienku, aby som tam ostala ako zamestnanec na RD, o ukonceni pomeru sme sa nebavili, ale kedze som prisla o dost vela penazi, tak by som chcela naspat aspon nieco. Dufam, ze mi zvysnu dovolenku preplatia alebo si ju vycerpam a hadam to vyjde na ten max s tym dobrovolnym poist.

kaktusik007
17. jan 2012

@jankar27 uvidis... v dobrovolnom sa neorientujem, ale nieco som zachytila ze mozes pokracovat do 270 dni - ale to plati asi iba u nemocenskeho poistenia samostatneho, ako je to u tohto... tazko povedat... v kazdom pripade, ak mas zapélateneho menej ako 26 tyzdnov, mali by ti ratat podporu z minimalnej mzdy, cize ak budes mat este aj z riadneho pomeru, tiez napr iba z minimalnej, mohlo by sa jednat o subeh...ale to si musis nastudovat ty....
mozno by sa ti oplatilo skoncit pracovny pomer teraz a nieco s tou podporou vykuzlit 😉

hankky
14. mar 2012

@kaktusik007 ahoj, vidim ze sa orientujes v tomto tak mam jednu otazocku, nevies nahodou ako to je ak poberam rodicovsky prispevok, zalozila som si zivnost a chcela by som buduci rok dat maleho do jasli? Mam narok na prispevok na jasle ako zivnostnik? A dufam ze som spravne pochopila ze rodicovsky prispevok mi tym padom vezmu, ze? dakujem za odpoved 🙂

kaktusik007
14. mar 2012

@hankky no mas, otazne je, ci sa ti to oplati - rp mas 195€ cca, prispevok je vo vyske skutocnych vydavkov, najviac 230€... ak ta jasle stoja viac ako rp, tak chod do toho... proste prides na upsvar, nechas si odnat rp, a zaroven poziadas o prispevok na starostlivost.... musis k tomu dolozit par veci typu ze zivnostensky list, zmluva s jaslami, a pod, ale da sa to uplne v pohode...

hankky
14. mar 2012

@kaktusik007 Dakujem velmi pekne za odpoved...jasle stoja 200,- skolne plus 2,- strava na den, cize okolo 240,- eur mesacne. Dcera chodila do jasli ale le n 10 dni v mesiaci, ako "vypomoc" ked sa narodil maly, vtedy som bola na materskej takze mi prispevok nepatril. Bolo to u nej super, lebo sa naucila kopec novych veci, bola s detmi, nenudila sa so mnou a prechod do skolky si ani nevsimla. Takze uvazujem ze ked maly bude mat tiez dva roky (co je o rok) tak ze by som aj jeho dala do jasli. A kedze mam zivnost tak som nevedela ci patri prispevok aj zivnostnickam alebo len zamestnanym mamickam ktore nastupia do prace. Si ma potesila, dufam ze za ten rok sa toho vela v legislative nezmeni. Dakujem 🙂

kaktusik007
14. mar 2012

@hankky prave ze zmeni... ved sa zmenila vlada 😉

zuzan2
16. mar 2012

Ahoj dievčatá, ja som čítala že by príspevok na starostlivosť o dieťa mal byť 300€, keď sa o dieťa starajú v jasliach. TAk teraz neviem koľko je ten príspevok🙂

tin007
16. mar 2012

@zuzan2 prispevok na sukromne zariadenie pre dieta do 3 rokov (ak sa vzdas rodicovskeho prispevku) je max 230 eur, resp. do vysky preukazatelne vynalozenych vydavkov (faktura od zariadenia, resp. sukromnej opatrovatelky so zivnostou)

zuzan2
16. mar 2012

@tin007 dakujem za info🙂

jaruska6
16. mar 2012

@zuzan2 Dnes som bola na UPSVaR a tak ako kočky vravia max.do výšky 230 EUR,pokiaľ je platba vyšia doplácaš si to z vlastného vrecka. ☹

sesilia
16. mar 2012

Neviete mi poradit?
Je mozne aby manzel dostal rodicovsky prispevok alebo prispevok na jasle, ked nepracuje a ja zaroven dostavala matersku?

dakujem

zuzan2
17. mar 2012

@jaruska6 ahojky, dakujem za info🙂

mata1976
1. apr 2012

ahojte, neviete ci mam narok na prispevok na starostlivost o dieta, ked v maji nastupujem na matersku (teraz normalne pracujem) a dcera bude mat 3 roky az v july???

mata1976
1. apr 2012

Uz som si to nasla na http://www.employment.gov.sk/prispevok-na-staro... 🙂 🙂 🙂

'Oprávnená osoba má nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa, ak vykonáva zárobkovú činnosť, študuje dennou formou na strednej škole alebo na vysokej škole a poskytovateľ starostlivosti o dieťa je:
a) zariadenie zriadené podľa osobitných predpisov
b) iná právnická osoba, ktorá poskytuje starostlivosť dieťaťu,( z. o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby v znení neskorších predpisov)
c) fyzická osoba, ktorá poskytuje starostlivosť dieťaťu podľa osobitného predpisu, (z. o živnostenskom podnikaní)
d) iná fyzická osoba, ak nie je osobou uvedenou v písmene a nevypláca sa jej rodičovský príspevok, alebo
e) rodič, ktorý vykonáva zárobkovú činnosť a nezabezpečí starostlivosť o svoje dieťa poskytovateľom uvedeným v písmenách a) až d).

Za zárobkovú činnosť na účely tohto zákona sa považuje aj POBERANIE MATERSKEHO najdlhšie do šiestich týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa.'

graceful9
11. máj 2012

@jankohrasko ahoj, chcem sa opýtať, keď som študentka a chcem sa vrátiť do školy a malú dať do jaslí, mám nárok na príspevok?

jankohrasko
11. máj 2012

@graceful9 kuk IP :D

jankohrasko
11. máj 2012

je to zakon 561/2008 🙂 😉 😀

Je tam uvedene

"Podmienky nároku:

Oprávnená osoba má nárok na príspevok, ak
- vykonáva zárobkovú činnosť, študuje dennou formou na strednej škole alebo na vysokej škole,
- sa poskytuje starostlivosť dieťaťu poskytovateľom na území Slovenskej republiky,
- má trvalý pobyt alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky a
- dieťa má trvalý pobyt alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky.
...."

http://www.upsvar-tv.sk/zakony/soc/561_2008.pdf

home1
28. máj 2012

@jankohrasko a tie ktoré sa v tom vyznáte,Ahojte,poberám rodičovský prispevok,dcerka má 14 mesiacov,chceme ju dať do sukromnych jaslí ktoré stoja 250eur mesačne, štát mi prispeje tých 230eur mesačne,takže jasle nas budu stať 20eur doplatok..spravne to chapem? ked si požiadam o ten prispevok na jasle-automaticky mi schvalia tých 230eur? Musím byť zamestana a až potom žiadať o prispevok? každý mesiac treba chodiť na upsvar to dokladovať?

jankohrasko
28. máj 2012

@home1 ano, vyssie som napisala podmienky naroku. Ak dolozis potrebne doklady, automatick schvalia. Treba kazdy mesiac dokladovat (sek, bankovy prevod ...). Narok 230 e vracaju spatne za mesiac.

home1
28. máj 2012

@jankohrasko dakujem 😉