Ako mám postupovať?

aprilowka
13. jún 2016

Ahojte dievčatá. Som dosť komplikovaný prípad, ale verím, že mi niekto poradí. Začnem od začiatku. 1.6. som sa zaevidovala na úrad práce, nakoľko som zistila, že by mi vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti. Rodičovský príspevok, ktorý mi patrí na dcéru do mája 2017 som "previedla" na pracujúceho manžela a dávku v nezamestnanosti mi priznali na 4 mesiace. Zároveň od 1.6. som začala pracovať na dohodu o vykonaní práce. Všetko by bolo ok, ale teraz som zistila, že som tehotná. Moje otázky sú teda: môžem sa po 4 mesiacoch, po vybrati podpory "odevidovať" a naspäť dať na seba rodičovský? Evidovala som sa len preto, aby mi priznali dávku, pre nič iné to nebolo. Keď totiž ostanem v evidencii, asi budem musieť každý mesiac dokladať papier, že som si hľadala prácu...? Na materskú mi nárok nevznikne, bude mi tam chýbať pár dní, nakoľko zmluvu mám do 31.12. čiže budem mať odrobených 7 mesiacov, a to je málo. Aj keď na ňu nebudem mať nárok, aj tak si musím o ňu 6 týždňov pred pôrodom požiadať? A ako to bude s druhým rodičovským? Keď sa dieťa narodí, mám to ísť nahlásiť na úrad práce a oni pozastavia rodičovský na prvú dcéru a priznajú na druhé dieťa? Druhé by sa malo narodiť vo februári. Áno viem, strašne veľa otázok mám, ale budem neskutočne vďačná, keď mi niekto poradí, ako sa mám zariadiť, lebo je toho na mňa akosi veľa. Ďakujem krásne.

lalinko2010
13. jún 2016

@aprilowka ahoj, po vyčerpaní DvN sa odhlásiť na upsvar, partnera odhlásiš z rodičovského a budeš ho poberať ty. prípadne zostať na dohode do konca roka, aj keď ti budú chýbať dni na MD.
o materskú musíš požiadať, dostaneš odpoveď a tú zanesieš na upsvar a budeš dostávať len jeden rodičovský.

aprilowka
autor
14. jún 2016

@lalinko2010 ďakujem krásne, takto presne to urobím. Ešte sa ťa spýtam - keď som dávala rodičovský na manžela, on to mal nahlásiť v robote svojej? Či netreba?

Takže od 1.10. po vyčerpaní podpory sa mám odhlásiť z ÚP?

Keď už nebudem na ÚP a 31.12. keď mi skončí dohoda, tak si mám ísť žiadať o materskú, ale to ešte nebude 6 týždňov pred pôrodom - až 8.1. bude 6 týždňov do pôrodu, tak ako teda?

lalinko2010
14. jún 2016

@aprilowka manžel nech nahlási že má rodičovský, že poberá, neni to nutné, len je to zmena a tú do 8 dní treba nahlásiť. pre istotu aj v zdravotnej nech nahlási.
vyberieš podporu, odhlásiš sa z up a ideš na rodičovský, o materskú požiadaš až keď budeš 6 týždňov pred pôrodom ale toto ti vysvetlia na oddelené štátnych dávok, len keď sa pôjdeš nahlásiť na rodičovský tak povedz že termín pôrodu máš vtedy a vtedy.

gapa
14. jún 2016

@aprilowka
manžel nech nahlási na zdr.poistovni s potvrdením z upsvar o poberaní rodič.príspevku (apson ked má všzp, iste to bude potrebovať), to isté ty, s dokladom dokedy si poberala RP + s dokladom o zaevidovaní ako uchádzača o zam. a zase naopak na zdravotnú pri ukončenípoberania RP manželom, potvrdenie dokedy poberá a ty potvrdenie odkedy poberáš.
Nebola si nem.poistená v posledných 15mesiacoch pred 1.6.2016?
Podla mna, ked ti nárok na materské nevznikne, môžeš dočerpať na staršiu RP a potom požiadaš o RP na mladšie. Ale to už ti poradia, možno ti povedia, že na novonarodené. Ale ak by náhodou nárok vznikol, tak inak.
Teraz ti vznikla dohoda, tj. vzniklo ti dôch.poistenie zamestnanca. Predpokladám si si dávala prihlášku na soc.poistovnu aby si bola dôch.poistená štátom. Teraz ale bolo treba dať odhlášku s dátumom odhlásenia 31.5.2016, ak dohoda začala 1.6.2016. Potom najneskôr 1.1.2017 (tj. zájdi tam na konci roku), teda nanovo prihlášku, ak chceš byť znovu dôch.poistená štátom, treba aj všetky prílohy (prehlásenie o riadnej starostl + kopia rodného listu dieťťa). Urob si kopie odhlášky a hlavne prihlášky, daj pečiatkou potvrdiť prevzatie a založ napr. k zápočtovým listom až do dôchodku. Ak nezaložíš, nemá žiadny dôkaz o tom a ak niekto spraví chybu, nemáš to ako dokázať. Ked sa narodí mladšie dieťa, tak môžeš dať zase odhlášku a prihášku na mladšie. Mne síce hovorili, že stačí doniesť kopiu RL + prehlásenie o riednej starostl. na mladšie, ale chceli nakoniec aj prihlášku. ale aspon to prehlásenie si daj zase prevziať s pečiatkou. Aby si neskôr nezabudla, ktoré dieťa máš prihlásené 🙂