Gapa,si tu?
Potrebovala by som presne zakony..asi aj tie odseky...nevyznam sa dotoho...no proste,kde je jasne napisane,ze:
Ak som na neplatenej predlzenej RD,moze ist dieta na 4hod(podla ZP) do skolky....gapa nedavno sme sa o tom bavili :o)
A presny zakon,ze ak je matka na predlzenej platenej Rd koli nepriaznivemu zdravotnemu stavu,tak tiez moze ist do ksolky na 4hod.
DAKUjEM :O) 🙂
môžeš napr. použiť aj staršie znenie zákona o SOCIALNOM POISTENí, lebo tie odseky, čo som ti písala, sú bez zmeny, samozrejme celý zákon v tomto znení už aktuálny nie je
zákon o RODIč.PRISPEVKU je tu novela v článku II.
zákon o ZDRAVOTNOM POISTENí našla som len na www.porada.sk znenie účinné od 1.1.08
http://www.porada.sk/t16146-zakon-o-zdravotnom-...
poistenie štátom pre túto mamičku je "isté" len v prípade, že nemá žiadne príjmy (ani z dohody). Pri dohode je potom dôležité, či jej trvá prac.pomer. No to rozoberať nebudem, lebo v tomto sa už bohužial nevyznám. ☹ 😉
gapa DAKUJEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEM 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
gapa.
prosim mohla by si mi vysvetliti toto?Skopirujem
gapa • 2d • 6. feb 2009 o 23:45 [Užívateľka nemá žiadne albumy]
Ktoré pravidlá porušuje: | Zruš
janalap,
takže to ZDRAVOTNE POISTENIE šTáTOM
zákon o ZDRAVOTNOM POISTENI § 11 ods.8 písm.j)
píše, že stát je platitelom poistného za fyz.osobu, ktorá sa osobne celodenne a riadne stará o dieťa vo veku do 6rokov.
+ ods. 12 písm.a)
v ktorom je uvedené, že podm.riadnej os.celodennej a riadnej starostlivosti je splnená aj v prípade, ak navštevuje jasle, Mš, zariadenie, v ktorom je umiestnené na základe rozhodnutia súdu, alebo iné obdobné zariadenie v rozsahu najviac 4hod.denne.
nerozumiem tomu......MS,jasle,zariadenie,v ktorom je umiestnene na zaklade rozhodnutia sudu,alebo ine obdobne zariadenie v rozsahu najviac 4hod.denne.
😉
no štát platí zdravotné poistenie za osobu, ktorá sa stará OSOBNE CELODENNE a riadne o dieťa.
no sú aj výnimky, napr. ako je uvedené v tom, čo sa pýtaš, ak dieťa navštevuje:
jasle alebo
MŠ alebo
zariadenie, v ktorom je umiestnené na záklde rozhodnutia súdu alebo
obdobné zariadenie
- no maximálne v rozsahu 4hod.denne
takže ak navštevuje jasle na 4hod., je to OK, alebo ak navštevuje M´š na 4hod, tak tiež je to OK, takže nevadí, že sa o dieťa nestaráš OSOBNE CELODENNe, aj tak si poistencom štátu t.j. len pre ZDRAVOTNé poistenie samozrejme.
Dakujem.....takze,ked na papiery zo ZP budem prehlasovat cestne prehlasenie,a bude tam napisane,ze sa riadne a celodenne staram o dieta,tak v tom je uz chapane aj tie 4hod v skolke?Aj ked to tam napr.napisane nebude? 😒
áno
Dakujem ti naozaj VELMI PEKNE 😉 😉 😉
no ale pre istotu by som sa to na tvojom mieste aj tak opýtala na ZP, ked to budeš podpisovať. A daj vedieť. 😉
gapa,
este sa chcem nieco opytat.Dcerka by isla do skolky az od septembra,takze v septembri sa budem musiet zo SP odhlasit,ze?
A chcem vediet,nebude mi to chybat,ked sa odhlasim,nebudem mat zas niekde inde koli tomu problemy? 😒
Dakujem
janalap,
takže to ZDRAVOTNE POISTENIE šTáTOM
zákon o ZDRAVOTNOM POISTENI § 11 ods.8 písm.j)
píše, že stát je platitelom poistného za fyz.osobu, ktorá sa osobne celodenne a riadne stará o dieťa vo veku do 6rokov.
+ ods. 12 písm.a)
v ktorom je uvedené, že podm.riadnej os.celodennej a riadnej starostlivosti je splnená aj v prípade, ak navštevuje jasle, Mš, zariadenie, v ktorom je umiestnené na základe rozhodnutia súdu, alebo iné obdobné zariadenie v rozsahu najviac 4hod.denne.
pozn. tento zákon som nepozerala, či nebol novelizovaný, tak snád platí stále, že je to pod písm. j (niekedy sa stane, že sa to poposúva 😉 )
a DôCHODKOVE POISTENIE STáTOM (je to v dvoch zákonoch)
zákon o SOCIALNOM POISTENI § 15 ods.1 písm c) + ods.3 kde je odvolávka na definíciu o riadnej starostlivosti na osobitný predpis = zákon o rodič.príspevku
no a v zákone o RODIčOVSKOM PRISPEVKU účinnom od 1.1.09 je to v § 3 ods.2 (riadna starostlivosť) + ods.3 písm.b)
kde sa hovorí, že podmienka riad.starostlivosti je splnená, ak dieťa s dlhodobo nepriaz.zdrav.stavom naštevuje najviac 4 hod. denne Mš, zariadenie soc.služieb alebo iné obdobné zariadenie.