Ako je to s materskou po pôrode vo Švajčiarsku?

vanes23
13. apr 2016

Vedeli by ste mi poradiť žijem vo Švajčiarsku som tehotná no rozhodli sme sa ísť na Sk,samozrejme ešte porodím tu a potom až vycestujeme na Sk,no neviem ako je to s materskou na ktorú tu mám nárok no nakoľko mi skončilo povolenie mi ju tu nevyplatia mám nárok si na ňu požiadať zo Slovenska??? A budem mať nárok na rodičovský príspevok na Sk a na pôrodné aj ked porodím ešte vo švajčiarsku?

sardinka335
13. apr 2016

https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...

Tam maš všetko popisane, naštuduj si.

tatka80
13. apr 2016

Nárok na materskú v SK by si mala ak by si bola zamestnancom v SR, povinne nemocensky poistená samostatne zárobkovo činná osoba alebo dobrovoľne nemocensky poistená osoba.
Podmienky nároku na príspevok pri narodení dieťaťa sú narodenie dieťaťa, trvalý pobyt a bydlisko žiadateľky/ľa na území Slovenskej republiky, uzatvorenie dohody o poskytovaní všeobecnej ambulantnej starostlivosti.
K uplatneniu nároku na rodičovský príspevok je potrebná informácia zo sociálnej poisťovne o nároku na materské, od ktorej sa odvíja nárok na rodičovský príspevok.
Možno by bolo dobré zavolať priamo na sociálku (ohľadom materskej) a úrad práce, soc. vecí a rodiny (príspevok pri narodení dieťaťa, rodičovský) a spýtať sa na všetko tam. Možno som aspoň trošku pomohla, prajem veľa šťastia 🙂

rawmamka
13. apr 2016

Ja by som ešte dodala, že to či budeš mať nárok na materskú si treba zistiť na Sociálnej poisťovni, keďže tá vypláca túto dávku. Závisí to od toho, či si pracovala legálne na znluvu, aké odvody za teba zamestnávateľ odvádzal a podobne. Každá krajina má však svoje podmienky a tiež ako si to medzi sebou úradníci vydiskutujú. Rodičovský príspevok a prídavok na dieťa (cca 225 eur mesačne) vypláca Úrad práce, takže to poriešiť zasa tam. Jednorázový príspevok pri narodení dieťaťa neviem ako posúdia - závisí to od toho, či máš potvrdenia od lekára, že si od 4.mesiaca tehotenstva poctivo navštevovala v predpísaných termínoch gynekológa a pod. + že si pre dieťa uzavrela dohodu o zdravotnej starostlivosti + že nepožiadaš a nepožiadala si o akúkoľvek finančnú pomoc v súvislosti s dieťaťom vo Švajčiarsku (aby si duplicitne nebrala dávky a príspevky tam aj tam, to si overujú úradníci cez systémy medzi sebou).
A samozrejme, že ak Švajčiarsko neuzná tvoj nárok na materskú a nebude ti ju preposielať na SK, tak Sociálna poisťovňa do tohto nebude zasahovať, je to len na rozhodnutí švajčiarskych úradov. Sociálna poisťovňa bude vychádzať z údajov a podmienok, ktoré sa týkajú našej legislatívy a toho, čo si odviedla do slovenského štátneho rozpočtu.

patrisiaanchel
5. jan 2021

@mnamko no mam tu istu otazku aj ja teras, cize tazke vybavovanie

vanes23
autor
6. jan 2021

@patrisiaanchel Dobrý deň, potrebujete s niečím poradiť?

patrisiaanchel
8. jan 2021

@vanes23 dobrý deň aj ja žijem v kanton Zürich som v 5mesiaci a vraj tiež nemám nárok nikde na pôrodné len keby som žila v inom kantone kde dávky vyplácajú a na sk už nežijem tr.tam nemám len môj muž a neviem keď poradím ako postupovať ďalej skrz dávky ci taggeld pre maminou. Ako ste to vy vyriešili? Ďakujem. Za odpoveď Patrisia

sense
8. jan 2021

@patrisiaanchel pracuješ v ktorom kantone a v ktorom kantone robí muž. Materskú je vyplácaná cez zamestnávateľa ak si zamestnaná alebo cez Alv ak si vedená na Rav a poberas podporu. Pôrodné nezíska as len podľa bydliska ale aj podľa kantonu v ktorom pracuješ.

patrisiaanchel
8. jan 2021

@sense ahoj dakujem za odpoveď kanton Zürich teras som vedena zatial ma RAV ale tento mesiac bi som mala ist do prace

sense
8. jan 2021

@patrisiaanchel ôk ak obaja pracujete v kantone Zurich a tam vám je odvádzanie do AHV tak žiaľ pôrodné nárok nevzniká nikomu z vás. Ak si na Rav a poberas podporu z Alv tak to vzniká nárok na materskú je to 80%. Ak už budeš robiť tak ti ju bude vyplácať zamestnávateľ 80perc z platu po dobu 98 dní (14tyzdnov),muz ma po novom nárok na 2 týždne materskej, musí sú ju uplatniť najneskôr do 6mes od narodenia dietata. Po narodení dostaneš prídavky na dieťa plus sa vám zníži tarifa na quellensteuer (dane, ak máte povolenie L al. B)

patrisiaanchel
8. jan 2021

@sense ďakujem za radu