Môžem ísť ja na materskú neviem ako dlho to býva tých 5-7mesiacov poberať normálne materské ktoré sa mi počíta z platu a následne po skončení mojej materskej môže nastúpiť muž a tiež poberať materské? Nemyslím vôbec rodičovský príspevok. Mame totiž rozdielne názory. Ja si myslím že to takto môže byt a bežne sa to robí, veď materské sa vzťahuje na odvody. On si mysli, že na jedno dieťa môže materské poberať len jeden rodič, vraj keby to je tak ako hovorím ja, ide na materskú každý otec a to sa reálne nedeje
Ano moze ale ty vtedy nic nepoberas.. dve davky subezne na jedno dieta sa poberat neda
Ako píšeš každý rodič z ktorý spĺňa podmienky pre čerpanie materského môže ísť na materskú/ otcovsku dovolenku. A je jedno či je to otec alebo mama.
Matka má nárok na čerpanie materského v dĺžke 34/37t, podľa toho koľko detí porodila a či je matka samozivitelka alebo nie
Otec má nárok 2t čerpať otcovske a 26t materské alebo 28t čerpať materské.
Matka čerpá materské od 6-8t pred plánovaným dátumom pôrodu a otec môže čerpať 2t otcovskeho do 6t od narodenia dieťata súbežne s matkou a materské kedykoľvek do 3r veku dieťaťa. Súbeh dvoch materských na jedno dieťa nie je možný. A čerpať materské súbežne s poberania rodičovského príspevku na rovnaké alebo iné dieťa rovnakým alebo iným rodičom nie je možné.
Inými slovami ak otec čerpá materské matka sa vracia do prace, čerpá dovolenku je PN, ide na podporu alwbo si platí zdravotné poistenie, pripadne je na úrade vedená ako osoba starajúca sa o dieťa do 6r - ak majú one staršie dieťa.
A či by to robil každý otec... Nie každý otec spĺňa podmienky na čerpanie materského, nie každý otec je ochotný ostať doma s dieťaťom a starať sa oň a, nie každému oteccovi sa to oplatí.... Ale dnes veľa otcov je naša otcovskej dovolenke úplne v pohode..... Všetko toto si vie muž nájsť na internete alebo si overiť na SP, ak ti neverí.
@tessa2299 je mi jasne že jeden musí pracovať, to o to nejde. Dosť ma prekvapilo že nepustia z práce. Ako nepustia. To môžu vôbec?
@saxana000 ale veď jasne, veď by som “poberala” mzdu🤣🤣🤣🤣🤣 to sa tu už fakt automaticky počíta s tým, že každá žena chce čo najviac vydrbat zo systémom, čo najmenej pracovať a ideálne za to dostavať všetky príspevky sveta?
@eva233 ďakujem za podrobne vysvetlenie, pošlem mu screenshot. Lebo ja som si myslela, že je to takto, nebola som si ista na 100% internetové zdroje sa líšili tak som si chcela overiť.
Vy môžte zostať na RD (bez RP) v čase, keď bude otec dieťaťa čerpať materské.. Ak však nemáte ďalšie malé dieťa, musíte si v tomto období platiť zdravotné odvody.
@draik ja by som ale chcela normálne ísť v tom čase do práce
je to tak ako hovoris ty. otec moze cerpat MD, ked skoncis s cerpanim MD ty. hromadne chlapi na MD nejdu, pretoze nie kazdy zamestnavatel je tomu nakloneny, nie kazdy chlap sa o dieta dokaze postarat, vyska MD je zastropovana. napr. moj muz nesiel a ani nepojde na MD prave preto, ze ma prijem omnoho vyssi ako je max materska a z financneho hladiska by to pre nasu rodinu nebolo ok.
takze sa vlastne ''ukratia '' o ten cas otca na materskej o prispevok rodicak...kedze RP len do 3 roku sa dava,,,ale...
kamaratka tak urobila, ze muz siel ''akoze na matersku'' , ale pracoval, a ona sa prihlasila tusim na ZP a platila si za ten cas zdravotku sama, a potom znova nastupila na rodicak ked muzovi vyprsalo materske. ...
@matkahelka tomu rozumiem, ale u veľa chlapov sa finančne oplatí ísť na MD. A zamestnávateľ môže reálne do toho hovoriť? Mne to príde absurdne
tak ano ked muz bude doma s dietatom, aj to je riesenie , ist do prace. tam zas vznikaju dalsie vyhody pre teba, a ZP bude za teba hradit zamestnavatel.
@bublinka1426 veď to je jasne, že by som išla do prace. Načo by sme dvaja kvasili doma
nemusi vas zaujimat co si mys;li zamestnavatel, pretoze zo zakona mate na to narok.
neviem, ci je to absurdne. ak chlap pojde na MD, kto za toho chlapa bude v praci pracovat? zamestnavatel niekoho zamestna na 6mes.? a ked v rovnakom obdobi by chceli ist na MD traja chlapi, tak zamestnavatel vypise vyberko na troch ludi na dobu prace 6mes.? toto nie je absurdne? v mojom okoli chodia na MD len taki chlapi, ktori su ofiko na MD, ale od zamestnavatela maju inu zmluvu, na ktiru vykonavaju cinnost ako pred MD. normalne pracuju na tu druhu zmluvu a zena je normalne doma a stara sa o dieta. tam je to vsak uz o stasti, ci to SP nevyhodnoti ako ucelove.
@matkahelka zas tie krasne medzery v zakone
@bublinka1426 zial
@matkahelka áno, je to absurdne. Pretože tá žena tiež odišla z prace a to už nikomu nepríde divne? Tiež sa môže stať, že otehotnejú tri naraz. A čo sa budú dohadovať, že ktorá si to nechá a ktorá ostane pracovať? Veď to je čo. Inak si myslím, že na tu materskú ma zo zákona nárok, takže keď povie že ide, tak zamestnávateľ to bude musieť rešpektovať.
@bublinka1426 tiež si vravím, že čo ako muž je niečo viac, alebo menej? Zamestnávateľ ho podľa mňa nemôže ani vyhodiť, pokiaľ ma zmluvu na dobu neurčitú. Ale to si nie som ista. Mám pocit že žijem v neskutočne bizarnej krajine. Dostala som tu asi od každej druhej rady ako to urobiť aby sme mohli byť doma obaja, alebo ako odrbať štát…:😂😂😂😂 ja sa ani nedivím, že je tento národ tam kde je, keď je viacej pravdepodobne že chce niekto cez materskú vydrbať zo systémom ako že chcu ľudia normálne pracovať
Niektore zeny tomu nerozumeju myslia si ze nastupia na rodicak a muz na matersku.. zvyknu sa baby vratit do prace na dohodu alebo vybrat podporu za ten cas ak velmi chcu dva prijmy v tom obdobi..alebo tato bere matersku a chodi do roboty a mamina si plati zdravotku a je doma s babom.da sa to okaslat na vela.stran
je to o dost ine, pretoze zeny sa do prace nevracaju po 6mes.
a zamestnavatel musi respektovat MD otca? to urcite. jedine zeby nerespektoval a otec sa po MD nebude mat kam vratit...
@saxana000 no veď jasne dá sa, len mi príde ako strašný bizar, že viac ľudí to využíva na ojeby než na to na co to bolo primárne určené. A že vlastne keď sa na to niekto pýta, tak vás ani nenapadne, ze by som to chcela využiť inak ako na odrb
@matkahelka bežne pri nejakom väčšom úraze bývajú PN aj 6 mesiacov. A zamestnávatelia to dokážu normálne vykryť. Tak isto aj teraz keď som sa pýtala na jedno miesto po jednej pani čo pôjde na MD tak mi povedali, že si to nejak vykryjú a nikoho zháňať nebudú.
samozrejme, kazdy pracujuci otec ma 2-3 urazy s dlzkou liecby 6mes.
ja som pred MD pracovala v korporate, kde sa MD otca jednoducho netolerovali. pretoze na 6mes.si zamestnavatel nikoho zhanat nebude, nebude platit skolenia novemu cloveku, ktory je realne produktivny po 2 mesiacoch a po dalsich 4 mes. mu da zamestnavatel vypoved, lebo sa otecko vracia z MD. a ver, ze nikto nebude od nadsenia skakat, ze moze robit pracu navyse za otecka na MD. pri zenach je to ine, zeny sa nevracaju do prace po 6 mes. MD, pretoze idu po MD hned na RD- ci na rok, ci na 2 a pol roka. takze tam si zamestnavatelia uplne bezne hladaju za tie zeny nahrady. ale zbytocne tu polemizujeme. situaciu budete riesit, ked nastane. a prisposobite sa.
Keď som menila prácu bola som aj na pohovore, kde bolo jasne uvedené, že zástup za MD. Však v pohode, miesto na 3 roky. Počas pohovoru vysvitlo, že je to síce zástup za MD, ale na MD ide muž. Na moju otázku, čo bude so mnou po tom, ako sa dotyčný pán vráti po pol roku do práce, bola jasná odpoveď...že si budem hľadať ďalšiu prácu... ďakujem neprosím.
Nie každého zamestnanca dokáže zamestnávateľ "vykryť" ďalšími zamestnancami.
@matkahelka a môže ten zamestnávateľ toho chlapa vyhodit? Alebo akú páku ma na to aby mu odoprel materskú?
@zltalienka a keby ides na zástup za ženu a par mesiacoch sa vráti do práce lebo jej muž nastúpi na MD? Áno, nedá sa všade vykriť? Ale je to podľa mňa extrémna diskriminácia. Ešte teraz, keď mi príde omnoho viac bežnejšie, že sa matka vráti po roku a dieťa ide do jaslí
Neviem, nebola to taká situácia.
Teraz som na pracovnom mieste, kde je pani na RD (druhé dieťatko už), ale na zmluve nemám uvedené "zástup za materskú dovolenku". Takže až sa daná pani bude chcieť vrátiť, bude to musieť zamestnávateľ "vyriešiť". Zatiaľ sa tým nezaoberám, zatiaľ sa neohlásila že by sa chcela vrátiť (čo stačí urobiť 1 mesiac vopred) a zároveň ja mám dvojmesačnú výpovednú dobu, takže celkom blbá situácia pre zamestnávateľa.
samozrejme, ze moze. zrusi jeho pracovnu poziciu. na jeho miesto vezmu ineho, s rovnakou naplnou prace, ale poziciu nazvu inak.
Áno, je to blbá situácia pre zamestnávateľa. Ale keby sa mal brat ohľad na to čo zamestnávateľ, nemal by deti nikto. Lebo narodenie dieťaťa je v každom prípade pre zamestnávateľov komplikácia
Kazdy otec na matersku nejde pre to, lebo niektori chlapi sa nevedia postarat/ nemaju vztah k babatku. Alebo ich z prace nepustia (nas pripad a to by sa moj vedel postarat).
Ano moze sa to tak spravit. Ale tebe ked skonci materska a nastupi tvoj chlap na MD, musis nastupit do prace alebo na PN. Potom ked skonci tvojmu chlapovi MD, tak mozes byt doma s dietatom na RD a on ist do prace alebo ty ostanes v praci a on bude poberat RD. Naraz na jedno dieta sa neda poberat RD aj MD.