Ako je to s maternity allowance pri pôrode na SK?

kejdii
7. aug 2011

Zdravim vsetky cakajuce mamicky a mamicky a snazilky 🙂 ja som momentalne v 15tt tehotenstva a zijem v Londyne. Pracujem ako nanny, uz to budu 3 roky v pondelok (8.8. 2011) 🙂 u uzasnej rodinky. Priatel za mnou bohuzial nemoze prist do GB tak som sa rozhodla vratit na Slovensko. A mam uz hlavu ako balon zo vsetkych informacii co som tu ponachadzala. Viem ze sa tu taketo diskusie uz viedli co sa Matrnity allowance tyka, ale su dost stare a ja by som bola velmi vdacna za nejaku aktualnu informaciu. Takze moja dilema spociva v tom ze 30.9. sa planujem odstahovat na Slovensko, ale chcela by som poziadat o Maternity allowance tu v GB kedze na Slovensku to bude almuzna, ak mi vobec nieco priznaju???? Som v GB uz 7 rokov a riadne platim dane, tak mam na Maternity allowance narok. Problem mam ale ten ci mi ju priznaju aj napriek tomu, ze sa chystam rodit a zostat pocas materskej dovolenky na Slovensku? Ucet si tu nechavam aktivny, takze s tym problem nebude. Len neviem ci mi bude na Slovensku platit Europian Helth Insurance Card na vysetrenia ktore budem musiet podstupit, na samotny porod a poporodne vysetrenia. Kedze sa nemozem doma zaregistrovat v ziadnej poistovni ked budem poberat matersku zo zahranicia.... A ci potom budem moct babatko prihlasit u nas v poistovni ? Je toho spusta, a nikde mi nevedia dat jasnu odpoved....obzvlast nie u nas na v Presove, odkial pochadzam, tam na mna na Socialnej poistovni pozerali ako na zjavenie ked som ich poprosila o info....aj tak mi nevedeli pomoct....som z toho uz zufala....a den mojho odchodu sa blizi....tak prosim kohokolvek kto to absolvoval, alebo ma nejake info ktore by pomohlo...budem velmi vdacna. Vopred velmi pekne dakujem. buduca mamicka Katka

beronsche
8. aug 2011

@kejdii podla EHIC webovky toto poistenie pokryva len zdravotnu starostlivost v pripade nehody alebo nahlej choroby, nie som si ista, ci vysetrenia pocas tehotenstva a porod spadaju do tejto kategorie... Skor si to podla mna, budes musiet hradit sama...
S Maternity Allowance ti zial neporadim... Vela stastia 🙂

kejdii
autor
12. aug 2011

@beronsche dakujem za prispevok, ked som bola doma a oboznamila svojho gynekologa zo svojou situaciou, len mi povedal ze tu karticku potrebujem okopirovat niekolko krat aby ju mohol prilozit k danym ziadostiam o vysetrenie, ale kto vie na Slovensku vedia stale prekvapit.....

beronsche
12. aug 2011

@kejdii a co ti teda doktor povedal? Uznaju ti v nemocnici EHIC a nebudes musiet platit za vysetrenia ani porod? Tiez ma to zaujima.. 🙂

kejdii
autor
16. aug 2011

@beronsche no doktor mi povedal ze co on odo mna potrebuje je len kopia EHIC karty pri kazdom vysetreni...ale na EHIC stranke som sa prave docitala ze ak odchadzam na Slovensko za ucelom porodit tam, tak to EHIC neuhradza....na druhej strane som tiez niekde zistila, ze ak uvazujem o porode mimo UK, ale v EU krajine, potrebujem si vyziadat E112 form o tej si este potrebujem co to zistit....idem patrat a nove info sem pridam 🙂

kata13
16. aug 2011

@kejdii s poberanim materskej z GB by si nemala mat ziadny problem, mam par znamych ktore odisli z GB pocas tehotenstva, porodili aj ziju uz na SR, ale narok mali a peniaze dostavali z GB. dokonca jedna kamoska brala matersku aj z GB aj zo SR, kedze vyuzila ze urady v dnesnej dobe este nie su prepojene, ale neviem ci by som toto riskovala, mozu na to prist.
neviem ako to presne funguje so zdravotnymi poistovnami, ale jedine co ma napadlo, ze ty by si si mohla platit sama zdravotku.
ale predpokladam, ze ked sa vratis na SR, tak sa tak ci tak musis nahlasit na socialke, ze si na materskej, len nebudes dostavat zo SR matersku, nahlasis im, ze beries z GB. tak neviem ci v tomto pripade bude platit stat za teba zdravotku, no ja by som sa informovala na socialnom. skus si na nete najst nejake tel. c. a zavolaj do BA alebo tak.
ak chces mozem sa popytat kamosky co vsetko musela vybavovat a ako to mala so zdravotkou

kata13
16. aug 2011

@kejdii tak som nakoniec napisala kamoske, aby mi napisala co vsetko si vybavovala a ako to bolo so zdravotkou, dam ti vediet ked mi napise

kata13
16. aug 2011

@kejdii takze kamoska si uz poriadne nepamata ako to mala so zdravotkou, ale ze ona sa isla prihlasit na urad prace a socialku a tam jej poradili, ze moze poberat matersku z anglicka.

kejdii
autor
18. aug 2011

@beronsche takze k porodu mimo UK potrebujes poziadat o S2 form
kde o nu poziadat : OVERSEAS HELTHCARE TEAM
ROOM TC 001
TYNEVIEW PARK
WHITLEY ROAD
NEWCASTLE-UPON-TYNE
NE98 1BA
- na tuto adresu je potrebne poslat list v ktorom ziadas o S2 form
-k tomu prilozit kopiu MATB1 certificate, ktoru dostanes od midwife po 21 tyzdni tehotenstva
-tvoje NHS number
-datum narodenia tvoj
- adresu v UK
- datum odchodu na Slovensko
- a adresu na slovensku , pre pripad ze by ti to nestihli poslat pred tvojim odchodom
a S2 form ti doma bude sluzit ako karta poistenca pocas tehotenstva a materskej predpokladam , po skonceni materskej ktoru poberas z UK sa doma nahlasis na socialku a zdravotnu poistovnu a zacnes pobesat matersky prispevok ci ako sa to u nas doma vola
takze tolko.... toto vsetko mi poradila jedna velmi mila tehulka 🙂 dakujem 🙂

macka23
18. aug 2011

@kejdii
ja len dopnim...vela najdes tu 🙂

https://www.modrykonik.sk/forum/paragrafy/zijem-v-zahranici-mate-skusenost-s-papiermi-po-porode/

http://www.nhs.uk/Treatmentabroad/Pages/Givingb...

mne sa podarilo vybavit E106, cize na vsetku starostlivost, mala som kvazi slovensky preukaz poistenca s logom EU, aj ked to nemali lekari radi, museli to akceptovat., E112 bola len na starostllivost suvisiacu s tehotenstvom porodom ak sa nemylim. Drobca nahlasis v slovenskej zdrav. poistovni amlo by to byt ok.
Potom su dalsie papierovacky po ukonceni MD. 🙂

Ja som to sice riesila takmer pred 3ma rokmi ale az tak vela sa asi nezmenilo.

A este dodam, ze je podla mna blbost, ze niekto poberal materske aj z Uk a z Sk...ale to je zasa na dlho 🙂

Vela stastia.

kejdii
autor
18. aug 2011

@macka23 dakujeme 🙂 a to E106 sa ti podarilo vybavit na Slovensku alebo v UK?

macka23
18. aug 2011

@kejdii E106 z UK...stalo ma to vela nervov a telefonatov ale nakoniec mi ho 2 dni pred porodom poslali na Sk 🙂 je to lepsie ako e112, treba poslat ziadost 😉

pele
2. sep 2011

Ahojte,
ja mozem potvrdit, co pise @macka23, ked ste v UK mate vyhrate🙂 Ja som v IRL a tam tieto formulare nechcu vydat, takze som rodila na EHIC a neboli s tym problemy, Najlepsie je napisat do konkretnej nemocnice na 'oddelenie styku s poistovnami', oni vam odpisu, aka je konkretna prax u nich, vacsinou EHIC kryje porod ale poradne nie. No a este samozrejme lekari take baby velmi nechcu do svojej starostlivosti

anglicko79
7. sep 2011

Ahojte dakujem za info pomohlo segra ma chcela poistit na SK a ze sa to neda ked som poistena a byvam v UK...rozmyslam aj tak nad sukromnou koch porodnicou v BA len sa bojim keby sa nieco po porode stalo chem zostat na SK asi 3 mesiace....