Ako je to pri práci na dohodu popri rodičovskej?

silvuska267
12. júl 2013

Ahojte,poprosila by som o radu mam možnosť pracovať na dohodu popri RD ale ako je to teraz z odvodmi a tym zdravotnym poistenim???je to taka narazova praca...mam si davat pozor aby som neprekrocila nejaku sumu???alebo by sa mi to viac oplatilo keby to dam na otca ,ktorý je na dôchodku??dakujem

zalka
13. júl 2013

@silvuska267 odvody z dohody sa platia tak ako zo zamestnania pri pravidelnej dohode, akonáhle začneš pracovať na dohodu, musíš sa odhlásiť z dôchodkového poistenia štátu, lebo odvody na dôchodok budú platené z dohody.
Ak je to nejaká nárazová činnosť, nedá sa to robiť na živnosť? Ked založíš živnosť, tak stále môžeš byť poistená dôchodkovo štátom, ak nepresiahneš príjem 4830 eur tak od budúceho roka nebudeš platiť odvody do SP , a ak neprekročíš príjem 2819 eur tak ani odvody do ZP platiť nebudeš. A daň z takých príjmov tiež nevýjde platiť.

A otec ak je na predčasnom dôchodku tak mu dôchodok kvôli dohode vezmú, mohol by robiť len ak by bol na starobnom dôchodku alebo invalidnom. Nekonkretizovala si to.