Ako je možné získať rodičovský príspevok z Rakúska?

kattyy3
22. okt 2014

ahojte, chcela by som Vas poziadat o radu ako mozem ziskat rodicovsky príspevok z Rakuska, ked mam trvaly pobyt v Rakusku ale pracujem na Slovensku? Co sa tyka zdravotnej poistovne vybavujem si formular E106 a na zaklade toho dostanem karticku aj z Rakúskej poistovne, takze budem mat pravo byt osetrena v oboch statoch. No neviem ci k ziskaniu rodicovskeho prispevku alebo aspon k jeho dorovnaniu musim platit socialnu poistovnu alebo ci to vôbec je mozne alebo nie? Budem povdacna za kazdu radu Dakujem

guinevre
22. okt 2014

@kattyy3 Asi ked neprispievas do ich socialneho systemu, teda tam nepracujes, nemas narok odtial ani cerpat taketo prispevky, maju zrejme vela takych "pacientov" co to zneuzivaju aj doma 🙂

kattyy3
autor
22. okt 2014

@guinevre ahoj,ja to nechcem zneuzivat a dokonca keby si mi vedela poradit ci sa to da aj dobrovolne platit,tak by som si to aj platila,len ked raz pojdem na matersku zo Slovenska to je naozaj mizerne a naklady na zivot v Rakusku kde zijeme nam neklesnu a ja by som iba rada prezila toto obdobie normalne. Nevies ci sa toda dobrovolne si platit? dakujem

annav
23. okt 2014

ahoj. navstiv finanzamt, popytaj sa, co potrebujes na vybavenie dorovnania rodicovskeho prispevku. my tiez zijeme v rakusku, pracujeme na sk. nijake prispevky nemame vybavene. ale platime tu za vsetko, co sa tyka byvania, nakupujeme v at obchodoch, dieta tu chodi do skoly, koncesionarske poplatky a myslim, ze by sme mali poziadat o dorovnanie pridavkov na deti. oni neziju na sk. vydavky su tu vyssie. ja si nemyslim, ze ide o zneuzivanie.

dai
23. okt 2014

@kattyy3
@annav celkom by ma zaujimalo o co vyssie su vydavky na dedinach v Rakusku oproti zivotu v Ba?🙂 ako sorry baby ale vaecsinou sa tam ide byvat kvoli lacnejsiemu zivotu tak tento argument mi pride trochu odveci...
Tiez myslim ze ak robite vy a vasi muzi na Slovensku tak ten narok tam asi nebude... ak budete byvat dlhsie ako 5 rokov trvale mate narok na ich dochodok...

vroni
23. okt 2014

dostanes rodinne pridavky, resp. ich dorovnanie ak uz ti platia Slovaci. Rodicovsky prispevok nie, na to by si musela platit zdravotne poistenie v At. Doplatit si ho, zial, nemozes, nesmies byt poistena sucasne v dvoch statoch EU.

kattyy3
autor
23. okt 2014

Dakujem za vsetky nazory a prispevky, no v kazdom pade my sme sa nestahovali do Rakuska kvôli lacnejsiemu byvania to nieje vôbec pravda. Ak mas platit vsetko co je povinne nikto ma nepresvedci o tom ze je to tam drahsie. A kedze sme cestny ludia a chceme dodrziavat ich pravidla zivota tak to aj platime. Mne osobne sa paci ich sposob zivota, ze v sobotu sa o 6 vecer zavru obchody a je klud a v nedelu sa ludia venuju iba rodine. Chceli sme odist z hluku velkomesta a tento smer je jediny nezapchaty na cestách smerom do a z prace a nieje to daleko. Samozrejme aj my vsetky peniazky miname uz len tam od potravin az po oblecenie. A zneuzivat system nikto nechce teda aspon nie my. Len som chcela zistit na co by sme mohli mat narok a lepsie zvladnut tazsie obdobie zivota.

annav
23. okt 2014

pravdaze je to tu drahsie. presviedcat ta nebudem. len sa spytam: kolko stoji druzina na sk? kolko stoja obedy v skole na sk? potraviny? koncesie? elektrika?

my sme sem isli tiez kvoli doprave, no hlavne kvoli detom. skola je tu naozaj krasna, deti v triede 16, ucitelky na hodine byvaju aj dve, velmi su napomocne slovenskym detom.

annav
23. okt 2014

@kattyy3 v ktorom si tyzdni? ja si naozaj myslim, ze na rodicovsky prispevok budes mat narok. na matersku nie, na rodicovsky a jeho dorovnanie ano. u nas v dedine je zena, ktorej muz pracuje na sk, a rodicovsky ma rakusky. lebo dieta aj ona ziju v rakusku v dome, centrum ich zivotnych zaujmov je v rakusku. na lekarske prehliadky zrejme chodila tiez v at. jedine co viem je, ze ju to stalo dost papierovaciek. nik tu nie je velmi zdielny, aby povedal, ako presne to vybavit. ale nedaj sa odbit, dieta aj Ty mate tu byvate, vychovavat budes potencionalneho platica dani v rakusku. ja si naozaj nemyslim, ze sa nase deti vratia na slovensko. a my tiez casom budeme pracovat tu.

annav
23. okt 2014

@kattyy3 a o tom zneuzivani ani nerozmyslaj. my sme vela investovali, aby sme tu zili, a nadalej podporujeme rakusky trh, skola s nachmittags betreuung vychadza okolo 90 eur mesacne, plus prispevok na knihy, zosity, pomocky bol na zaciatku roka skoro 60 eur, skolske fotky 12 eur, plus nejake ine drobne vydaje tykajuce sa skoly (napr. gesunde jause), to vsetko mimo beznych vydavkov na oblecenie, stravu, kruzky. mne to vychadza, ze pridavok na dieta by mi to akurat pokryl. ked o tom pisem, veru nam to pojdem vybavit.

harlinka
23. okt 2014
Používateľ harlinka je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od harlinka.

byt tam na uradoch nahlasena...

dai
23. okt 2014

@annav neviem ci si sa pytala mna kedze si ma neoslovila... v kazdom pripade 99% ba ludi ide mimo ba hlavne z financnych dovodov. Zacneme uplne jednoducho - asi ste si tam hladali byvanie🙂 teraz sa zamysli kolko by si za rovnake byvanie dala v ba - urcite to vies - nasobne viac ako v kitsee, hainburgu kdekolvek - a nepresvedcis ma ze nie🙂
Ked sa pytas na skolku... ja mam 2 deti, za skolku platim 450 euro a za dkolu 530... ty? Mnozstvo deti je podobne, skolka je na tom lepsie... ako travis vikendy je len a len na tebe🙂 vela ludi z tych dedin chodi do ba do tych nakupnych centier🙂
Pozri, mna nemusis o nicom presviedcat, asi je ale fajn odvadzat krajine od ktorej chcem nejake socialne davky aj odvody, tak je riesenie jednoduche...