Ako dosiahnuť maximalnu materskú pre manžela v roku 2020?

janzi
18. sep 2019

Ahojte. Prosím o radu ako dosiahnut maximalnu matetsku pre manžela buduci rok. Je dlhodobo zamestnany za minimalnu mzdu a budúci rok asi idealne od februara by chcel ísť na materskú najskôr s dcérou ktorá bude mat v auguste 3 roky a následne s najmladšou ktorá bude mat v júli 1rok. Aby sme to dali teda pri jednom 😀 Ako je to so schvaľovaním MD keď by aj pracoval potom v inej firme? Je to stále ešte take neiste alebo sa to uz utriaslo?

carrot_apple
18. sep 2019

@janzi 75 percent z 1000 eúr je 750 eúr- materské.vyrataj si koľko musí mať v hrubom aby mal max.materske.ako zamestnaný si nemôže platiť dobrovoľne nemocenské poistenie,nech dá výpoveď,stane sa samoplatcom, keď bude dostatočne platiť tak mu max.materske výjde,ale treba si porátať, koľko do toho dá a koľko z toho dostane.dakych možno 2000 eúr sa dá zarobiť...a aj na druhom dieťati

draik
18. sep 2019

Najlepšie bude sa zamestnať aspoň na 90 dní nez PN, OČR s vysokým príjmom a súčasné zamestnanie ukončiť. Len je otázne, či má na to, aby si takú prácu zohnal, resp. či to bude fingované a odvody si bude platiť. Iná možnosť je DNP, ale by nemohol byť zamestnaný, teda by ste ani nemali jeho riadny príjem.

janzi
autor
18. sep 2019

@draik ja som to tak mala podobne, len neviem ci by to platilo aj u neho. Ja som sa zamestnala 12.12. 2016 a od 2.1. som isla na rizikove tehu. Aby som mala max materskú, musela som pred nastupom na nu dat vypoved v zamestnani ktoré trvalo dlhšie aby sa mi rozratali dni k kratsiemu pracovnemu pomeru. Materska sa vypocitava z prijmu za predchadzajuci kalendarny rok, nie? Nedalo by sa to aj tak, ze by za november, december by mal vysoku mzdu a za januar a februar nizsiu aby nemusel platit take vysoke odvody 90 dni?

draik
18. sep 2019

@janzi
Nie, 90 dní bez PN a OČR v novom PP.

evittam
19. sep 2019

@draik Preco nie. Ak by mal za 9-12/2019 o dost vyssiu mzdu tak bude mat aj vyssiu MD. Nakolko VZ pre MD bude hruby príjem za rok 2019 ked pojde na MD v r.2020.
@janzi

evittam
19. sep 2019

@carrot_apple DNP by musel platit 26tyzdnov aby z neho mal počítanu MD.

lucyluv
19. sep 2019

Aspoň 90 dní u nového zamestnávateľa s hrubou mzdou cca 1900-2000€ (vôbec neviem presne), treba si vypočítať presnú sumu, podľa dnešného maximalneho základu. teda aspoň u mňa sa to tak počítalo, pred 2r to bolo okolo 1700€ tá hrubá mzda.

evittam
19. sep 2019

@lucyluv Odporucam viac. Lebo ak je to presne tak SP to môže vyhodnotit ako účelove a uz to robia.

lula313
19. sep 2019

@evittam ale jej slo o maximálnu matersku, nie vyššiu..

janzi
autor
19. sep 2019

@lula313 myslim ze @evittam to myslela tak ze ma platit z vyssej sumy odvody nie presne aby to bol v súčte max. vymeriavaci zaklad aby to SP neriesila ako ucelove.

lula313
19. sep 2019

@janzi to bolo k poznámke, čo mierila k draikovi.

evittam
19. sep 2019

@lula313 Ved nastavi mzdu za 9-12 tak ze docieli max. VZ za rok. Veľmi jednoduché.

carrot_apple
19. sep 2019

@evittam a keby po pol roku zvýšil VZ na vyšší?

draik
19. sep 2019

@evittam
Pochybujem , že v existujúcom zamestnaní spraví skok na xx-násobok, aby mu to za celý rok vyšlo. Nehovoriac o tom, ak by si tie odvody komplet mal platiť sám.

draik
19. sep 2019

@evittam
Ak teda nechce čachrovať ešte viac, než len so mzdou.

evittam
20. sep 2019

@draik Tak veď v poriadku. Ale je to možné. 😉
@carrot_apple Ako som napisala.

slawana
8. okt 2019

Ahojte som SZCO a peiprvom dietati som nemala narok na materske nakolko som zacinala podnikat a nemala som povinnost platit odvody. od 1.7,2019 mi prislo platit odvody ale nakolko som mala zamestnanca som ich neplatila pretoze som na RD. Od 1.10. som sa nahlasila ze pracujem v obchode ja takze platim odvody / rodicak stale trva/. a mja otazka znie ak by som teraz zrusila obchod/nie &zivnost/ a sla zrusit platenie odvodov nakolko nevykonavam fyzicky pracu to obdobie sa mi bude ratat do tej doby 270 dni nemocensky poistena? ak by som buduci rok chcela otehotniet?