Dobrý deň, chcem sa opýtať. Manžel je živnostník a ide na pol roka na materskú a chcel by sa dobrovoľne pri poistiť aby mal vyššiu, ako dlho musí platiť vyššie odvody? Dakujem
@evittam no musis to napisat este viacej polopate 🙂
@veronikaszabova No uz sa to hadam ani neda.
@evittam 🙂 🙂 🙂
@evittam boze moj obdivujem ta. Kazdy den dokola vysvetlujes na MK to iste. A neraz dokola to iste tej istej osobe, kym pochopi :D ak vobec :D
@alexandra2468 Vdaka.😊😉
@evittam prosím ťa vieš mi poradiť? Ako vypočítať výšku materskej?
U aktuálneho zamestnávateľa pracujem od 1.3. 2018. Predtým som 3 roky pracovala u iného zamestnávateľa, podmienku 270 dní spĺňam.
V novembri mám byť povýšenia na vyššiu funkciu s vyšším platom a s novou pracovnou zmluvou, vznikne aj nové sociálne poistenie?. Zistila som že som tehotná, dátum nástupu na materskú mi vychádza 1.2. 2020. Čiže stihnem lehotu 90 dní nového sociálneho poistenia. Budem mať cca 93 dní na novú pracovnú zmluvu.
Otázka je z akého vymeriavacieho základu sa mi bude rátať materská? Za obdobie od 1.1-31.12.2019 alebo vznikne nové soc. Poistenie? keďže mam novu zmluvou u rovnakého zamestnávateľa od 1.11.2019 - 30.1.2020?
@bodka1234 Myslim, ze nebude sa ti ratat z novej zmluvy, lebo pravdepodobne podpisete dodatok k povodnej pracovnej zmluve. Zamestnavatel ta neodhlasi z poistenia a vzapati neprihlasi spat, stara zmluva sa neukonci. Nebudes mat medzitym ani den "medzeru".
Ale som zvedava co napise evita, nech sa poucim ak to viem zle 🙂
@fokuska Musis mat noveho zamestnávateľa. Toto by SP brala ako to iste poistenie. Este som tu raz čítala,ze ak by sa prihlásila ako nezamestnana a potom po napr.2tyzdnoch ju znovu zamestnal tak to sa dalo ale tiez to moze SP riešiť ako ucelove. Nespoliehala by som sa na to. Uz teraz riesia kazdy "prd"..
.
@evittam no práveže ja mám info že môžem byť u rovnakého zamestnávateľa. Preto sa informujeme ešte dalej ako to v skutočnosti je pre istotu. Pretože vznikne nové sociálne poistenie, budem mať novú zmluvu a deň medzeru medzi skončením a začatím.
Ešte mám možnosť sa zamestnať vo vlastnej s.r.o, otazka je však ako je súbeh dvoch pracovných pomerov. Ak by som najprv z jedného bola na PN kvôli rizikovemu tehotenstvu že musí len doma odpočívať, a vo vlastnej s.r.o, kde som kontelom aj spoločníkom si spravím aj pracovnú zmluvu na prácu z domu napr aby som mohla dodržiavať plnohodnotne liečebný plan na posledných 90 dní pred materskou a max výškou mzdy. Ako to bude posudzovať socialna poisťovňa? Z čoho vyrátajú výšku materskeho? Pri súbehu dvoch TPP pomerov z čoho jeden vznikne tak že splnam podmienku 90 dní u nového zamestnávateľa a z druhého čerpám PN.
@bodka1234 PN sa nevztahuje na jeden pracovny pomer, ale na zdravotny stav zamestnanca. Ked si raz PN, tak si PN na vsetkych pracovnych pomeroch a tiez si nemocenske davky uplatnujes zo vsetkych pracovnych pomerov. Nie je mozne v ramci jedneho byt na PN a na druhom pracovat.
V pripade, ze budes mat subes viacerych PP a v kazdom splnis narok na materske, tak si aj uplatnis z oboch.
@evittam lol niekde som niečo počula, tak si to vysvetlím po svojom 😂😂😂😂? Zjavne nemáš správne info, mám to od účtovníčky priamo že im to tak socialna poisťovňa uznala, keď bola deň medzi starou a novou zmluvou pauza. Chcem len vedieť či sa s tým už niekto reálne tiež stretol a má takú skúsenosť že ti využil.
@evittam mne chyba sprostých 2050€ do ročnej sumy, aby mi vyšla Max materská tak preverujem možnosti ako ju získať. Zatiaľ mám info od účtovníčky ktorá sa s tým stretla , hľadám ďalšie možnosti ako ziskat Max materskú, PN má len teraz napadla ako to teraz píšem. Zatiaľ som sa žiadnej rady nedopatralanod nikoho len osočovanie ako speklujem a ako to nejde.
@bodka1234 Nikto ta nikde neosocuje. Rady som ti poskytla. Tak nech ti navysia mzdu do konca roka tak ze to vyjde a mas po probléme. Ak sa da dohodnut a odvody si napr.zaplatis-istejsie ako sa spoliehať na to co pises. SP už rieši prisnejsie. Preto ti tu pisem co viem. Ale asi jednoduchšie je sa "oduvat" a vyskakovať ze ja mam zle informacie ked sa ti nepacia. Take typické....
Ako to ide som ti napisala. Ty stále cakas ze to pojde ako chces ty....
@bodka1234 Sprostych 2050? To je pre niekoho riadna suma. A nehnevaj sa, ale to co robis nie je spekulovanie?
Tak ti materska nevyje na maximalnu sumu, ale na nizsiu a co. Ved odvody si platila z nizsej sumy, tak je to fer.
A este dalsia vec... tych 90 dni u noveho zamestnavatela musis mat bez PN a OCR. nedajboze sa nieco stane a tvoj zdravotny stav si bude vyzadovat PN, tak ti to hned ohrozi aj tento plan.
@mishi147 Doteraz neplatil odvody? Splna vôbec podmienky nároku na MD? Ak ano tak ked pojde na MD tento rok tak jeho VZ pre MD bude VZ, z ktorého platil odvody do SP za r.2018. Ak pojde v r.2020 tak VZ, z ktoreho plati a bude platiť odvody do SP za r.2019.