Ako by som mohla získať najvyššiu materskú?

kri_stin
2. máj 2021

Dobrý deň, prosím vás chcem sa opýtať ohľadom materskej, momentálne som na rodičovskej dovolenke a popri nej som pracovala na dohodu kde mám zaplatených 180dní nemocenské a zdravotné poistenie no v blízkej dobe plánujem otehotnieť a chcem sa opýtať ako by som mohla získať nárok na najvyššiu materskú a akým spôsobom si doplatiť zvyšných 90 dní. Či je možné tri mesiace pred nástupom na materskú si doplatiť 30 dní aby mi vzniklo 270 dní a tým pádom vznikol nárok na materskú a v akej hodnote. Uvažujem o najvyššej materskej, je možné doplatiť sociálnej poisťovni ak áno prosím vás koľko? A aká by mi vyšla materská. Ďakujem za odpoveď.

draik
2. máj 2021

Zamestnaním s vysokým príjmom.

andula1988
2. máj 2021

Najskor doplatit do tych 270 dni ... a potom sa zamestnat min na 90 dni s vysokym platom bez PN aby z neho ratali matersku .....

eriatko_r
4. apr 2023

@andula1988 mozem sa opytat, cize mozem amt jeden pracovny pomer, ktory trva skoro tri roky, a ak by som uzavrela novy pracovny pomer a zaplatila min. 90 dni nemocenske tak, by sa mi ratala materska aj z tohoto druheho pracovneho pomeru? Dakujem za vysveltenie ;-*

andula1988
4. apr 2023

@eriatko_r nie, z toho druheho musi byt tiez 270 dni ….
Alebo povodny zrusit, zamestnat sa na novo min na 90 bez pn…. A bude sa ratat z noveho …. Ale potom pozor vedia si to aj preverit

eriatko_r
4. apr 2023

@andula1988 A ak by ten pracovny pomer prioadne dohoda trvala az do zacatia materskej,t.j do septembra,myslis,ze aj tal by to atalo za preverenie,ved pracu mozem zmenit kedykoľvek...ako jasne ze nie na 91 dni😀

duunlo
4. apr 2023

@andula1988 nemusi si platit nemocenske, respektive byt zamestnana min. 26 tyzdnov, cize 182 dni pred zacatim poberania maximalnej materskej (+ dokopy 270 dni v priebehu poslednych dvoch rokov)? Inak jej ju vypocitaju len z minima, ked nesplni tuto podmienku.

eriatko_r
4. apr 2023

@duunlo nerozumiem velmi teraz tejtp odpovedi🤷vies mi to pls vysvetlit "jednoduchsie"...

eriatko_r
4. apr 2023

@andula1988 ja tych 270 dni splnených mam....len nechcem davat vypoved v tejto praci ,ak by to nebola nutnost

duunlo
4. apr 2023

@eriatko_r no, ze rozhodujucich pre vypocet je poslednych 26 tyzdnov pred nastupom na matersku. Z tohto 26 tyzdnoveho obdobia sa pocita ta maximalna materska. Vtedy je idealne si platit maximum. Ale ked nestihnes platit to 26 tyzdnove obdobie max tak sa ti vypocita len z minima respektive z priemeru.

https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=872

duunlo
4. apr 2023

@eriatko_r kedze splnenych 270dni uz mas tak sa ti vypocita pripadne aj z tohto, cize moznost minima u teba odpada. Ale to rozhodujuce obdobie 26 tyzdnov pre vypocet by malo platit.

eriatko_r
4. apr 2023

@duunlo
@duunlo lenze to by som si vedela platit dobrovolne nemocenske...skor sa idem pytat...zmojho pohladu .
Ak by somala TPP,ktory je od 1.9.2020 doteraz,a -+ od 10.4 dohodu na 2200€...tak mozu plynut sibezne a TPP by som zrusila +- v juny-july.predpokladamy termin mam 10.10.2023,mastup na md polovica septembra...vtedy by bola splnena požiadavka max. Matersku???ci si to ja nejako zle vysvetlujem

andula1988
4. apr 2023

@duunlo ale 26tyzdnov plati pri dnp, ona je normalne zamestnana vtedy dnp si dat nemoze …..
a viem ze sa nemusi platit staci aby bolo dnp aktivne…. Ja som to tak mala

andula1988
4. apr 2023

@eriatko_r no ak by boli 2 pracovne pomery tak myslim ze aj z druheho vy musela byt splnena podmienka aby z neho ratali matersku …. Skus pozriet tu reliu p.Mihala nemam presne skusenost s takymto pripadom ale tych 90 dni viem ze musi byt z noveho zamestnania

eriatko_r
4. apr 2023

@andula1988 len tam pisu o dobrovolnom poisteni a ja som normálny zanestnanec

andula1988
5. apr 2023

@eriatko_r isto tam bude niekde aj tvoj pripad alebo p.dvoncova pravne pre rodica

Ale isto to bude ze aj z druheho treba270 dni aby z neho bola materska