Ahojte. Chcela by som sa spýtať ako mi vypočítajú materskú keď som otehotnela v júni 2019. Predtým som do septembra 2018 bola nepretržite zamestnaná v Nemecku 6 rokov ale po príchode na SK som bola 6 mesiacov na úrade práce až do apríla 2019. Potom som sa zamestnala ale pracovný pomer trval len mesiac ale hneď som sa zamestnala opäť ale v tom júni som zistila že som tehotná a lekárka ma vypísala na PN na ktorej som doteraz. Samozrejme v robote mi po skúšobnej dobe zmluvu nepredĺžili tak som na PN doteraz ale už od 22.1.2020 mám ísť na materskú lebo na SP povedala, že mám nárok. Chcem sa len spýtať ako a z akého príjmu sa bude počítať materské lebo na SP si vyžiadali aj papiere od môjho zamestnávateľa z Nemecka ktoré už aj majú. Ďakujem za odpoveď.
@draik z minimálnej mzdy ktorú budú počítať aj z Nemecka?
@dada3112017
Nie z minimálnej mzdy, ale z minimálneho vymeriavacieho základu v SR.
@dada3112017 Na účely zohľadnenia období nemocenského poistenia podľa právnych predpisov iného štátu v súvislosti s uplatňovaním nároku na peňažné dávky v materstva sa používa spravidla formulár E 104 Potvrdenie o úhrne období poistenia. Pri výpočte materského sa neprihliada na príjmy dosiahnuté v danej krajine EÚ. Nemocenská dávka sa spravidla vypočíta z minimálneho vymeriavacieho základu.
Prosím Vás prišla Vám už na účet materská?? Prepáčte že som sa pripojila do príspevku, len vždy mi chodí 12-teho v mesiaci a dnes je 13-teho a nič zatiaľ
Ahojte žienky, idem si k vám po radu. Počuli ste už o takom že nejaký kamarát-podnikateľ vás zamestná s tým ze vám zvýši úmyselne plat aby vám vyšla vyššia materská tie prve mesiace co vás platí zamestnávateľ?
Dobry den.Chcela by som sa opytat.Byvam v HU,na SK mám trvaly pobyt,v HU mám len docasne.Mám 2 deti,prva sa mi narodila na SK a druha uz tu v HU,tu som aj pracovala a z prace som isla na matersku no koncom decembra sa mi koncila pracovna zmluva.Tu poberam vsetko na moje dieta,teraz ma 4 aj pol mesiaca.A chceme sa prestahovat naspat na SK,deti budu mat trvaly pobyt aj poistovnu samozrejme na SK a moja otazka je ci mám nárok na rodicovsky prispevok tu na SK?
@dada3112017
Ak budete mať 270 dní nemocenského poistenia (spolu s Nemeckom) za dva roky pred pôrodom, otehotneli ste v čase zamestnania a nemali ste 90 dní nemocenského poistenia v roku 2019 u jedného zamestnávateľa, materské bude z minima.