Ako a kedy vybavím rodičovský príspevok?

mia885
11. okt 2013

Ahojte. Mam taku otazku, od kedy sa vyplaca rodicovsky prispevok ak mi nevychadza materska? Kolko trva vybavenie? A kedy dostanem prvy prispevok? O co este dalsie poziadat pri narodeni dietatka na uradoch? Dakujem za vsetky odpovede a pekny den🙂

kristiii
11. okt 2013

@mia885 ahoj, rodičovský dostaneš od narodenia dieťaťa, čiže prvý dostaneš za mesiac v ktorom sa ti drobec narodí a to vždy mesiac spätne, čiže ak by sa narodil povedzme v októbri dostaneš ho v novembri. Budeš potrebovať potvrdenie zo sociálky že nemáš nárok na materskú, ktoré predložíš pri žiadosti o rodičovský. Neviem či toto už máš keďže neviem v kolkátom si týždni tehu, to ti dá tvoja gynekologička v čase keď by si mala nastúpiť na materskú čiže 6 týždňov pred termínom pôrodu, s tým pôjdeš na sociálku a tam ti to zamietnu a následne zašlú rozhodnutie domov. Toto potom donesieš na úrad práce a zažiadaš o ten rodičák, ale to až ako vravím keď sa malé narodí. Tam potom zažiadaš aj o ďalšie príspevky pri narodení dieťaťa, sú tuším dva, jeden žiadaš hneď, druhý keď sa dieťa dožije 28 dní, to už presne neviem ale to ti tam už povedia.

mia885
autor
11. okt 2013

Ok dobre dakujem, buduci tyzden to uz vybavim, drobec uz ma skoro 4 tyzdne tak uz je najvyssi cas to vybavit 🙂

majkaa
1. nov 2013

Ahojte prosím vás je teraz výška rodičovského 199,6€? A keď mám dve deti a som nezamestnana tak by som mala ešte dostavať aj na každého 23,1€?

dena1973
1. nov 2013

@majkaa Nárok na rodičovský príspevok je do 3 rokov veku dieťaťa vo výške 199,60 eur. Dostávaš ho iba na jedno dieťa (to mladšie). Nárok na prídavok na dieťa vo výške 21,10 eur mesačne je na každé nezaopatrené dieťa bez ohľadu na výšku príjmu rodičov.