Zdravim, som na Pn v skorom tehotenstve.
Ako a kedy to oznámiť zamestnávateľovi, aby som bola krytá a nevyhodil ma ak budem dlhšie na PN, ale zároveň ak pre včasné tehotenstvo to ešte oznamovať nechcem.
Ako to robite? Resp.mali ste takuto skusenost?
Vdaka 🙂
@gab1sol a tie tri mesiace si chodila do prace ci si bola pn?
Podľa zákonníka práce si krytá vtedy, keď oznámiš tehotenstvo. A to buď potvrdením od lekára alebo tehotenskou knižkou. Čo sa týka PN, tá nie je dôvodom na ukončenie pracovného pomeru, zamestnávateľ nemá zákonný spôsob, ako ti skončiť pracovný pomer kvôli tomu, že si PN.
@danielkadandy zamestnávateľovi by som to hneď oznámila písomne,a by som bola krytá. Ale nie celému kolektívu 😂
Ja by som asi normálne povedala vedeniu, že som tehotná, ale nech si to nechajú pre seba lebo je to len na začiatku.. A proste pre to aby všetko dobre dopadlo, musím byť doma.
@zuzikovasandra nepis dovod ze co ti je. Priste si chora a hotovo. Seklo ta v krizoch napr a mas liecbu. Urcite mu nevesaj na nos tehotenstvo lebo doklad nemas. Aj ked pocas pn s tebou nemoze ukoncit pomer
@danielkadandy pracovala som... Ale ak si PN, ty nie si povinná uvádzať, prečo si PN, proste máš zdravotné problémy. A kým si PN, nemôže ťa vyhodiť. Rovnako by som ústne tehotenstvo neoznámila, ani priamemu nadriadenému, nakoľko by to bolo slovo proti slovu a ty nie si vtedy krytá.
Inak, neviem, či sa to dá utajiť. Ja som išla na prvú kontrolu len na priepustku s tým, že som šefovi povedala, že idem na preventívku (keďže mi v cca v tom termíne vychádzala) a aj tak sa rozkryklo, že som tehotná, lebo na priepustke bola pečiatka gynekológa. Aj keď ja som to nepotvrdila, držala som sa stále toho, že som bola len na preventívke.
postov a ked dostanes tehotensku knizku 🙂
@gab1sol Len pozor na to,že to platí ak už skončila skúšobná doba.Počas nej môže skončiť zamestnávateľ PP aj počas PN.Lebo veľa žien si myslí,že ak sú PN aj počas skúšobnej doby,tak nemôžu dostať "vyhadzov".Môžu..Nevravím,že to je autorkin prípad,píšem len na margo toho,že sa zvyknú mylne domnievať a potom sú prekvapené..
@gab1sol nie nie som 🙂
@danielkadandy ja som bola od zaciatku tehu az do nastupu na matersku na pnke a tehotenstvo som sla oznamit az ked sme presli cez 3ti mesiac a dostala som knizku skor nie 😊 ale moj gynekolog skor knizku ani nedava a do prace potrebujes nejaky doklad od lekara ze si tehotna, teda u nas to tak bolo 😊
@hrasocek12 ano ved potom urcite...len pocas tych najrizikovejsich troch mesiacov by som nechcela este oznamovat...kvoli tomu ze tam sa nic neutaji ...hrozni ludia, kolektiv :/
No a ak mi budu z personalneho volat ze co je so mnou ked nenastupim po dvoch tyzdnoch neviem co mam povedat ( su hrozne zvedavi)...
A pn mi vypisal gynekolog takze mozno nieco tusia aj ... :/
@danielkadandy neboj ja som to tiez nechcela oznamovat skor nakolko som bola po ivf a dost som krvacala 😒 a kolektiv to poznam 😒 normalne im povedz ze mas zenske problemy a musis ostat doma 🤗 ja som tak povedala ze mam zdravotne problemy po zenskej stranke ze im nebudem hovorit co konkretne mi je lebo je to citliva tema a museli akceptovat nie si povinna im oznamovat svoju diagnozu 🙂
@hrasocek12 super dakujem 🙂
Ja som to oznámila asi v 10tt. To som už mala aj tehotenskú knižku. Na PN som bola od 7tt až do materskej. A to som dokonca mala ešte zmluvu na dobu určitú,ktorú mi aj tak čuduj sa svete predĺžili na dobu neurčitú.
Dobry den, ja by som sa chcela opytat. Vo stvrtok som bola na kontrole cc 14+2 a zistili mi vysoky tlak, polezala som si v nemocnici ale vypisali ma na PN(rizikove) zamestnavatelovi som este neoznamila ze som tehotna. Chcem sa opytat mm zo dodatocne urobit postou ked budem zasielat PN nakolko tam uvidi peciatku od porodnika. Ci to uz mam jedno a nakolko som na rizikovom nemoze ma uz prepustit ani ked som mu neoznanila? Dakujem pekne za kazde info 🙏
@danielkadandy ja som to oznámila až po treťom mesiaci. Moja doktorka až vtedy dáva aj tehotenskú knížku (cca 12-13tt). A teda, skopírovala som si 2x prednú stranu knížky a išla som s tým na personálne, kde som im jednu kópiu odovzdala a druhú som si nechala podpísať, že to prevzali. Od toho momentu som bola krytá.