Aké su podmienky predĺženia neplatenej rodičovskej dovolenky?

martabujnovska
19. aug 2014

Baby mozem si rodicovsku predlzit aj v takom pripade ze mam pracu,ale momentalne nemozem do nej nastupit,alebo len v pripade,ze som nezamestnana.Ide o neplatenu rodicovsku dovolenku.A ako dlho trva jej vybavenie,schvalenie?dakujem

ivuska6
19. aug 2014

neplatenu ti daju bez problemu aj schvalia rychle.

gapa
20. aug 2014

nikde v zákone sa nehovorí o neplatenej rodičovskej dovolenke= RD bez poberania rodičovského príspevku po dovršení 3rokov dieťaťa.
Ak ti nejde o poberanie rodič.príspevku (upravené Zákonom o RP), tak ti vlastne ide o možnosť:
1. byť s dieťaťom doma a nemusieť íst do práce (upravené Zákonníkom práce)
2. byť zdravotne poistená štátom, aby si si zdr.poistenie nemusela platiť sama, lebo jediné zdr.poistenie je povinné (upravené Zákonom o zdravotnom poistení)
3. byť dôchodkovo poistená štátom, aby sa ti tieto roky rátali do dôchodku (upravené Zákonom o sociálnom poistení + v definícii o riadnej osobnej starostlivosti o dieťa je odvolávka na Zákon o rodič.príspevku)
Ak by si bola nezamestnaná, tak ťa bod č.1 nezaujíma a môžeš ak dieťa nechodí do škôlky alebo chodí na max. 4hod. denne, tak podla teraz platných zákonov (lebo sa z času na čas mení, hlavne čo sa týka bodu č. 3, lebo sa občas mení definícia riadnej starostlivosti v Zákone o rodičovskom príspevku).

Ak ti trvá pracovný pomer, tak zamestnávatel ti môže podla Zákonníka práce poskytnúť RP do 3rokov dieťaťa (ak nejde o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdr. stavom a nedohodla si sa so zamestnávatelom na prerušení RD a neskoršom "dočerpaní" RD) vid § 166 ods.2 (príp. 3+4).
Ak chceš ostať doma aj po dovršení 3rokov, tak máš možnosť požiadať zamestnávatela o neplatené volno (§ 141 ods.3 písm. c) ) z dôvodu starostlivosti o dieťa. Zámestnávateľ ti však nie je povinný vyhovieť, tj. je to na ňom, či bude súhlasiť.
Ak bude zamestnávatel s neplat. volnom súhlasiť, môžeš byť aj zdr.aj dôchodkovo poistená štátom. Na zdr.poistovnu treba zájsť a nahlásiť ukončenie poberania RP (koniec poistenia ako poberatel RP) a podpísať prehlásenie o riadnej celodennej osobnej starostlivosti o dieťa. Na soc.poistovni, ak máš podanú prihlášku počas RD a neplatené volno bude bezprostredne nadväzovať na RD, tak nedávaš novú prihlášku, stále platí tá prvotná (ak by si čerpala napr. zostatok riadnej dovolenky, pracovala, čerpala pn či očr ako zamestnanec, tak treba odhlášku a novú prihlášku, lebo počas trvania dôch.poistenia zamestnanca nemôžeš byť aj dôch.poistená štátom a prihláška sa nedá podať ani den spätne!! Odporúčam si robiť vždy kopie prihlášky a odhlášky do soc.poistovne a dať si potvrdiť prevzatie pečiatkou soc.poistovne a založiť k zápočtovým listom do dôchodku