Ahojte,
25.12. mi konci MD, 26.12. teda nastupujem na RD.
Volala som do socialnej poistovne, tam mi povedali, ze nahlasit sa mam na Urade prace a na Socialnej poistovni az po skonceni MD, nie predtym.
Neviete mi poradit, ake su tam zakonne lehoty na vybavenie vsetkych formalit?
Je to obdobie sviatkov, kedy nebudem v Bratislave, kde mam trvaly pobyt a obavam sa, aby som vsetko stihla.
Dakujem!!
na socialku az ked ti skonci a na urad potom , je jedno v podstate kedy ale musis to stihnut do pol roka, pol roka spetne sa da rodicak doplatit, len teda zalezi na tebe ako moc ti ponahlaju peniazky,
Predpokladám si stále zamestnaná a v práci si požiadala o čerpanie rodičovskej dovolenky (zákon hovorí, že treba písomne a aspon mesiac popredu). Súhlasím s dobromilou1111, že to najpodstatnejšie, čo sa nedá vybaviť spätne!!!! je najneskôr den po ukončení poberania materského/ukončení MD sa prihlásiť=podať prihlášku na sociálnu poistovnu (nie upsvar) na formulári RLFO (registračný list fyzickej osoby) ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov + prehlásenie o riadnej starostl. + kopia rodného listu (pre seba si urob jednu kopiu RLFO a daj pečiatkou potvrdiť prevzatie soc.poistovnou a založ k zápočtovým listom do dôchodku).
Ak ti toto všetko vychádza na sviatky, tak treba dať prihlášku ešte pred nimi samozrejme, že uvedieš ako dátum vzniku poistenia 26.12.2014 (ak md končí 25.12). Nezabudni, že máš aj povinnost podať ohlášku, podla terajšieho zákona, ak ukončíš Rd a nastúpiš do práce, či čerpať riadnu dovolenku alebo ak uzatvoríš dohodu ...
Neskôr si vybaviš rodič.príspevok na upsvar (ako píšu treba do 6mes) a potom vybavíš potvrdenie o poberaní RP a s tým na svoju zdr.poistovnu. Prípadne si zisti, či to na ZP treba, či mzdárka náhodou nenahlási (už nemá povinnost, no obvykle to robia, tak sa jej spýtaj, či okrem prerušenia poistenia zamestnanca nahlási aj poberanie rodič.príspevku do ZP) alebo cca po mesiaci od ukončenia si zavolaj na ZP a over, či to máš ok. Tiež sa nahlasuje aj ukončenie poberania RP.
ja
som na socialku isla pred skoncenim md prihlasit sa na dochodkove,to je
podstatne. Uz potom,po skonceni md si na socialke mozete nasledne pytat
papier od kedy dokedy ste boli na md a s nim si mozete ist vybavit
rd,kludne az po sviatkoch.Podstatne je prihlasit sa na dochodkove este
pocas md..