Aká je výška nemocenského poistenia v nezamestnanosti?

mirka3169
20. máj 2019

Dobrý den. Je tu nejaka mamička, ktorá bola nezamestnaná avšak platila si nemocenske poistenie 270 dni a tym pádom dostala matersku? Chcem sa opýtať, kolko ste si platili (€) a akú výšku vám vypočítali?

lubik87
20. máj 2019

@mirka3169 finančné sa ti to neoplatí radšej si tie peniaze odlož .odvody nevieš.platit len nemocenské ale celý balík

svettii
20. máj 2019

Neviem, to čo budeš platiť sa ti vráti možno polovica, to by bolo najlepšie sa ísť spýtať tam koľko by si musela platiť aby si dostala nejakú normálnu materskú ale to fakt keď si tie peniaze odložíš ti to bude vychádzať lepšie

ivinkapink
20. máj 2019

podľa mňa sa to oplatí, ak je to správne načasované, ale nie každému sa podarí otehotnieť hneď ako sa rozhodne...Ešte nemám vypočítanú materskú dávku, nástup mám až koncom augusta..tiež dúfam, že mi to vyjde..Mala som šťastie, že keď som zistila, že som tehotná, mala som odpracovaných pár dní /asi jeden a pol mesiaca/ a pár dní mám zaplatené ešte z predchádzajúcej rodičovskej dovolenky, tak som si spočítala koľko dní mi ešte chýba do 270dní nemocenského poistenia, na stránke sociálnej poisťovne sú bližšie informácie, najlepšie pozrieť tam, prípadne sa opýtať cez formulár na stránke alebo osobne navštíviť pobočku...Treba dať pozor, je tam podmienka, že dobrovoľné poistenie treba platiť minimálne 26 týždňov, aby dávku vypočítavali z toho čo si si dobrovoľne platila..preto sa to neoplatí každému..A ako spomínali už vyššie platí sa celý balík poistenia...

lubik87
20. máj 2019

@ivinkapink ak si máš doplatiť 26 týždňov z cca.600€ základu to.mas.okolo.50€ za týždeň čiže.cca1300€ ....materskú poberas cca 34 t. a.z.toho 600€ základu dostaneš asi 450€ . rodičovský dostavas 220€ ( majú zvýšiť o 50€ čiže 270€ ) + ušetrených 200€ mesačne - 420€/470€ ....koľko.si si doplacala ty mesačne ?

ivinkapink
24. máj 2019

@lubik87 no, ja som si zvolila vymeriavaci zaklad 1000€, z toho su odvody cca 107€ za tyzden, cize cca 3000€ "naklady" co zaplatime do poistovne /tusim 28tyzdnov/, a potom by mi mala vychadzat materska 250€ za tyzden cize za 34tyzdnov cca 8500€..tak dufam ze som pocitala spravne..neviem kolko je rodicovsky teraz, kedze som rok nezamestnana, ani nemam prehlad o zvysovani a cim je podmienene...

evittam
24. máj 2019

@ivinkapink Nejak divne ratas. Pri VZ 1000Eur platis odvody 351.50Eur/mesiac. MD je cca 750Eur/mesiac. A podmienkou je mať aspon 26tyzdnov DNP pred nástupom na MD. A nemusis platiť mozes ist na PN.😉
RP je zatiaľ 220.70Eur a nic sa nezvyšuje.

evittam
24. máj 2019

@lubik87 Ked to dobre nastavis tak sa to aj oplati.😉

ivinkapink
24. máj 2019

@evittam ospravedlnujem sa, vymeriavaci zaklad 1300€, davala som to do kalkulacky na ich stranke, mesacne vychadza platit 430€ plus drobne...potom to uz hadam sedi...Sak toto, podla mna sa to nastavit neda, iba ak si super plodna a povies si tento mesiac otehotniem...u nas to bolo o stasti, lebo sme sa o dietatko pokusali viac ako 2,5roka...

evittam
25. máj 2019

@ivinkapink No ano ale ak teda nie si zamestnaná a ani tehotna tak stačí platiť z minima a hned ako otehotnies (predpokladam, ze v prípadoch kedy sa tak dlho snažíte to aj zistis skoro) tak zmenis VZ na vyssi alebo maximalny tak staci zaplatit tyzden,mesiac a ist PN -pocas PN odvody neplatis a NP trvá. Ak to stihneš aspon 26tyzdnov tak budes mat MD z noveho VZ.😉

lubik87
25. máj 2019

@evittam samozrejme oplatí ale treba mať slušnú zásobu peňazí čo bez roboty len s pracovitym mužom :P

tatianatana
3. jún 2019

Ahojte. Je tu ešte niekto? 🙂 Chcela by som radu. Som na začiatku tehotenstva (6t.), a prvorodička no možno pôjdem na rizikové. Zaujíma ma či budem mať nárok na materskú ak som začala pracovať na TPP 26.9.2018 na dobu určitú na 1 rok. Ak by som teraz išla na PN (rizikové) nárok mi vznikne? Ďakujem

evittam
3. jún 2019

@tatianatana Hlavnú podmienku naroku na MD splnis 22.6.2019. A ano vznikne ti nárok aj na PN aj na MD pokial bude PP trvať ako pises-cize do septembra 2019.
A je fuk ci si prvorodicka alebo neviem koľkorodicka. Pre vsetky platia rovnaké podmienky

danny074
5. jún 2019

Čaute.. Potreboval by som poradiť.. Matka od narodenia dieťaťa poberá rodičovský príspevok pretože nespĺňala podmienku platenia nemocenského 270 dní za posledné 2 roky pred pôrodom.. Ak by si odpracovala tých 270 dní počas rodičovskej dovolenky, potom mala by dodatočne nárok na materskú dovolenku?

evittam
5. jún 2019

@danny074 Nie. Ako môžeš chciet mat narok "dodatočne" na dávku od SP?! Uz len si stačí s porozumením prečítať podmienky nároku:
Hlacnou podmienkou naroku na MD je mat aspon 270dni NP za posledné dva roky PRED porodom....

tatianatana
20. jún 2019

@evittam Ďakujem. To, že prvorodička som písala preto, pretože som vo veciach ohľadom materská a pod. nová 🙂 Keď sa v tom vyznáš (aspoň súdim podľa tvojej odpovedí), rada by som sa opýtala ešte niečo.... Pn-ky počas trvania pracovného pomeru (choroba ako nádcha, chrípka...) ovplyvňujú tých 270dní pre vznik na materskú? To znamená, že sa mi ta doba predlžuje?

evittam
20. jún 2019

@tatianatana Nie neovplyvňuju.