Baby, chcem Vás poprosiť o radu lebo som z toho mimo. 😝 V apríli 2014máme termín pôrodu. Som Slobodná, trvalý pobyt mám u mojich rodičov v ZC , partner a otec dieťaťa ma trvalý pobyt u rodičov v BB. žijeme spolu v jeho byte tiez v BB ale iná adresa ako jeho rodicia , kde ani jeden z nás nemá nahlásený pobyt a ani prechodný. Dieťa po narodení dostane trvalý pobyt po mne ako matke. Mám však nárok na dlhšiu MD ako slobodná matka? ☹ Svadbu neplánujeme, chceme zatiaľ len spolu žiť. Pre pôrodom však chceme dať vyhlásenie o otcovstve aby malo dieťa priezvisko po otcovi. Ďakujem Vám za odpovede. 🙂 🙂 🙂 🙂 😀
ja som toto riešila v roku 2011 so svojím synom. s terajším manželom sme boli iba partneri, spolu sme žili v byte ale trvalé pobyty sme mali každý u rodičov. takže stačilo dať pred nástupom na MD na sociálku prehlásenie, že som budúca slobodná matka a žiadam o predlženú MD. Vyhoveli a vtedy predlžovali o 3 týždne, teraz sa to asi ešte nezmenilo. Na socílku nechceli žiadne potvrdenia o trvalom pobyte,že oni si to overia.
no slobodna a osamela matka je rozdiel a iste pravidla ta su. podla mna narok na dlhsiu MD nemas. ale na niektorych uradoch sa da vybavit.
ja som bola v tej situacii v roku 2009. Len som podpisala vyhlasenie, ze som buduca slobodna matka a bolo. Ja trvaly pobyt u rodicov, partner u svojich a byvali sme v mojom byte v inom okrese, kde sme vsak nikto nemali trvaly pobyt. Uznanie otcovstva sa robi na matrike - ide to mimo socialky - tu do toho nic. Ale je pravda, ze ked som nastupovala na matersku (pred porodom) este sme spolu nebyvali. Ale zatial som sa nestretla s tym, ze by prisla socialka na kontrolu. Aj moja kolegyna bola pripad ako ja a nic. Tym vsak nevylucujem, ze mozu prist. U nich clovek nikdy nevie 🙂
Vyhlásenie o tom, že si slobodná matka sa dáva až pred koncom riadneho materského príspevku, ktorý je 34 týždňov. Na preĺžené materské (37 týždňov) ma matka, ktorá nežije v spoločnej domácnosti s otcom dieťaťa, iným partnerom, rodičmi... No ako som si čítala tvoj príspevok, tak žiješ s otcom dieťaťa v spoločnej domácnosti (to je ako by ste boli manželia, nakoľko zdieľate spoločnú domácnosť) a vtedy nie je nárok na predĺžené materské... Tam sa nesleduje trvalý pobyt, ale či žiješ v domácnosti iba sama s dieťaťam. Na tvojom mieste by som to neriskovala, písať vyhlásenie o tom, čo nie je pravda.....mohlo by sa ti to vypomstiť....
Osamelá matka má nárok na dlhšiu materskú dovolenku. Preukazuje sa to čestným vyhlásením, že si osamelá, t.j. vyhlasuješ, že ani nebývaš s partnerom. Nemyslím však, že to niekto naozaj aj skúma, určite to tak robí drvivá väčšina nevydatých matiek. Prakticky túto podmienku nespĺňaš, ale teoreticky ak to vyhlásiš a nebude ti vadiť, že klameš, budeš mať predĺženú materskú.
Dobry den, chcem sa informovat ohladom materskej davky. S partnerom cakame babatko, moj mesacny prijem od aprila 2013 je 330€,predchadzajuce mesiace som pracovala na dohodu moj prijem bol do 60€ mesacne plus som poberala podporu v nezamestnanosti vo vyske 400€. S partnerom zatial nie sme zosobaseni. Poradte ake vyhody - nevyhody mi z toho plynu, ake su moje povinnosti. Co je financne vyhodnejsie, zostat co najdlhsie ako slobodna mamicka alebo sa so snubencom zosobasit? Z ktorej pozicie plynu vacsie vyhody? Zostat zamestnana alebo bez prace, pripadne sa zo zamestnavatelom dohodnut na zvyseni platu iba papierovo?
pre teba plati to iste ako pre vydatu matku, materska do pol roka dietata a rodicovsky do 3 rokov veku. potom ak by malo dieta nepriaznivy zdravotny stav mozes poziadat o predlzeny rodicovsky