Ahojte,chcela by som sa vas spytat,som v 11.tyzdni tehotenstva a som evidovana na urade prace 2 roky ,teraz poberam iba davku v hmotnej nudzi t.j. 62,5e a pocas tych 2 rokov evidencie na urade prace som pracovala rok na dohodu.Viem mi prosim vas niekto poradit aky mi vznikne narok na matersku?Dakujem vam velmi pekne za odpovede s pozdravom Monika.
@maznacik007 teraz sa pozera na zamestnanosť oboch rodičov a zratavaju sa odpracované dni oboch len neviem či posledných 270 dní alebo za dlhšie obdobie pred MD
@dioliana1 to co myslis bol len navrh v novele ktory nakoniec nepresiel a ani sa netykal materskeho ale rodicovskeho prispevku a delil ho na dve urovne ....
tam by potom zavazil potencionalny otec resp. to ci platil odvody do soc. poist lebo mama neplatila.. pri dohode sa zraza iba dan... nie odvody...
v kazdom pripade schvalene bolo iba zvysenie o 4 eura na 194 EUR co bude mamicka dostavat mesacne plus pridavok 21 eur ale az po porode...
presne ako píse @maznacik007, toto sa ani nedostalo na rokovanie, to boli len navrhy a uvahy ekonomov a týkalo sa to delenia RP.
@monikdca narok budeš mat na RP a rodinne prídavky odo dna narodenia dietata
dakujem vam za vase odpovede....saranata prosim ta a aka je vyska RP,dakujem.
@maznacik007 dakujem ti za odpoved a co je potrebne, aby mi vznikol narok na MD?Myslim,ze dobrovolne poistenie pocas tehotenstva je uz zrusene.
@monikadca uz neurobis nic DNP neni zrusene ale platit ho trea zacat pred otehotnenim... inak sa to nestiha
normalne papier od gyn odnesies do soc poistovne oni ti napisu ze nemas narok a s tym potom po porode aj s rodnym listom pojdes na upsvar a dostanes RP
@maznacik007
@cicimon dakujem vam za informaciu,pretoze som vobec nevedela aky je postup.
narok na materske ti nevznikne ... budes mat narok na rodicovsky prispevok ten sa vyplaca az po porode