Maminy, chcem sa spýtať, poberam rodičovské, syn ma 22 mesiacov. no pred týždňom som zistila, že čakáme druhé bábätko.. chcem sa spýtať, budem mať nárok na materské vo výške 75%z HM ako to bolo pri prvom??
ďakujem pekne 😉
@lama25 Z toho co si napisala nevieme ci budes mat narok.
Potrebujes mat aspon 270 dni nemocenskeho poistenia za posledne dva roky pred porodom a zaroven mat stale aktivne NP alebo byt v ochrannej lehote.
Takze otazka:
- stale si zamestnana, teda ti trva pracovny pomer?
@andulka1988 Ak jej skoncil PP pocas rodicovskej a v tom case uz bola tehotna, tak narok moze mat.
@fokuska ináč aj mňa by to zaujímalo čiže ak rodič poberal materskú a potom prešiel na rodičak a je stále zamestnaný tak pri druhom dieťati narodeného do troch rokov od prvého ma nárok na materskú v tej istej výške akú poberal ?
@evkakozickova presne!!! ste to super napísala áno toto ma zaujíma a na to som sa pýtala, len som to tak dobre nenapísala
@lama25 aj mňa to zaujíma lebo tiež čakáme bábo a náš má dva roky
@evkakozickova ano mas narok, pripadne ak vam napr zvysuju platy pausalne kazdy rok, tak mozes mat aj vyssiu matersku pri druhom
@ajka0207 super a ešte jedna otázka materskú budeme poberať až keď prvý syn bude mať tri roky ? Čiže skončí jeho rodičovský a budeme vybavovať matersku alebo hneď ako sa to druhé narodí
@evkakozickova nie, poberat matersku budes sest alebo osem tyzdnov pred porodom druheho dietata. Narok na rodicovsky na starsie dieta ti tymto dnom zanikne.
@ajka0207 aha chápem a ďakujem veľmi pekne 😊
Ak ste este zamestnana tak ano,ale ak vam pocas rd skoncil prac.pomer tak nie