Ahojte! Mam otazku.skusim to napisat polopate.skuste mi prosim odpisat tiez tak 🙂
V oktobri ma moje dieta 3 roky.uvazujem ze do roboty nastupim uz od septembra ( na plny uvezok,cize zrusim rodicovsku) v marci mi vychazda dalsi termin.ak teda nastupim koncom januara na matersku aku mam ocakavat? Ziadnu?ci?odpracujem skoro 5 mesiacov
Ahoj, keďže do 3r. máš normálnu rodičovskú a predtým ak si pracovala, tak sa to považuje len za prerušenie a teda nastupuješ na novú materskú v krátkom čase (ak sa nemýlim tak do 2 rokov od skončenia rodičovskej dovolenky - lebo musíš byť posledné 2 roky poistená ) budeš mať nárok na materskú.
Aha.no to by bolo super.lebo vsade sa pise o tych 270 dnoch a uz som bola zmagorena.ale je fakt ze sa vraciam do tej istej roboty cize ziadna zmena
Super.dakujem vam baby velice prevelice 🙂
A este sa vas spytan ze ak teda od septembra nastupim do roboty co vsetko musim vybehat,vybavit
A este jedna otazka.tych 90 dni sa berie ako? Napr ze od septembra do decembra to je 120 dni(zaokruhlene) alebo sa vyslovene beru len pracovne dni? Robim od pondelka do piatku tak aby to vyslo
Som tu za debila ale fakt som v tomto uplne blba
Super.uz som zacala ratat ako mi to vyde na pracovne.yakze septembet staci.uz teraz mam traumu ze nebudem s mojim.kuratkom.kazdy den mi je vzacny 🙂 pn a ocr by nemal byt problem.mala.by som mat dost dofci
Este raz dakujem.som v tychto zalezitostiach uplne mimo a s tych obkecov na stranke socialky som bola uplne zmagorena
@anuliiik jáááj že ti bude chýbať 😀 ...neboj ešte budú dni keď sa budeš tešiť, že ti niekto zobral deti a celý deň si mala pre seba 😉
Po rodičovskej sa odhlás zo Sociálnej poisťovne a aj zo zdravotnej poisťovne, malo by to byť do 8 dní od zmeny, t.j. od nástupu do práce. Možno si to môžeš vybaviť aj popredu, na sociálke to tak u mňa bolo, ale na zdravotke čakali kým ma uvideli opäť prihlásenú od zamestnávateľa a až potom ma odhlásili ako osobu, za kt. platí štát... Inak, keďže nárok na materskú budeš mať, čudujem sa Ti, že chceš na tých 5 mesiacov ísť pracovať, lebo ak si tehu + zimné obdobie + asi aj choré staršie dieťa, bude to pre Teba asi dosť náročné.
Nie je to podľa mňa o tom, že načo by som pracovala, ale o tom, či mi má kto ráno odviesť dieťa od škôlky aby nemuselo vstávať o 6, či mi ho má kto postrážiť ak náhle ochorie som napr. na služobke, či manžel zvláda starostlivosť o deti atď. Nie je nič horšie ako vodiť choré deti do škôlky/školy len preto, že musím ísť do roboty a viem, že dieťa nie je ok. Tak som to hlavne myslela. Lebo aj toto je realita, žiaľ nie výnimočná.
Myslím, že táto téma tu bola založená o niečom inom, ja som len chcela upozorniť na fakt, že vracať sa na tak krátko je náročné, nevravím, že nemožné (sama to mám odskúšané takže neteoretizujem a viem, aký to malo dopad na moju rodinu). Je to pre každú individuálne, každý žije v inej rodine, takže to musí posúdiť sám, neexistuje univerzálna odpoveď. Aspoň ja si nedovolím niekoho presviedčať, čo by mal alebo nemal robiť, môžem mu len poradiť alebo povedať svoj názor, a to som aj spravila.
Ale no,nehadajte sa tu.do roboty chcem ist hlavne kvoli financiam.a keby som sa posuvala po PN-kach tak neviem ci by som mala narok na matetsku.okrem toho by som si chcela udrzat robotu,tak nech aspon vidia snahu.
A poradte este! Co na nevolnosti? Je mi zle furt a vsade.kupila som si homeopatika...zazvorove lizatka a neviem co este.radte prosim ☹
@anuliiik ahoj, RP ti ostava az do dosiahnutia 3 rokov veku dietata bez ohladu na to ci budes doma alebo v praci - takze rodicovsky za september a oktober dostanes aj ked pojdes skor pracovat.
ohladom materskeho neviem poradit.🙂