Viem, že je tu veľa takýchto príspevkov, ale chcem Vás poprosiť o radu v mojom konkrétnom prípade. Som zamestnaná viac ako 2 roky, hrubú mzdu mám 660€, 20.9.2011 som si zacala platit DNP do socialnej poisťovne. Pracovný pomer mi končí ku 31.12.2011. Plánujeme bábätko, tak sa chcem spýtať, z čoho mi budú počítať výšku materskej, keď budem nezamestnaná od januára 2012 a DNP uvažujú od nového roka zrušiť. Ďakujem za každú odpoveď.
@dadynka355 presne ako hovorí @kohutovci ale nie do 6 mesiacov. ochranná doba je teraz 8 mesiacov. v piatok mi to písala pani zo sociálky.
To o tej ochrannej lehote som tiež chcela poznamenať, tá je teraz 8 mesiacov....DNP síce uvažovali rušiť, ale to sa pravdepodobne tento rok nestane, aspoň aj odborníčka v Hospodárskych Novinách radí väčšinou mamičkám a tým, čo plánujú tehotenstvo, aby sa pripoistili, lebo to vraj nevyzerá tak, že by to tento rok zrušili......takže pokiaľ sa zmestíš do ochrannej lehoty, tak máš nárok aj z prac. pomeru a keďže si už platíš z DNP, tak budeš mať z DNP.
super, tak dakujem velmi pekne za odpovede, ste ma potesili 🙂
kočky a viete poradiť aj mne? Do konca roka som zamestnaná, firma krachuje takže od januára idem na úrad práce na podporu. V júni by som mala porodiť, a teraz neviem či sa mi bude materská počítať z môjho platu čo som bola zamestnaná 4 roky, alebo z tej podpory? Vopred ďakujem
Ahojte baby, kedy približne vám prišlo vyrozumenie so sociálnej poisťovne o tom akú výšku materskej budete poberať??? Ja som na materskej od 5.októbra (6 týždňov pred TP) a doteraz mi neposlali nič ☹
@dzejny22 Vraj do 60 dni posielaju vyrozumenie. Ja som PN od 6. septembra a tiez mi este nic neprislo. Lenze potrebujem potvrdenie do zdravotnej, tak tam dnes budem musiet zajst a vypytat si ho, lebo su strasne nemozni.
@matya77 Ako tehotna si v ochrannej lehote, takze materska sa Ti bude pocitat z roku 2011 zo zamestnania.
@duratlicka díky ale zatiaľ som dostala info, že materská sa bude počítať za minulý rok t.j. 2010, lebo pracovný pomer bude končiť ku koncu tohto roku a teda materská sa berie že je to nástupom v posledný deň trvania prac.pomeru...ale aj tak díky 🙂
@dzejny22 Tak som dnes bola v tej socialke, dali mi potvrdenie pre zdravotnu, vymer poslu (kedy netusim), ale priamo som sa opytala, kolko mi poslu tento mesiac🙂 Z toho si viem vyratat aj dalsie🙂
@matya77 Ak porodis v 2012, tak Ti isto budu ratat matersku z 2011, urcite nie z 2010.
@duratlicka nie nie, v tomto ťa musím opraviť, aj ja som si myslela že sa bude počítať za minulý rok pred pôrodom, lebo je to dosť logické, ale dnes mi prišlo aj zo Sociálky doslova citujem: "v prípade že pracovný pomer budete mať ukončený 1.1.2012 za predpokladu že vám vznikne nárok na materské z ochrannej lehoty, rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu bude obdobie roka 2011, pokiaľ ale pracovný pomer skončí k 31.12.2011 určujúce obdobie bude za rok 2010..." takže dosť jasne to napísali, ale mne je to v podstate jedno lebo plat som mala rovnaký stále 🙂
Môžem sa opýtať kolko vlastne po novom je materská? kolko percent z vymeriavacieho základu?
@matya77 Aha, tak to je zaujimave. Vsak dolezite je, co napisu.
@dadynka355 ahoj ja co si pamatam tak mas narok poberat od zamestnavatela matersku ak unho odrobis min. 270 dni a porodis do 6 mesiacov od rozviazania pracovneho pomeru.. pre istotu si pozri tento link, alebo najlepsie je vybehnut do socky osobne a oni tam poradia.
http://www.socpoist.sk/zmeny-v-nemocenskom-pois...