270 dní NP a materská

24. aug 2021

Baby ako sa ráta ta podmienka pre materské mať 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch? Dobre to chápem, že ak nepracujem od 1. januára 2021 a predtým som pracovala 6 rokov na TPP a teraz som zistila, že som tehotná a začínam od septembra v novej práci tak dostanem materskú? Nevadí, že v tejto novej práci nenazbieram tých 270 dní? Stačí teda za tie dva roky mať 270 dní odvedené nemocenské a v dní nástupu na materskú mať aktívne NP? Prepáčte za možno hlúpe otázky ale úplne som sa vystresovala po jednom článku že asi to chápem zle. VĎaka!

veronikaszabova
24. aug 2021

Dni NP sa zrataju. Nemusis ich mat z jednej prace

kvetinka1797
24. aug 2021

dobre to chapes, jednoducho sa to zrata dokopy, aj keby si za tie 2 roky vystriedala 10 zamestnani vobec to nieje problem 😉 a ked do 13tt budes mat aktivne NP, mas narok aj na tehotensky prispevok

lilinka88
24. aug 2021

@kvetinka1797 nemusí mať NP aktívne do 13 ty,ale v 13tt mať aktívne alebo byť v ochrannej lehote

kvetinka1797
24. aug 2021

@lilinka88 v 13tt je uz neskoro, musi splnat podmienky ku dnu vzniku naroku, takde DO 13tt

lilinka88
24. aug 2021

@kvetinka1797 nie DO,ale k 13tt, čiže k prvému dňu 13 tt a to neznamená,že dovtedy musí mať aktívne NP. Ona vyzerá,že bude mať 270 dní NP, čiže ak by napr v septembri nastúpila a dostala výpoveď v skúšobnej dobe, je v ochrannej lehote a k 13tt spĺňa podmienku. Rovnako ak by sa zamestnala alebo by si začala platiť DNP až 12+4tt

kvetinka1797
24. aug 2021

@lilinka88 no ano, tak som to myslela K 😃

autor
24. aug 2021

Dakujem vam baby cize ak k tehotenskemu prispevku treba mat 270 dni NP v poslednych dvoch rokoch ale uz do 13tt?

lilinka88
24. aug 2021

Áno, rovnako ako k materskej. Tehotenské sa posudzuje k 13tt a materská ku dňu pôrodu

spirala1983
26. aug 2021

Dobrý deň, chcem sa poradiť.som uxitelka v ms, zajtra mi konci pracovný pomer ukončený na moju žiadosť po 2 rokoch.bola som.risdne poistená, zamestnaná v štátnej skolke, narok na matersku mi vzniká.ale.chcem sa spytat, som v ochrannej lehote, mam narok na matersku v ochrannej lehote od uplynutia prac.zmluvy,teda od zajtra?co mam zaslať na socialnu poisťovňu ?hrozne neprehľadné to tam majú na stránke, neviem sa z toho výsomarit. Ziadost o tehotenské som poslala ale s týmto si neviem rady.na co mam nárok ako tehelná v ochrannej lehote ktorá bola riadne zamestnaná 2 roky posledne?zajtra mi konci prac.pomer 27.8.dakujem za rady.

lilinka88
26. aug 2021

@spirala1983 ak teda už si tehotná, tehotenské píšeš,že si už riešila, tak len žiadosť o materskú pred nástupom, keď ti ju vypíše dr. Zamestnávateľovi nadávaš potvrdzovať,iba uvedies,že z tohto zamestnania si ju chceš uplatniť z OL