2 materské pri reťazovom pôrode a manžel doma

bagiro
22. aug 2024

Dobry den
Som na materskej,ktora mi tento mesiac konci.
Predtym som bola ba rodicaku platenom so starsim 2 rocnym synom.
S tym synom je teraz na MD manzel.
Ci bude nasledovat dalsi mesiac?
Ja prejdem zas na rodicak s mladsim dietatom ako bezne po Md,ale nebude plateny (kedze nemoze byt subeh MD a RD)?
Manzelovi ak skonci materska s mladsim?Moze zo dna na den prejst hned na matersku s mladsim? A ja tym padom stale ostabem na neplatenom RD?
Vie mi v tom miekto napisat,co je naj urobit pre mna a lebo manzela?
Ja mam Tpp.
Manzel ma tpp,bol na PN. A hned z PN nastupil teraz na tu matersku so starsim synom.
Dakujem

zuzana9393
23. aug 2024

@bagiro ahoj. Skús napísať email na sociálnu poisťovňu. Mne hneď na ďalší deň odpísali. Ale myslím, že najvýhodnejšie máš využiť tie mužove materské bez tvoj rodicaku.

emma022
23. aug 2024

Ak je manžel na materskej, ty nemôžeš poberať rodičovský príspevok. Môžeš ostať doma na rodičovskej dovolenke, ale bez príjmu. Treba sa nahlásiť v tvojej zdravotnej poisťovni, ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, aby si nemusela platiť odvody.

Manželovi, keď skončí materská so starším dieťaťom, môže prejsť na druhý deň, na materskú s mladším dieťaťom

svetlonos
23. aug 2024

@bagiro
Ja ti síce neporadím i keď ti želám pekný čas s detmi. Ja len nechápem ako je na Sk realne aby boli obaja ridicia doma len z materskou a prezili to. Ved to nie je veľa. To prosím ta neber v zlom, len mi to nevychádza.

zuzanaete
23. aug 2024

@svetlonos Materska nie je zase uplne najnizsia. Zalezi, aky je prijem. Ale celkovo sa rodina na tuto situaciu vie pripravit usporami, ak treba.

emma022
23. aug 2024

Materská je vo výške 75% hrubej mzdy. Čiže takmer na úrovni čistej mzdy, z toho sa dá bez problémov vyžiť
@svetlonos

bagiro
autor
23. aug 2024

@zuzanaete ahoj,ved som so uprimne aj poplakala,volala som dnes na utad,ak ma manzel na materskej vyssiu sumu ako rodicak,tak ano,masaker,musime vyzit s jednou sumou pre vde malicke deti! Hanba statu! A sa necudujem,ze tu nik nechce mat viac deti.
Retazova materska je z hladiska rodinneho rozpoctu to najhorsie co moze byt.
Teraz mne ako matke ostava ist sa hlasit na Urad prace a chodit tam,ak alebo ist do prace,aj ked mam doma kojenca a 2rocne dieta!
Moj prijem budu len pridavky…

bagiro
autor
23. aug 2024

@emma022 ak vsak je materska manzelov bezne 500-800e
Je tazko vyzit s dvoma malickymi dermi uverom atd,potravinami a dalsim starsim dietatom este doma. Ak ma niekto navod,tak dajte vediet🙂 podla mna osobne ubohe zo strany statu,nechat takto rodiny s malymi detmi.

zuzanockamt
23. aug 2024

@bagiro Hanba štátu? Veď vy chcete byť obaja doma. Môže predsa manžel pracovať + DBa ty dostaneš vyšší RP + prídavky. Tiež bolo vašou voľbou mať reťazovku. Staršie dieťa má 2 roky, už si mohla ísť do práce a poberať RP popri tom. Vy ste si zvolili danú situáciu.

luliu
23. aug 2024

@bagiro hanba štátu? Spamätaj sa!!!! Nech manžel maká a nespolieha sa na štát. Hanba tvoja toto tu vôbec pisat. Spravili ste si deti, máte sa o ne starať a nie sa spoliehať na štát

gabu_lienka
23. aug 2024

@bagiro zartujes? Nikde nie je napisane, ze manzel musel ist rovno na druhu matersku. Mohol na nu nastupit ked bude mat dieta 2.5 roka a ty v praci. To, ze ste si to takto zariadili bola vasa volba.

mondolina
23. aug 2024

@bagiro
🤣 áno hanba štátu, že obaja sedíte doma na riti a je vám málo.

gabu_lienka
23. aug 2024

@bagiro a teda ked sa pytas co je naj pre vas, tak po tvojich odpovediach mi vychadza, ze ty pojdes na rodicak s rodicovskym prispevkom a manzel do prace. Teda pokial nemate financnu rezervu specialne urcenu na spolocny polrocny pobyt doma.

zooeynka
23. aug 2024

Hanba statu je tvoj nepracujuci muz....

michaelam2
23. aug 2024

hanba je to, ze obaja sedite doma na zadku a natahujete ruky aby vam niekto nieco dal...ked sa o vlastne dieta neviem financne postarat, tak si ho nerobim

misinka20
23. aug 2024

@bagiro A štát vám držal sviečku pri tom ako ste si robili deti? Nie štát je zodpovedný za deti ale vy dvaja! Mám toľko detí, koľko ich zvládnem uživiť... manžel prečo nepracuje? Lebo je ľahšie natiahnúť ruku? Ja som v práci od 1 a pol roka syna napr.

emma022
23. aug 2024

Ja mám tri malé deti (jedno 5 ročné a 2 ročne dvojičky), a tiež hypotéku, takže mi nemusíš písať, aké ťažké je vyžiť s malými deťmi. Ale ak na to jednoducho nemáte, aby ste obaja boli s deťmi doma, tak jeden z vás musí ísť do práce 🤷🏻‍♀️. Nie je to žiadna ťažká matematika @bagiro

bagiro
autor
23. aug 2024

Co sa tyka manzela,je na materskej 2 mesiace, doteraz pracoval od ukoncenia skoly. A ja takisto. Na matersku nastupil,kedze uz nepracuje a pri retazovom bola tato moznost.
Nie je to o natahovani ruk.
Pytala som sa v debate ohladne podobneho pripadu,ci niekto mal a ake su moznosti,ak ostane v domacnosti jeden prijem-materska,ake ma moznosti matka.
Skoda,ze odpoved nie je,len urazky typu,kto nam drzak sviecku a ci sme si narobili deti a sa nevieme vystarat, malokto si precita,co som sa na zaciatku debaty zial pytala.
Vypoved v praci hadam moze po rokoch zastihnut zial hocikoho.
Kazdopadne dakujem,za kazde info,odpoved

luliu
23. aug 2024

@bagiro veľa ľudí by ti poradilo a neboli by takéto príspevky, keby si si odpustila svoj príspevok o hanbe štátu. Nie je úlohou štátu starať sa o tvoju rodinu 😉

Možnosti si napísala správne už v tvojej otázke. Manžel materskú a ty ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Nedostaneš nič, ale nemusíš ani nič platiť. Keby ste mali len jedno dieťa, musela by si si platiť za seba ešte ZP.
Mohla by si sa tiež vrátiť do práce alebo dať výpoveď a ísť na UP.

lucia147852
23. aug 2024

@bagiro áno nemôže, ale muž môže predsa poberať podporu a hľadať novú prácu… s ty materskú a potom vyšší rodičak. Nie už uvažovať ako bude rok doma.

emma022
23. aug 2024

Ja som ti predsa napísala v mojom prvom príspevku, že sa máš registrovať v zdravotnej poisťovni ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, aby si neplatila odvody. Iná možnosť ísť do práce

bagiro
autor
23. aug 2024

@luliu dakujem za odpoved

bagiro
autor
23. aug 2024

@emma022 aj ked ani jedno z deti este nema 3 roky? Myslela som,ze to je mozne,az ked dieta dovrsi vek 3 rokov. Syn ma 2r a dcera 7 mes.

emma022
23. aug 2024

@bagiro ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov sa môžeš nahlásiť aj na novorodenca

luliu
23. aug 2024

@bagiro áno, potom nemusíš platiť ZP, musíš sa nahlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov

bagiro
autor
23. aug 2024

@emma022 dakujem,lebo niekde pisali,ze je to pre dieta medzi 3-6r zivota.

mrkvicka060
23. aug 2024

ved ked muz dostal vypoved, tak nebudete to mat vyhodnejsie ak on bude na podpore plus ty budes mat rodicak? a on nech si zatial hlada pracu, ma na to pol roka.

bagiro
autor
23. aug 2024

@luliu dakujem,takze ked mi skonci teraz materska,pojdem nasledujuci den do svojej ZP a nahlasim sa ako starajuca sa o dieta do 6r (teda na to mladsie)
Zamestnavatelovi len nahlasujem,ze ostavam na neplatenej rodicovskej.
Mam este ohlasit nieco aj UP?

emma022
23. aug 2024

@bagiro nie, kľudne aj na mladšie dieťa. Ale v úvode si písala, že muž má tpp, nie že dostal výpoveď. Veď ak je nezamestnaný, nech ide na podporu a ty poberajú rodičak

zuzanaete
23. aug 2024

@bagiro Tento stat je veeeelmi stedry k rodinam s detmi. Ziadna hanba statu. Teda v niektorych veciach urcite ano, ale nie co sa tyka moznosti byt doma s detmi. Dostal manzel odstupne? Ma narok na podporu? Hlada si novu pracu? Stat nie je zodpovedny za vasu situaciu.

zuzanockamt
24. aug 2024

@bagiro O výpovedi si predtým nepísala. Máš tam uvedené, že ty aj manžel máte tpp.