Dobry den maminy chcem sa spytat mam 18rocnu studujucu dceru ,vyzivne uz od 18 dostava ona,le stale byva u mna ja ju zivim platim vsetko,viem ze je to asi ble le mam pravo od dcery pytat peniaze na domacnost ?
Od študujúcej dcéry je to podľa mňa blbé. Keby bola zamestnaná, tak nie je o čom, ale keď študuje (predpokladám že ešte na strednej), tak je to o inom. Má nejakú brigádu? Ak áno, tak nech si z toho platí kozmetiku, nejaké oblečenie a pod., ale stravu a bývanie by jej určite mali plne financovať rodičia.
moralne neviem...ved predsa chodi do skoly..... pravne nemas...... pokial je studentkou denneho studia a nema pracu na trvaly pracovny pomer mas k nej vyzivovaciu povinnosť.
a ked uz teda ...... otec co posiela peniaze su pre nu, aj ked mnohe zeny sa mylne domnievaju, ze patria prave im. Tak ako aj tvojou povinnostou je bud jej davat peniaze- a hybaj kade lahsie- alebo jej poskytnut ubytovanie, stravuu a nejake to osatne, kym neprestane byt studentkou respektive sa nezamestna
lenze havedka píše, že výživné už dostáva ona ... takže ak je na tom rodina finančne zle, výživné by mame mohla dať ..
V prvom rade je podľa mňa otázka načo míňa dcéra výživné? Výživné je od slova živiť, čiže ak si platí dopravu do školy, stravu, krúžky a podobne je podľa mňa blbosť si to pýtať od nej. Naopak ak rozhadzuje peniaze ako príde, na nezmysli určite by som zakročila a určitú čiastku by musela prispievať na stravu. Keďže na živobytie dieťaťa sa majú podieľať rodičia rovnakým spôsobom. Píšem s osobnej skúsenosti...žila som len s mamou a maloletým bratom, ktorých príjem bol mizivý a moje výživné naopak super. Nikdy by mi nenapadlo si nechať peniaze len pre seba.
@maznacik007 Ty budeš od svojej 18 ročnej študujúcej dcéry pýtať peniaze na ubytovanie a stravu ? 😀 18 ročná slečna je cca v treťom ročníku strednej školy, kde ako má tie peniaze zarobiť...
ano po 18 uz jej otec plati jej ,a aj to klame ma ze jej nepoiela a tak aby som nevedela,ja ju zivim,stravujem,platim skolu elektricenku autoskolu do skoly knihy,nevravim aj ona si kupi poplati daco ale rada sa flaka mina na cigarety alkohol,dary kamartom,brigaduje aj tam ma prijem viac ako 250eur,ja som na opatrovatelskom,nejde mi o to aby som dceru ako sa vravi okradala,ale je dost narocna,platim prenajom 550 eur ,a ine veci
@havedka výživné dostáva predpokladám od otca, ale ty ako matka máš rovnako vyživovaciu povinnosť voči nej, kým teda sa pripravuje na povolanie formou denného štúdia a teda podľa zákona nie je schopná sa samostatne živiť... otec posiela peniaze, ty poskytuješ ubytovanie a stravu... v tvojom prípade by som to riešila teda úhradou nájomného a stravy, časti cestovných a školných nákladov, ostatné nech si financuje z výživného...
to keby som jej povedla ma zezere,podl nej som j jej stale vsetko platit
@havedka To je ťažko radiť potom, zrejme sa niekde stala chyba vo výchove. Ja by som vedela s dcérou v tomto urobiť poriadok, ona má síce skoro 17 rokov a teraz keď vidí, že musíme šetriť tak si hľadá brigádu na kávičky a ani nevypytuje. Možno jej treba vysvetliť aký máš rozpočet pre celú rodinu, ukázať jej to na papieri.
nechapem preco chces od nej peniaze...ak brigaduje tak tu napr.elektriceku, alebo nieco do skoly nech si plati ona ale peniaze by som nebrala od nej...a ak fajci a vypije a kupi nieco kamosom tak to ide asi z jej vrecka a nie z tvojho predpokladam a ak nemas na najom tak chod do lacnejsieho a hotovo
@havedka upravila som príspevok - prečítaj si... áno, máš voči nej vyživovaciu povinnosť, ale teda stopla by som také veci ako drahý paušál, autoškola a podobne... ty vieš, aký máš rozpočet, čo musíš zaplatiť a čo môžeš zaplatiť...takže základné veci ako strecha nad hlavou a potraviny, ostatné by som podľa uváženia... drahý paušál či autoškolu si často nemôžu dovoliť spoločne žijúci manželia, takže to nie je tvojou povinnosťou...
@havedka jaj ale tu je chyba na tvojej strane. prepac. nemas u nej autoritu a zjavne je zle vychovana. hodnoty a rodina su pre nu druhorade. trosku sebecky sa na svet pozera. a ty hladas vyhovorky, preco jej nemozes prestat platit jej nadstandardne naklady. tak jej plat. ale neplac tu teda.
@havedka plat jej stravu a byvanie, ostatne nech si hradi z vyzivneho. Ked som citala uvodny prispevok povedala by som ze nepytaj od nej, ale tie doplnujuce informacie moj nazor zmenili. A este ked ti klame ze jej neprislo vyzivne zasluzi si aj jednu poriadnu po usoch aby precitla. Uz len za toto by som jej nastolila tvrdy rezim 😠
tu nejde o to ze nemam n prenajom,mam taam neni problem,on co si zarobi vacsinou minie na somariny,akurat si plati polovinu na pausal 30eur,terz som aj zistila ze nechodi do skoly klame ma
maminy len som chcela veediet ake mam prava a ako to chodi nic ine,urcite nechcm dceru oklbat,len ma stve aj ako sa sprava,klame ma,do skolyy si chodi ako chce,a este mi vynadala ako si dovolujm chodit do skoly a zistovat ze to je jej zivot
@havedka To ako minie na tel. 60 €? Veď to miniem ja a podnikám.......... To s tým musíš niečo robiť hneď a zaraz, ak už nie je neskoro. To hovorím z vlastnej skúsenosti, moja mama bola dobrák, ale ja som už dcére povedala, že keď bude zarábať tak sa dohodneme a časť z výplaty jej budem odkladať. Bude mať o tom prehľad, samozrejme, ale budem to robiť. Moja mama ma mala tiež pritlačiť. Rozumie tomu a je rada, že O.K.
@havedka Diovka moja, blbé to je a nikto z nás nevie ako dopadneme, ale asi si niekde urobila chybu.
Skús sa s ňou nejako dohodnúť, povedz, že potrebuješ ušetriť, ukáž jej rozpočet a, že potrebuješ poradiť. Musíš sa a to pozrieť jej očami. Mala by si to urobiť tak, aby si myslela, že je to pre ňu dobré ale bude to dobré aj pre Teba.
ano mas pravo a normalna milujuca dcera by ani necakala kym si to vypytas ale davala by ti to sama ... tak smelo do toho pytaj si ...