Dobry vecer ... Ano saliem z pecenia vsetko na poslednu chvilu kedze az od dnes mam dovolenku ;) nasla som receptik na pernicky dosial som vyskusala asi tri uplne ineho postupu a pernicky skameneli... Toto je daco uplne ine recenzie tam neboli ziadne prosim napiste ak mate skusenost
1kg hladka muka
1/2 kg krystalovy cukor
2,5dcl voda
1/2 kl soda
20g salajka
2Ks vajce
40g jahodovy dzem
1/2 kypriaci prasok do pernika
100g med
Cukor s vodou uvarime. Nechame zovriet a hned pridame sodu. Potom este do horuceho salajku vajcia dzem muku prasok do pernika a med. Vypracujeme hladke cesto a nechamr odstat.
Fajn tak ked zovrie voda s cukrok hned dam sodu. A ptm co ? Vypnem z ohna a tak dam tie suroviny hned alebo mam pockat kym schladne o par stupnov a tak pridat ? A potom to cesto asi rukou vsak ? &)
@sunny8 no co? daco si "zbuchala?" ja som dnes urobila salat - nech do zajtra postoji. vecer stromcek. zajtra buchnem ryby na plech, ziadne vyprazanie ... a do vecera este trocha pobeham vysacom a prachovkou. ziadne sialenstvo s pulirovanim, trocha roztocov nas nezabije 🙂
nech sa sviatky podaria ...
@ukulela takze rura mi odisla musela som zajst k svokre lebo cesto som urobila este vecer a je to dokonaly recept ;) vysli makkucke a za par min boli hotove ;) idem teraz urobit salat zajtra ryby aj rezne aj kapustnicu urobim asi rano a hlavnee mala spi tak musim upratat :D a sttomcek mame tak snad uz to najhorsie je za mnou s tym pecenim ;)prajem pokojne a pozehnane sviatky ;)
tak davame to s prehladom 🙂 aj ja zelam stastne a vesele.
ja robim tieto, su to viac perniky, ako medovnicky.
600 g hladka muka (davam z lidlu zltu spaldovu)
300 g cukor (davam hnedy, ale lepsi je praskovy ako krysta, tak si ho meliem na makovom mlynceku)
200 g medu
150 g masla (roztapam ho a tak do cesta, lepsie a mi miesi cesto)
3 vajcia, 2 čaj lyž sody bicarbony, 1 pernikove korenie
vsetko zmiesit, sup do chladnicky - na 24 hod uz asi nestihnes, ale aspon od rana do vecera - piect pri 180 st, kym chytia farbu. mne sa tazko v plynovej nastavuje teploty, vychadza mi tak 8 minut na upecenie ... po upeceni potriet vajcom. ja ich robim tak, ze zliepam slivkovym lekvarom a ponorim do cokolady a posypem dakymi farebnymi kravinami, nechce sa mi parat s bielkovou polevou a zdobenim. makke su hned - no nesmu sa piect dlho, ale ozaj len kym chytia farbu. obetuj jeden, prelom a kostuj, ci uz dnu jehotovy.
... teta robi z receptu, ktory sa vari, ale tie jej musia maknut ...