Zeny nikdy som nepiekla tortu syn bude mat 16 r vzdy som objednavala z cukrarne, ale viem vyuzit 65 eur aj inak.A tak premyslam...zvladnem nejaku ovocnu tortu plnka mascarpone nieco svieze, lahodne aj sama?
Poradte mi prosim nejaky recept ideal uplne rozpisane a po lopate...alebo nieco ine cheescake?Kokosovy s raffaelo gulickami?
Volila by som cheesecake. Určite.
Jasne, ze zvladnes ;) Zalezi, aku velku chces, ale do zakladnej okruhlej formy napriklad piskot z 5 vajec - vyber rano z chladnicky, aby mali izbovu teplotu, ked s nimi budes pracovat. Rovnako ostatne suroviny, okrem slahackovej smotany, nech maju vsetky izbovu teplotu. 5 bielkov vyslahaj do peny, pridavaj po lyzici 5 PL krystaloveho cukru (pridaj lyzicu, premiesaj atd), potom po jednom pridaj zltka a zamiesaj ich do peny a nakoniec si vopred preosej 5 PL hladkej muky a taku preosiatu ju po lyzickach pridavaj a uz len jemne rucne zamiesaj do peny, aby bolo cesto krasne nadychane. Pec na 160 st cca 50 minut, vyskusas spajlou, ked na nu nie je cesto nalepene, je dobre. Len na spodok misky daj papier na pecenie, okraje nevystielaj, ani nicim nenatieraj, nakoniec ich pekne orezes a korpus bude krasny.
Prerezes si ho na kolko chces, staci aj na tri kusy, cize ti vojde dvakrat krem, ktory si spravis jednoduchym zmiesanim mascarpone so slahackovou smotanou, alebo mozes pridat aj jemny tvaroh. Par kvapiek citronovej stavy, cukor + van.cukor podla chuti. Korpus mozes natriet aj dzemom a tak na to dat krem, alebo len ulozit ovocie, a tak dat krem, to uz je na tvojej fantazii.
Drzim palce 🙂
@layla123321 ovocie do plnky mam svoje zamrazene jahody, maliny, ribezle a hore dam cerstve.Je to pre 5 osob len rodinu a babku pokym chcel postavicky a pod davala som si piect, ale chcel velmi drahy darcek a zda sa mi to vsetko uz vela penazi
@vikusjk este som v praci, ked pridem domov prestudujem a mozem sa spytat, ked niecomu nebudem rozumiet?
samozrejme 🙂 Len ja tu zase nie som nonstop, ale urcite aj vygooglis, keby som tu nebola, alebo ti poradia ine baby. Inak toto je korpus od Lorny, to ked si das do googlu, tak ona ma dost podrobne napisany postup vzdy, ma tam aj ine velkosti foriem a ze kolko vajec ti treba na taky korpus, urcite pozri ;)
Inak vynikajuca pomocka je ta otocna okruhla tacka, najma na vonkajsiie ozdobenie, ked nanesies krem a chces ho pekne uhladit, alebo vytvorit nejaky vzor (napr. lyzickou) tak je to super na tom otacat, ale zase na jednu tortu to nebudes kupovat, len keby ti mohol niekto pozicat, urcite by bola vysledna torticka este krajsia ;)
Ak si aspoň priemerná pekárka, tak áno, nie je to náročné. U mňa je kameň úrazu výzdoba, som čaptavá 🙂 idem teda do jednoduchých dizajnov. Ak máš trochu výtvarné cítenie, tak aj toto dáš.
Ano, zvladnes, nie je to narocne. Korpus si najdi bud pan korpus alebo bozsky korpus, tieto sa vzdy vydaria..tuto na mk sa pridaj do skupiny tortickarky a tam si pohladaj plnku,aku chces. U nas top-husty vychladnuty cokoladovy puding zmiesany s kyslou smotanou,na to poukladas banany. Alebo slahacka+mascarpone+mrazene ovocie lesna zmes.
U nás má na rodinných oslavách vždy obrovský úspech aj obyčajná piškótková nepečená torta. (Keby nedabože na pečenie nebol čas alebo tak).
Inak rada k pečenej torte - keď budeš mať korpus rozkrájaný tak pofŕkaj (my to robíme detskou fľašou s cumľom) korpus buď sirupovou vodou/ kávou... podľa chuti... ešte predtým ako dáš plnku
Okej, potom z mrazeného by som išla napríklad do tohto
https://varecha.pravda.sk/recepty/torta-s-lesny.... mrazené vnútri, čerstvé vonku 🙂
Jooj, ja by som si trufla hned. Ozaj, tych 65 eur sa da inak vyuzit. Do piskotoveho korpusu daj marcarpone a maliny a mas super tortu. Alebo som robila slahackovu schwarzwaldsku, tiez som prve razy urobila dve chyby a potom sa podarilo
Určite zvládneš, ak sa korpus na prvý krát nevydari spravíš druhý 😀 a na kreme tiež nemáš čo pokazit. Dokonca aj predávajú hotové tortove korpusy, tak by si si ich len naplnila a vyzdobila.
@basska_b ja sa bojim kolko plnky, aby nebola sucha ci tazka.Tak ste ma inspirovali vsetko je raz poprve😆a este fakt som zaciatocnik mam ju spravit v sobotu a aj naplnit vecer, ked ju potrebujem na nedelu?
@lentilka46 pozriem dakujem pridem domov a vsetko si vytlacim
@layla123321 suroviny isto nestoja na beznu oslavu par ludi 30-40 eur Aj pre 10 osob do 20 eur a to je torta paradna.
určite zvladneš, aj ja na narodky mojim chalanom robim, a teda nemala som skusenosti, praveže torta nieje podla mna nič zložite... akurat že ju tak pekne neozdobim ,ale riešim to jedlou fotkou povačšine, poprípade ovocim na vrch torty.
Korpus si kludne upec uz v sobotu rano, je dobre ho nechat "vydychat" pod utierkou, menej sa potom mrvi. Naplnit mozes vecer, aby ti v noci pekne v chladnicke stuhla a v nedelu uz len mlsat ;)
@liv1 tak pôvodne sme sa bavili o mascarpone torte s čerstvým ovocím vnútri/vonku alebo teda ja som tak predpokladala, nebola vtedy ešte info o mrazenom ovocí u autorky doma 🙂 ceny som teraz pobrala z Tesco letáku:
Čiže mascarpone tak 5e pol kila
Vajcia 3e
Čučoriedky 125g 3e
Jahody cca tiež tak 3e
Maliny 3e
Ratala som s tým, že jeden balíček ovocia do torty a jeden zvonka, čiže všetko dvojmo. To je už 26 eur a ešte nemám múku, olej a podobne (čo zas ok, asi autorka má doma, ale to tiež asi nekúpila zadarmo).
A áno, zaokrúhľujem nahor a bývam na západnom Slovensku.
Samozrejme, dá sa spraviť torta parádna aj za 20e, ale tu nebola téma, ako spraviť lacnú tortu, ale či sa dá spraviť mascarpone torta s ovocím 🙂
@layla123321 tak tak suhlasim plus este vacsinou sa do mascarpone dava aj slahacka tak plus dalsie 2e pripadne tvaroh, cokolada... a ja davam mrazene maliny a to mas hned jeden sacok 5e :p
Pozri si Adrianu Polakovu keď ešte piekla pre Lidl. Tam piekla narodeninovú tortu pre Lidl narodeniny. Alebo veľmi rada varim aj pečiem od Viktor Nagy. Robila som podľa neho cheesecake a vydaril sa viac krát a všetkým naokolo (bolo viacej skupín chutil). Ale robila by som to na tvojom mieste aspoň o deň skôr, aby si mala priestor na pokus č. 2. Ak by sa náhodou niečo nevydarilo. Ale ten Viktor ma fakt normálne recepty, ktoré sa dajú zopakovať.
Tento som robila podľa spomínaného Viktora
https://www.youtube.com/watch?v=6aMzSp-3AQIja som amater, ale torty na narodeniny rodine peciem sama. Najoverensi (mnou a okolim) korpus je kakaovy olejovy korpus (vygoogli). Krasne polopatisticky vysvetleny jednou ceskou cukrarkou. Plnky velmi chutne robila Polakova pre Lidl. A este moja amaterska vychytavka - ked tortu davam hotovu do chladnicky, tak do nej pichnem zo tri spajle, nech mi korpusy "nesklznu". Ozdobit sa da pekne aj napr. coko-bonbonmi, "crepinkami" z kindervajca, kuskami cokolady.
Korpus upec uplne hocsky,napr.na hrncekovy kolac,ci obycajnu piskotu.
Najdes na nete ci Youtube
Ja robim tuto-v obmenach ale zaklad je:
3 bielka so stipkou Soli vyslhas na tuhy sneh
3 zltka a 200g cukru vyslahss do peny
Pridas 150g mäkkeho masla alebo margarinu, poriadne preslahas
Prida 200g polohrubej muky,1 prasok do peciva a 120 ml mlieka.
Jemne preslahas aby Sa vsetko spojilo
K tomu vsreskou opstrne vmiesas bielkovy sneh
Cesto vylejes do formy-tu vyloz peciacim papierom!
Pecies v rozpalenej rure na 160 stupnov cca 40-60 min.
Horny a spodny ohrev.
Ak chces kakaovy korpus,nahrad cca 60g muky rovnakxm mnozstvom kakao.
Ak chces orechovy,ku vsetkemu Este pridaj 50-100g ml.orechov a cca 30 ml mlieka.
Vzdy ale ten sneh uz az celkom na zaver primiesavat!!!
Plnka-mascarpone,slahackova smotana,praskovy cikor a vanille,alebo trochu kakaa-,vyslahat.mnam.
Uvar cca 3 dcl silnej kavy oslad, pridaj 1-2dcl rumu
Korpus si rozrez priecne napoly -dostanes 2 platy.
Vrchny byva taky nerovny,ten daj na spodok,aby rezna strana bola navrchu.
Polievkovou lyzicou polej rovnomerne rumovym nalevom.
Nechaj riadne vsiaknut.
Mozes potriet nejakym pikantnxm dzemom ,na to krem,ovocie znova krem a prilozis druhym korpusom-
To,co vo forme bolo na spodu je teraz na samom vrchu.
Znova polejes rumovym nalevom.
Vrch znova mozes potriet i dzemom.
A potom celu tortu -vrch i boky obtries kremom.
Das riadne stuhnut do chladnicky a az potom mozes zdobit.
jasne že daš
Jasné, že zvládneš. Ja som tiež tak piekla, nebola dokonale krásna, ale bola výborná 👌
Urob pavlovku. Jednoducha, vyborna a cena cca 15€
Vzdy mi vysla https://varecha.pravda.sk/recepty/pavlova-torta...
Týmto Ťa nechcem odradiť, ale ja by som si na prvýkrát netrúfla rovno na narodeninovú tortu. Ak si inak zdatná kuchárka/pekárka, tak skús. Možno niečo s videoreceptom bude jednoduchšie. Ale svieža mascarpone torta s ovocím v tomto období bude na suroviny určite okolo 30-40 eur (teda predpokladám, že chces pekne naplniť, aj ozdobiť čerstvým ovocím ako jahody a podobne, nie kompótom)...
Za mňa je napríklad táto super, aj taká slávnostná:
https://varecha.pravda.sk/recepty/ovocna-torta-... . Všeobecné dobrá piškóta, krém a ovocie má milión kombinácií, receptov teda bude strašne veľa, tak určite niečo dobré nájdeš.