Ahojte, baby, vrámci jedného chystaného projektu u nás v meste (Kamene zmiznutých možno mnohé poznáte...) som sa začala zaoberať okrem iného aj kóšer kuchyňou. Receptov je ale obrovské množstvo, takže by mi celkom pomohlo, keby mi niekto poradil, čo je v tejto kuchyni obľúbené. Varím rada, aj mám načítané, čo a ako, len skúsenosti nemám. Ďakujem
@kliatana nemýliš sa. 😀 Jedla si ho už niekedy? Chutilo?
Židia su roztruseny po celom svete. Ich recepty sa prispôsobovaly receptom danej krajiny, oblasti kde žily, za dodržania ich stravovacoch zasad. Ja mam docela rada Rugelach a Hamantasch.
@michellemary napr. šolet (maso, fazula, krupy...)
rugelach a latkes so,m skusala a bolo to fajne.
@michellemary My mame knihu o starej presporskej kuchyni a tam sa ako typicky recept bratislavskych Zidov spomina jablkove a rebarborove pite. Ale do cesta idu aj zemiaky varene v supke a ako tuk husacia/kacacia mast. Je to vyborne, ine uz ani nerobim. V pripade zaujmu mozem poslat recept.
@marianarem to by bolo fajn, ďakujem!
@evica17 na latkes som zvedavá, ten chcem tiež skúsiť, lebo milujem zemiakové placky na všetky spôsoby. 🙂
@michellemary sladke Hamanove usi, Hamen taschen
@michellemary Hamantaschen a Rugelach som piekla a su vyborne, manzel v Izraeli nedal dopustit na kavu s kardamonom, dzus z cerstvych granatovych jablk a nevynechaj falafel s hummusom, mne sa pacili tie kvanta zeleniny ku vsetkemu
@marianarem dobrý deň, to jablkové pite so zemiakmi zaujíma aj mňa, môžem poprosiť recept? Vďaka
@michellemary a v akom meste to teraz bude?
@lavanda84 @michellemary Tu je recept na maly plech 23x23cm:
CESTO:
260-270g muky (dobre je to z hladkej aj polohrubej)
125 zemiakov varenych v supke
85-90g husacej/kacacej masti
80-90g cukru
1 vajce
nastruhana kora z polovice citrona
1/2 prasku do peciva
stipka soli
Zemiaky nastruhame na jemno, zmiesame s ostatnymi surovinami, miesime okolo 10 minut. Potom dame cesto tak na 30 minut odpocinut do chladnicky.
PLNKA:
450g nastruhanych jablk
40-50g nasekanych vlasskych orieskov
1 cajova lyzicka skorice
4 pomlete/podrvene klinceky
1/4 cajovej lyzicky mletej vanilky, pripadne vanilkovy cukor
nastruhana kora z druhej polovice citrona
cukor podla potreby, podla sladkosti jablk, cca 30-50g
ak jablka nemaju vobec kyslost, dame aj trochu citronovej stavy
Vsetko toto zmiesame.
Potom vymastime a pomucime plech, vyvalkame polovicu cesta a dame na plech. Na to plnku a potom druhu polovicu cesta. Potrieme zltkom, popichame vidlickou. Pecieme na 175°C 25-30 minut alebo kym vrch nezhnedne, toto zavisi od rury.
Ak robime rebarborove, tak rovnako, len rebarboru osupeme, nakrajame na malicke kocky a podusime.
@marianarem Ako sa volá tá kniha prosím ?
@marianarem aj si podla toho nieco varila? ja by som to az tak vazne ako skutocnu kucharku nebrala, raz som sa neuspesne podla toho nieco snazila... nevyslo
inak k otazke, v nasich koncinach je urcite najtypickejsi uz spominany solet
@kiwi3 Ano, napriklad to jablkove pite.
@marianarem Ďakujem veľmi pekne 💗
@marianarem ďakujem
@michellemary ja si ho kupujem hotový v obchode. Jem to keď chcem ľahšiu večeru alebo mám chuť niečo len tak zahryznúť.
@dzejsik na ten falafel s hummusom som chodila do vegetariánskej reštiky. Veľmi dobré. Hummus pravidelne kupujem, kedže mám momentálne málo času motať sa v kuchyni. A falafel - ak je dobre spravený veľká pochúťka
tak ja viem len o jednom zidovskom jedle a to je maces :D mozno sa mylim, ale to mi tak zakazdym zide na um, ked pocujem slovne spojenie "zidovska kuchyna".