Zemiaky na šalát

23. dec 2023

Ahojte prosím pekne koľko asi variť zemiaky aby boli dobre na vianočný šalát? Viem že každé sú iné ale podľa čoho odhadnúť tu správnu dobu varenia, aby potom šli dobre pretláčať a boli dobre 😊

januska12323
23. dec 2023

Daj variť približne rovnako veľké zemiaky. Keď sa ti budú zdať hotové vyskúšaj pichnúť vidličkou.

macekovam
23. dec 2023

Véd pichne nôž a vies

mimi3008
23. dec 2023

Pichnes vidlickou a uvidis, uz si nepamatam, kolko to bolo, ale pol hodina urcite

tramtada31
23. dec 2023

No hlavne treba kúpiť zemiaky so správnym varnym typom. Ideálne B alebo C

bytc20
23. dec 2023

@tramtada31 No to asi tazko. Na salat sa davaju zemiaky typ A. Bcko su ideal na prilohy a C ako pyre alebo do cesta

dzulli1980
23. dec 2023

Ja robím šalát zo zemiakov typ B, stredná veľkosť, ako začnú vrieť, varím ešte cca 20 minút ... my máme radi tvrdšie, nie také blato.

muchotrafka298
23. dec 2023

Ja kupujem salatove cervene, vyberam si take podla moznosti rovnako velke.

autor
23. dec 2023

@macekovam áno ale môžu byt do makka alebo aj tvrdšie preto som chcela vedieť že ako je lepsie

nelca84
23. dec 2023

@tramtada31 presne naopak, na salat kupujem iba Acka, este je na nich aj napisane, ze su na salat, Cka su uplne sypke, tie jedine na kasu

autor
23. dec 2023

@nelca84 ja mudra som ani nepozerala aké kupujem bola som v tom zhone rada že vôbec nejaké zemiaky boli 😂

saxana000
23. dec 2023

Pichnem a viem.hlavme varim.den dopredu a potom salat robim.z piriadne vychladenych pekne sa daju prekrojit..

aliaray1
23. dec 2023

Absolutne sa uz netrap s varnym typom. Das varit v supe zakryte a 25 po zovreti skusis vidlickou. O 10 min. znova. Ak si nebudes ista 1 vyber, schlad pod vodou a vyskusaj.
Ak budes spokojna, zlejes vodu z hrnca, das na balkon trocha vychladnut, osupes a das znova vychladit. Az celkom vychladnute pretlacis alebo nakrajas.

moonlight1210
23. dec 2023

Typ C by som na salat nedavala. Su sypke. Pri pretlacani este v pohode, ale pri zamiesani sa mozu rozsypat na kasu.

Radsej B, ak mate radi makksie, alebo A, ak mate radi, ked zemiaky dokladne drzia tvar.

Take stredne velke zemiaky (priemer asi 7-8 cm) sa varia tak +/- 20 minut. Ci su hotove zistis podla toho, ze pichnes don vidlicku. Ked ide celkom lahko dnu, tak su akurat. Treba ich mat rovnakej velkosti, aby sa vsetky rovnako prevarili.

Ak nemas moznost a je kazdy iny, tak testovat tie male ako prve, a ak su, tak vybrat bokom a dovarit velke. Aby sa tie male nerozvarili.

slavomira236
23. dec 2023

Varim ake kupim. Alebo ake mam doma ak kupuj v jeseni vetsie mnozstvo na uskladnenie. Picham vidlickou. Ak si niesom ista jeden vyberiem prekrojim ochutnam

guudy
23. dec 2023

Typ A. Varit ako uz bolo pisane. Hlavne ich nechaj poriadne vychladnut pred krajanim

tramtada31
24. dec 2023

@nelca84 toto je zase ako má každý rad. Ja mám práve rada sypke zemiaky, ktore obsahuju viac škrobu. Mne A prídu ako surové, nekupujem ich absolútne nikdy, ani ako prílohu k masu, keď varim klasické varene zemiaky. rovnako ako salat robím francúzske zemiaky (samozrejme nedávam hrach a majonézu, ale kyslú smotanu) tiež ich pretlacam a sú oveľa lepsie ako varny typ A.

guudy
24. dec 2023

@tramtada31 ja len, ze typ A je salatovy, cize je nevhodny ako priloha k masu. Prilohove su typ B alebo C ( na pyre). Salatove su preto pevnejsie, aby sa nerozpadli v salate ;)

sense
24. dec 2023

Pichnem. Nožom a keď zemiak sklzne dolu sú akurát.

nelca84
24. dec 2023

@tramtada31 no ved ako priloha ani nie su dobre, oni su vyslovene na salaty, na varenie v supke. Ja si vzdy jeden-dva prave osupane necham pre seba s masielkom a stipkou soli 😋😋😋
Ked zamiesas C-ckove, musis mat zo salatu kasu, ved oni sa uplne rozsypu, nie?

ekira1
25. dec 2023

@tramtada31 správny varný typ je A. B je univerzálny, ale stačí minútku viac povariť a budú sa tiež rozpadať. C je na kašu, zemiakové cesto, obsahujú veľa škrobu a rozpadnú sa. V šalate z nich máš kašu. Veď i na sáčkoch zo zemiakov máš napísané, na čo sú vhodné, prípadne si dohľadaj na nete.