ahojte žienky, chlebík a pečivo nám riadne zdražie. chcem vyzvať opäť k domácemu pečeniu chlebíka. kto nemáte ražný kvások na kváskovanie, rada pošlem. chystáte sa aj vy chlebík a pečivo piecť doma?
Nie, pretože pekáreň zhltne viac peňazí za elektrinu ako kupovanie pečiva, nemám na to čas a nervy...
@konvalinka41 ja obcas upeciem zemiakovy, ale kvaskovy ee, dakujem, nemam na to cely den
Ono je krásne piecť si chlieb doma ale pri dnešných cenách múky a energií vijde tiež riadne draho.
@matullienka asi tak nejak. Nie je zlé si sem tak upiecť domáci chlebík, ak sa vydarí, človek má z toho radosť no každodenné pečenie, tak to by nebolo ani moc ekonomické v tejto dobe
@konvalinka41 myslíš, že piecť doma chlieb vyjde lacnejšie? Ja myslím že isto nie. Máš ho zdravší, to áno, ale lacnejší nie.
Oplati sa. Kilovy chlieb doma robeny su naklady cca 1€. Kolko stoji v obchode? A pecivo ani nehovorim, to je hrozne drahe.
Sem-tam upeciem, ale to len pre zabavu doma. Inak sa to podla mna neoplati.... Cas, energie, suroviny 🤷
ja roky pečiem chleba doma aj pečivo,hlavne pre chuť ani nie tak pre cenu
Kamoska pecie chleba, super kvalitny, poctivy, ale cenu ma 4 eura. Isto ma nieco aj za pracu, ale cenovo to je o tom istom pomaly... ja celkovo jem peciva malo, naduva ma z toho 😄
@ina7 spočítala si si všetky náklady? Aj vodu, investíciu do pekarnicky? Kilovy chlieb nevyjde oveľa viac ani v obchode, mozno niekde ani toľko. Ak ho pecies preto, že vieš, čo do neho dáš, urobíš si presne taký, aký vám chutí, to áno. To je dôvod, prečo sem tam peciem chlieb alebo rožky aj ja. Ale ako spôsob šetrenia asi nie.
@konvalinka41 nie nebudem piect, pretoze sme mala rodina. Pre 3 ludi sa mi oplati kupit vacsi chlieb ktory je vyhodnejsi, vzdy si ho nakrajam. Polovicu odlozim do mraznicky a druhu pouzijeme. Ked sa minie tak vytiahnem z mraznicky a po rozmrazeni je uplne cerstvy. Ale ak mas vacsiu rodinu o 3, 4 detoch tak chapem, ze pecenie chleba je pre teba vyhodnejsie.
Určite sa nechystám piecť chlieb doma. Neoplatí sa to. (Ak beriem do úvahy aj môj čas, ktorý tým strávim a umývanie všetkých riadov, ktoré tým zašpiním.) Kupujem chlieb zásadne v pekárni, v reťazci som už roky nekúpila. Taký doma neupečiem, ani keby som sa na hlavu postavila. A nemám pocit, že by bol nejaký drahý.
@konvalinka41 keď zdrazie chlieb a pečivo v obchode, ani doma to nevyjde lacnejšie, možno o pár eur mesačne, aj to si nie som istá. S kvaskovanim sa mi nechce hrať, kupujem kvaskovy od jednej pani, ale viac mi chutí chlieb z jednej pekárne, alebo si občas upeciem. Ale nie preto, že by som tým ušetrila, len si ho urobím taký, aký nám chuti
Doma si sice vies upiect zdravsi chlieb, ale to musis kupit kvalitnu chlebovu muku a piplat doma kvasok... elektrika stoji tiez dost a pecies to hodinu, ja nemam pocit, ze by si tym usetrila, prave naopak, doma ta stoji omnoho viac, ako ten z obchodu...
tie, ktoré pečiete, počítali ste prosím koľko Vás vyjde kilový chlieb?, (ak do toho nerátate Váš čas)
Nepeciem,kupujem. Ono kupovaný vydrží dlhšie, keď si upečiem vrstvy,rýchlejšie ho zjemea zbytočne priberáme. Čiže ja by som v konečnom dôsledku neusetrila.
@elizabet173 ahoj, môžem poprosiť recept na rohlíky, skúšala som viacej receptov a nechutili nám 🙄🤗
pekarnicku vyuzivam teraz len na cesto. V tom som upiekla chlieb len raz (zemiakovy ) inak som piekla v rure. U nas chlieb velmi nejde. Takze (zatial ) nepeciem. Pecivo kupujeme predpecene, ktore potom ukladam do mrazaku.
@19mmm71 my mame momentalne najlacnejsiu v Terne za 82 centov. V akcii som kupila chlebovu za 28 centov, par kg, ale miesam to pri peceni s hladkou, semolinou, raznou, manitobou. Ale nepeciem teraz nejak, niet casu, iba si udrziavam kvasky.
Domaci chlieb nam chuti najviac, inak co manzel kupi v obchode, tak nam ostava obschnuty, tuhy, susim to potom nasim pre sliepky 🤭.
Z kvasku tuheho bieleho - lievito madre, nam chutila vianocka, zaviny. Toto asi obnovim, lebo 1 zavin nam uz je malo pomaly na ranajky a ta kvalita je o nicom z obchodu. Aj vianocky - bud su suche, ze sa prasi z nich alebo potom tie drahsie typu Olz su celkom fajn. Ale ja som piekla nieco medzitym a zalizovali sa vsetci za usami. Tak to asi budem pekavat tak ci tak. S drozdim mi to az tak nechuti, stale citim v tom drozdie, aj ked ho dam nepomerne menej a necham adekvatne cas na kysnutie.
Dukatove buchticky peciem doma, aj obycajne buchty, taketo sladke pecivo, to je fakt lepsie domace, hoci aj s tym drozdim. Aj cenovo lepsie.
Na chlieb este mam staru remosku od maminy, to menej zerie elektriny, aj bez nahrievania sa to upecie za 55 minut, jeden bochnik chleba.
@konvalinka41 My jeme minimum pečiva a elektrina tiež nie je zadarmo,takže nie.
@konvalinka41 nemyslím si, že to je lacnejšie ale kváskujem. Pečivo z kvásku vie manžel lepšie prijať než z kvasníc/droždia. Zároveň to máme všetci radi upečieme si na čo máme chuť zbožňujeme vôňu chlebíkov aj pečiva, syn sa rád hrá s cestom. Obľúbili sme si to. Snažím sa všetko naplánovať a piecť v jednom deň ideálne postupne za sebou aby som nemusela milión krát nahrievať rúru.
Aktuálne mám rozrobené rožky chlebík aj vianočky takže v noci budeme mať vykúrené 🤦😂
Ako v princípe by nejak podľa mňa ísť o peniaze ani nemalo pri kváskovaní a teraz pri týchto cenách elektriny a plynu to ani nebude možné po tejto stránke. Takže skôr je to o pocite a radosti z toho, keď sa chlebík vydarí
kamoska co uz roky kvaskuje, lepkovo aj bezlepkovo kvoli detom, ma 4 deti a nieco aj preda, robi naraz aj 10 chlebov, a uz davno pred krizou vravela, ze kvoli jednemu chlebu sa ani ta rura neoplati zapinat ... co sa tyka setrenia,
Kvaskovanie som už zrušila lebo na to nemám nervy, vkuse plánovať 😁. Pečivo davam do mrazaku my toho zase tolko nezjeme.
zatiaľ nie.uvidíme aká bude cena za elektrinu,či sa to oplatí vôbec.