Prosim, poradte, co zdrave a nizkokaloricke sa da jest teraz v zime na veceru. Pride mi, ze ovocie a zelenina v supermarketoch je na jesen/v zime nedozreta a uplne bez chuti, a bohuzial nemam ani vlastnu zahradku, ze by som mala nieco zavarene a odlozene z urody. Co takeho si robievate? Mozno nieco z mrazenej zeleniny?
Ja mam rada polievku taku uplne jednoduchu, rychlu.
- nastruhas na struhadle mrkvu, kalerab, zeler, poe na koliecka...co mas... Oprazisi na troche oleja, zalejes, prevaris. Ma taku peknu farbu z tej mrkvy a je fakt vyborna.
Alebo mrkvovy perkelt ( kukni google)
- mrkvove hranolky s cesnakovym ( jogurtovym dresingom)
- zapekanu spagetovu tekvicu s fetou
- zeleninovy salat s fetou
Z takych sladkych - ja si ich davam na ranajky
- rozpucit banan a vymiesat s vajcom, usmazit placku, poliat jogurtom a ovocim
- mliecna ryza s ovocim
- mugcake
@savanna akú zelenu vôbec myslis? Lebo kapusta, zemiaky, koreňová zelenina, tekvice, cvikla, kel sú na jeseň a v zime v najlepšej kondícii. A ta v obchodoch je aspoň skladovana za optimálnych podmienok. Ovocie tak isto, jablká, hrušky, citrusy sú v optimálnej zrelosti práve na jeseň. Napríklad zimné odrody jablk dozrievaju az niekoľko mesiacov po zbere do konzumnej zrelosti.
@savanna My sme mali vcera pecenu zeleninu - zemiaky, hokkaido, cvikla, zeler, cibula, k tomu bylinky, olej sol..Lacne, jednoduche, lahke jedlo.
pre mña je synonymom zdraveho stredoeuropskeho zimneho jedla surova kvasena kapusta, tu mozes davat ako prilohu takmer ku vsetkemu, struhana mrkva, cvikla, cibula...no a potom strukoviny na vsetky mozne sposoby-klasicky polievky, salat, natierky.
Aj v zime sa v strednej Europe da v pohode a zdravo stravovat z lokalnych surovin, a netreba k tomu holandske uhorky zo supermarketu
@bolarazjedna to sú naše typické jesenne jedlá čo si vymenovala, ďalej k tomu doplním strukoviny ako fazuľa šošovica cícer, a ja rada robím na večeru pyré napr.batatove hokaidove kalerabove karfiolove petrzlenove a jeme ich buď s prílohou ako ryby mäso alebo len tak s kvasenou kapustou.
Zo šalátov najmä varená cvikla, ktorú mávame aj 2 krát týždenne, všetci to máme radi a zo sladkého najviac ovsena a kukuričná kaša s banánom bez cukru, pečený tvaroh, všetko veci ktoré ťa skvelo zahrejú ešte aj tu cviklu jedávame teplú poliatu medom kto ako preferuje sladké. Dusené ovocie jablko, hruška a dezerty z nich. Ale spomeniem aj moje slávne omelety s čím kolvek čo mám doma, s karfiolom, hráškom, brokolicou, porom.
Práve si robím karfiolový Mac&cheese( tak som to stiahla z netu ). Takže 120g uvarené makaróny,300g uvarený karfiol,125g mozarella,200ml mlieko, 10g olej, soľ, cesnakové korenie.Karfiol, mozarella, mlieko, olej, soľ, ces.korenie rozmixovať. Uvarené makaróny opiecť na panvici, pridať k nim karfiolovú zmes, chvílu povariť. Porciu posypať lahôdkovým droždím . Ale na večere si dávam aj plnenú tortillu, pizzu z tortilly, lievance s ovsených vločiek, omeletu so zeleninou a pečenou fazuľou,grilovaný haloumi syr so zeleninou, pečené kuracie prsia so zeleninou, atď. Inšpirácie hladám na Instagrame, kde je veľa ludí, ktorí postujú rôzne nízkokalorické recepty
Mňa napadla hokkaido polievka. Alebo môžeš hranolčeky spraviť zo zeleru, mrkvy, petržlenu, zemiakov ci bataty, premiešať v miske so soľou, korením, pretlacenim cesnakom a trochou olivového oleja a upiecť v rúre.