Zdravé večere pre školákov

viliama
21. sep 2014

Ahojte, je tu dostatok receptov na zdravé večere pre malé deti aj pre dospelých, ale čo rak dať školákom, aby mali zdravý spánok a na druhý deň dostatok energie. Aby neboli príliš prejedení a ráno mali chuť na zdravé raňajky.

kamajka
21. sep 2014

Mna by zaujimali aj tie ranajky😀 popripade desiata do skoly,uz mi dochadzaju napady 😀 a to je este len zaciatok sk.roka. Davam jablcko,rozok alebo zemlu (maslo,sunka,paradajka,uhorka,paprika,syr (podla toho co mam doma)), ale sa mi zda,ze uz to deckam nechuti. Nejaky tip by sa zisiel, a co davate detom ako maskrtu? Ja po novom nedavam ziadne sladkosti,ale chyba im to v skole,hlavne preto,ze kopec deti ma sladkosti v taske od vymyslu sveta.

kamajka
21. sep 2014

@viliama a k teme- neviem odpovedat,ale rada sa necham inspirovat ostatnymi mamickami 🙂

siska53
21. sep 2014

Ja sice este nemam skolakov,ale mama nam robila aj rozne natierky,to sz da aplikovat i na veceru,desiatu,ci ranajky. Aj sladka-vymiesala maslo s medom. Alebo sardinkova.
Alebo lucina s maslom a mrkvom vymiesana.
Skusim si spomenut na vizc i na teple vecere. Napisem neskor,teraz nesrihnem uz.

kamajka
21. sep 2014

@siska53 v nasej skole sardinkovu nesmu nosit deti...ani vajcia😀 ani cesnakovu buchtu😀

tenerifka
21. sep 2014

Ranajky zacinaju vzdy ovocim, na pitie mlieko pol na pol s mandlovym, do toho lyzicka horkeho kakaa.
Striedame slane a sladke ranajky, sladke(domaca makovo-jablkova strudla, domace mandlove muffinky, cerealie) su vacsinou cez tyzden, kedze do skoly si beru chlieb(olivovy olej, syr sunka(popripade kvalitna pasteta), k tomu papriku, uhorku ci ovocie. Cez vikend su ranajky slane a na desiatu maju len ovocie.

Obedy a vecere tvoria vzdy mensi salat, a potom striedam hovadzie(obcas bravcove) maso, rybu na grile alebo tuniak z konzervy, vajicka(kazdy den jedno), strukoviny tak 3krat do tyzdna(vacsinou vo forme salatu), ako prilohu varene zemiaky/pyre/cz ryza/cestoviny -spaldove, pohankove alebo z quinoi. Moje decka nie su omackove, take veci vobec nevarim, ale mame doma bio kecup, ktory jedia k rybe.
Inak vsetky jedla pripravujem len na olivovom oleji

sue
21. sep 2014

@tenerifka , to znie fantasticky všetko 😵 vedela by si nám sem hodiť toho ešte viac? Ďakujem 🙂

My zatiaľ raňajky - jogurt alebo chlieb s maslom/šunkou/syrom/paštétou/občas s nutelou...keď vidím, že vstal "hore riťkou" , príp.musli s mliekom, na desiatu dávam chlieb s maslom/šunku/syrom/paštétou a paprikou, jednu nakrájanú mrkvu alebo kaleráb a jedno nakrájané jablko/hrušku a k tomu sladkosť - čokoládové medvedíky z Lidla alebo tyčinky - vždy dve aby mal aj pre kamoša...

Večere rôzne...

nikawero12
21. sep 2014

@kamajka a prečo by nemohli vo vašej škole nosiť deti na desiatu sardinkovú pomazánku alebo vajíčko? Škola snáď nemá právo rozkazovať žiakom, že čo si majú doniesť na desiatu a čo nie.

uglybetty1234
21. sep 2014

@nikawero12 ahoj, Ja som tieto zakazy zazila ako au-pair deciek v UK. + este orechy, ...
aby sa predišlo situáciám, keď alergici niečo zjedia od kamošov.

siska53
21. sep 2014

@kamajka to fakt? Ale doma na ranajky ci veceru mozu..aspon cez vikend.

siska53
21. sep 2014

@viliama cviklova natierka -uvarene: cvikla,mrkva,zemiak,vajicko,vsetko sa nastruha a zmiesa s jogurtom a horcicou(tu podla chuti,staci trosku).,daktobdava i kyslu uhirku alebo nasekanu cibulu,opat,ja nedavam,kedze su este mali.

Take rychlovky mozu byt i zapekany patizon ci cukina,ak je to velmi tvrde a tazko sa kraja,tak zalejem vriacou vodou a este cca3minuty povarim,potom dam na plech a posypem syrom,bylinkami,ci struhankou (ja mam vlastnu zo spaldovej bagety) a cca pol hodinu zapeciem,olej pouzivam olivovy ci kokosovy.
Ako prilohu zemiaky v supke poliate maslom.

Rovnako si myslim,ze zdrava je i dusena fazulka s mrkvou s zemiakmi varenymi v supke ci ako kasa, prilohu moze s spravit i kukuricnu kasu.

Ako prilohu k dacomu (dusene maso,ryba v trube ci tofu osmahnute na panvici) pouzivam i pohanku,quinoy,pseno,amarant i cestoviny,zie striedam biele s inymi-pohankovymi,celozrnymi... Mam kuktu,tak mi to ulahcuje zivot pri sporaku.
Vsetky tie quinoy,pseno atd.sa daju pouzit na sposob rizota,k tomu daky salat,daj tam,co len chces,rukolu,ladovy salat,rimsky salat...paradajku,cibulku,co mate radi,ja ani zalievku nepotrebujem,ale kto vyzaduje,tak okrem.vody aj trochu cukru ci medu,citeon,olivovy olej a dake bylinky,tzatziky a mas to.

Cottage sa da tiez okrem samostatneho jedenia pouzit na salat. Zemiaky v supke ocistis,nakrajas na kolieska,pridas cottage,pokrajane vajce na tvrdo,prip.este jogurt,kto chce,moze dat uborku kyslu a nspr.i kukuricu.

Aj cvikla pecena v alobale s cesnakom je super a k tomu ryza natural,len tu si treba najst cas,lebo sa pecie aj vyse hodiny -60-90 minut,podla toho,aka cvikla je. Davam tam olivovy olej,jablcny ocot(ten jediny je vraj zasadity),dakedy aj balzamikovy,som a kmin. Majuy o radi aj moji stupli 2,5,a 4,5,rocni..

Na ranajky sa daju robit rozne musli kase,nemusis kupivat,mozes vlastne zmixovat-ovsenne,pohannove ci psenove vlocky,hrozienka ci ine susene ovocie,otruby atd..pridas,ak treba bud teochu medu alebo zdravsieho cukru,zalejes mliekom..
Aj kolac moze byt zdravsi,ja napr. Pouzivam minimalne pol na pol obycko muku s dakou inou-spaldova,psenova,ovsenna...cukor kupujel skor trstinovy alebo aj xylitol a dam ho trochu menej.. A mas aj na maskrtenie volaco...
Domzce musli tycinky-vloxky a susene ovocie zmiesam,pridam.bud med ale o z trstiniveho cukru karamel.vytvarujem akoby palicky(nemam formy na to) a upeciem.

Takisto na veceru mozes aj cestoviny zapiect so zeleninou.
Hustejsie zeleninove polievky..nezahustujem zaprazkou,ale bud ovsennymi vlockami ci cervenou sosovicou,prip.spravim krupicne halusky do toho (krupica je aj spadlova ci kukuricna
..)

Hokkaido polievka vie byt tiez syta,my si do takychto "mliexnych ci kyslych" davame vzdy aj rozne semienka,ak nie je alergia.. Hokkaido sa da tiez i zapiect,ci spravit na kasu...
Toto napadlo mne,co varievam aspon v rychlosti a povazujem za zdrave..
Aha a este aj jablkove lievance ci palacinky-vsetkp sa to da spravit aj z hodnotnejsich surovin ako su biela muka a biely cukor.

tenerifka
21. sep 2014

@sue Vies co, u nas je to strasne jednoduche a rychle varenie, zaklad je ku vsetkemu alebo cerstve ovocie alebo zelenina, to je zaklad. A ostatne tak, ze sa pripravi rychlo na grile. U nas neficia ani pomazanky, ani polievky, privarky ci omacky...nechcu to, vsetko len v jednoduchej forme-na tanier naliat olivovy olej, do toho trochu morskej soli a namacat chlieb, k tomu kozi syr a uhorku....najlepsia pochutka

nervacik83
21. sep 2014

@siska53 hm samé maškrty 🙂 ak sa môžem opýtať, kde berieš recepty? a keď pečieš so špaldovou múkou alebo celozrnnou, stačí zachovať gramáž ako píšu pri bielej múke? lebo s celozrnnou a špaldovou múkou som zatiaľ piekla len chlebík, ale zdá sa mi, že cesto je o dosť redšie ako keď dám len bielu múku... ďakujem za radu... 😉

siska53
21. sep 2014

@nervacik83 ahoj, ja "guglim" cize malokedy mam rovnaky recept a dzco si aj sama vymyslim,ci prisposobim.. a mam i knizky normamne kucharske..tu gramaz neviem,ja robim pol na pol,to skor vidim na ceste,ci este treba alebo uz nie....cize recept je normalny,len ja cast muky zamenim....zatial to bolo v pohode..aj bryndzaky vcera som robila tak,ze cast muky bola hladka spaldova,no tam to mnozstvo muky aj tak zavisi od zemiakov...a aj tu od mamin mam daktore recepty zapisane.. Aj zo stranky sikovnamamina som napr.robila psenove sulance,tam su tiez take zdrave recepty.
Zas pri tych kysnutych,tam ke dobre dat i psenicnu muku,lebo razna byva tazka a moj spaldovy chlueb bol tiez taky hutnejsi,tusim treba dat tej muky menej o daco..ale mozno som len malo miesila ci neodhzdla spravne teplotu na kvasenie...kedze zas az tak casto nepeciem,nemam este taku zrucnost...

kamajka
21. sep 2014

@nikawero12 no zial v zaujme zqchovania dobrych vztahov v kolektivve nesmu..lebo ostatnym detom to smrdi.

kamajka
21. sep 2014

@siska53 neviem co mas na mysli teraz,ze mozu

siska53
21. sep 2014

@kamajka neviem,kde konkretne som to napisala,ale myslela som,ze kto chce a lubi,moze dat aj to..myslim daku surovinu ako kysla uhorka.

nervacik83
21. sep 2014

@siska53 ďakujem za tip... pri tom chlebíku si neurobila chybu, naozaj tam je dobré múku miešať... dá sa aj s jedného druhu, ale treba si po tom aj na inú chuť a konzistenciu zvyknúť 😉 mne sa osvedčilo dávať 500 g hladkej chlebovej 560-tky a 250 g akejkoľvek inej ... ja by som zniesla aj viac, ale to už rodinka frfle... 🙂

0silvia0
21. sep 2014

@tenerifka nemohla by si napísať nejaký recept na šalát zo strukovín? Ja nemám rada tie recepty na strukoviny na mliečny spôsob, rada by som skúsila nejaký šalát zo strukovín. Ak budeš mať čas, napíš prosím nejaký osvedčený, ďakujem.

sonagolisova
21. sep 2014

@tenerifka mate recept na chutny strrukovinovy salat ? syn mi odmieta od malicka vsetko strukovinove

tenerifka
21. sep 2014

@0silvia0
@sonagolisova
Robievame cca takto s mensimi obmenami: Kupim uvarenu sosovicu alebo cicer v pohari(moze sa aj uvarit doma), tu kupovanu premyjem v cistej vode a scedim, hodim do salatovej misy, pridam nadrobno nasekanu cibulku, rajcinu, uhorku, avokado (niekedy aj papayu-podla sezony), do toho stavu z pol citrona, dobre zaliat olivovym olejom a moze sa okorenit ciernym korenim. K tomu narychlo osmahnute vajicko na troche oleja a kus fajnoveho syra, ja pridavam aj par datli, kombinacia sladke-slane je vynikajuca....je to plnohodnotny obed alebo vecera

tenerifka
21. sep 2014

Avokado asi nie je velmi rozsirene na Slovensku, asi je aj dost drahe, my kupujeme kilo tak za 2,50 eur, ale je to vynikajuce ovocie vhodne do salatov(naslano-nema vyraznu chut), a o tom ako je zdrave netreba pochybovat, ja s mojimi dcerami zjeme kazdy den jedno

0silvia0
21. sep 2014

@tenerifka super, ďakujem, určite vyskúšam, aj ja mám rada jednoduché varenie 🙂

prasiatko30
21. sep 2014

Presne ja som akurat vcera robila velmi jednoduchy salat so zelenou fazulkou plochou zavaranou- zelena fazulka, na drobno nakrajana paradajka a uvarene vajicko nakrajane - len sa tak po nom zaprasilo. A napriklad zavarany cifer moje baby miluju kebyze im otvorim pohar ciferu a dam do ruky lyzicky tak ani taniere netreba - onaksie cifer pridavam bezne do salatov alebo ako prilohu na tanier ku hlavnemu jedlu.

@tenerifka s avokadom si teraz robievam taky fajn salat - avokado, pomaranc a posolit, pokorenit a hotovo - to si minule starsia pochutnavala tiez mladsia zatal nie😔

siska53
21. sep 2014

@tenerifka ale je,mavaju ho..aj take to uplne zrele,ze do 2.dna spotrebovat,ale i take,co vydrzi dlhsie..ja ho obcas kupim,robievam take avokadove "pesto" ,no skor to pouzivam ako natierku.
Cenu neviem,tu je vsetko drahe,no aj tak sa tym napxhavam zvacsa ja a dcerka,starsi je v obdobi,ked je teraz nedovercivy voci novym chutiam a muz podla nalady...

A aj fenikel robievam - polievku z neho ci zapekany podla receptu z francuzskej kucharky,to zjediz i deti. (vyborna je i dusena cakanka,tu by mozno uz skolzci aj zjedli..je vsak trosku horkejsej chuti a to niekomu loze prekazat(cervena je ale horkejsia)).

sonagolisova
21. sep 2014

@tenerifka avokada sa nebojim to sa u nas zje ale sosovica, fazula a cicer :( no vyskusam tuto kombinaciu a uvidime

tenerifka
21. sep 2014

@prasiatko30 Vyskusam, ale sezona pomarancov este moc nefici, pockam na tie novembrove. U nas budu mozno este skorej, ale nie oranzove, ale take zlto-zelene, ale su velmi dobre sladke

tenerifka
21. sep 2014

Manzo sa stravuje doma malo, vacsinou sa naje v robote, ale on je salatovo-zeleninovo-strukovinovo a neviem co este typ stravnika, zje uplne vsetko co je zdrave, naopak neznasa cestoviny, ryzu ci hranolky-to by nejedol. To varenie u nas je tak, ze prilohy(zemiaky, ryza, cestoviny) maju len deti (a aj to v malom mnozstve), my s manzom salat ci dusenu zeleninu+maso ci rybu ci vajicko

tenerifka
21. sep 2014

@sonagolisova Fazula u nas tiez moc nejde, najviac sa im rata ta drobna sosovicka(je ich viacej typov), cicer zjedia, lebo inak sa neda(moje prednasky o vyzivovej hodnote atd.... 😀 ), ale ak by mali volit jedinu strukovinu, tak len tu drobnu sosovicu

siska53
21. sep 2014

@sonagolisova a nezje ani na kasu? Tam nepoznat,co to je...aspon teda na vyzor...tak som do malebo dostala brokolicu. 🙂

ukulela
21. sep 2014

@kamajka ty brdo, to je desiatovy teror 🙂🙂🙂
tak skus na rozok/chleba dat cottage cheese s nejakou vnatkou (pazitka, petrzlen...) alebo cisty cottage pomiesat s nadrobno nakrajanou zeleninou (kapia, trebars aj olivy,ak deti maju rady)
alebo sladku buchtu (tvarohovu, lekvarovu, aj doma pecenu)
a ked teda sardinkove pomazanky nie, tak take neutralne - aspon vajickovu by mohli, ved tam vajicko necitit (maslo, syr, vajde, horcica trocha ... cibulu asi nie, ked je zakaz "aromatickych" jedal 🙂 alebo nasekat najemno sunku dotoho namiesto vajicka ... a opat daku pazitku.
mozu deti jest v triede, alebo ako my dakedy - na chodbe a prechadzali sme sa dokola s rozkom v ruke? lebo ak mozu sediet, tak by som im zabalila trebars aj ovocny ochuteny tvaroh ...