ahojte 🙂 zakladam tuto temu pre baby a chalanov, maminy a ocinov, ktorym zalezi na racionalnej a zdravej vyzive, aby sme sa vzajomne inspirovali, co zdrave varime a pripravujeme sebe i nasim detom...
@filipal ja proste ked viem ze je v tom surove vajco, tak eee. Ked som bola dieta mi to nevadilo. Ale teraz uz nezjem, aj prazenicu a volske oko robim uplne natvrdo 😀 A surove maso nikdy 😝 😝 😝 A ani mastne, ani blanky, chrupky nic take nezjem, to som bola taka prieberciva aj ako dieta, zjedla som len kuracie prsia.
@lindulak ostatne podobne.... 😉
dnes som varila zapekanu brokolicu. vrstvila som zemiaky a brokolicu do pekaca , posypala som postruhanym syrom, zaliala bielym jogurtom (alebo pochutk. smotana) oliv olej, sol, trochu korenia, 1 vajicko. piekla som cca 1,2 hodiny.
robim k tomu este salatik.
Čo takto dobrý špenátik? Dnes to budeme mať na večeru... moje decká to v školskej jedálni nezjedli, zato doma im to chutí....
A keď robím tvarohovú plnku do palaciniek, tiež bez vajíčka, moji chalani sú presne ako ty - @lindulak, surové vajce nie, a ostatné tiež musí byť riadne prepečené..... Pritom keď boli malí, striehli, aby mohli "vylizovať" misku, keď som robila piškótové cesto.... 🙂
Inak super téma, čakám na inšpirácie. Brokolica je jednoznačne mňam 😉
včera som staršej dcére uvarila prívarok ... nevedela som narýchlo, čo jej navariť ... červenú šošovicu som popražila na olivovom oleji s ovsenými vločkami, potom som pridala zemiačiky na kocky, pridala trošku červenej papriky, soľ, cesnak, zaliala vodu a nechala udusiť ... mńam
@majka35 a nedavala si smotanu ani nic take, nie je to biely privarok? inak cervenu sosovicu aj ja rada pouzivam, davam ju do polievok - tak to dobre zahusti.
A robievam taku polievku, ze cibulku poprazim na oleji, pridam nahrubo nastruhanu mrkvu, poprazim, zalejem vodou a necham varit, trochu osolim. Ked je mrkva uz taka skoro uvarena, tak pridam paradajkovy pretlak taky 1/2 litrovy, dolejem vody, ak treba a pridam este cervenu sosovicu. Kto ma ako rad huste, podla toho si to namiesajte. Polievka ma super sladku chut - tak kombinacia mrkvy a pretlaku. Netreba ani ziadne koreniny. Moja mala to velmi lubi.
@filipal brokolicu a karfiol aj ja zapekam podobne, ale predvarim. ty to davas surove, ked sa to tak dlho zapeka? Ja to zapekam len tak 30 min. maximalne. Mala to lubi ale teraz mam pokazenu ruru tak nepeciem 😝
@lindulak nie, vôbec ... bolo to chutné aj bez smotany a veľmi rýchlo uvarené ... malá má veľmi rada červenú šošovicu ... už sa teším, ked začnem vymýšľať jedlá aj pre mladšiu, zatiaľ sme ešte na mlieku ... a poolievku robím mrkvovú tak, že na masle popražím cibuľku, potom postrúhanú mrkvu, pridám zemiak, bujón/ zeleninový BIO z DM marketu/ pridám cestoviny a varím 12 minút, obyčajná, ale chuťovo vynikajúca ... a barborka zbožnuje aj cestoviny so špenátom, špenát iba podusím na cesnaku a masle a potom ho rozmixujem s jedným kiri syrom a troškou mlieka a pridám cestoviny
@lindulak ja zapekam v pekaci z jenskeho skla, prikryte.
aj ja robim paradajkovu polievku z drvenych paradojok, nie z pretlaku a pridam aj par paradajok. v sezone ked boli na trhu lacne domace paradajky som robila aj z paradajok - to sa neda porovnat. robim taku hustu, s bazalkou, stipka rozmarinu,oregano a za hrst cestovin. na zaciatku v hrnci opeciem postruhanu cibulu a cesnak a az potom davam paradajky. a do taniera dam potom bud mozzarelu alebo parmezan. taku som jedavala vo Svedsku. oni maju polievky ako hlavne jedlo.... k tomu podavali kukuricny posuch . mnam! baby uz to tu nevydrzim!!!! 😅
ja milujem grilovanú polentu, ale škoda, že u nás doma chutí iba mne
ináč ja sa často inšpirujem zo stránky: varime-detem.cz sú tam neskutočné recepty, možno poznáte
A pečenie? Chalanom zvyknem robiť také falošné "BE-BE Dobré ráno"... poznáte?
Ide tam 30 dkg ovsených vločiek, 20 dkg výber. múky, 2 celé vajcia, 30 dkg Hery, 20 dkg hnedého cukru, štipka sódy-bikarbony a 20 dkg polámanej čokolády. Zmiešame, mokrými rukami uťapkáme také tvary ako to be-be, pečieme na papieri na pečenie. Je to dobré aj so sušeným ovocím.
...alebo "Vločkové keksy" - potrebujeme 20 dkg ovsených vločiek, 30 dkg polohrubej múky, 20 dkg hnedého cukru, 16 dkg kokosovej múčky, 15 dkg Hery, 2-3 pol. lyž. medu, 4 pol. lyž. horúcej vody, štipku sódy-bikarbony. Med rozpustíme v Here a pridáme horúcu vodu. Pridáme všetko ostatné a dobre spolu premiešame, necháme cca. 30 min. odpočívať. Z masy formujeme guličky, ktoré ukladáme na plech - na papier na pečenie. Pečieme cca. 20 min. na 180 stupňoch.
Aj tento recept mám rada a keď sa to pečie, krásne to rozvoniava - ten kokos... 😵
no nejako nam tu tu drieme... nic nevarite zdrave? 😀 ja som vcera paradajkovu polievku taku s cestovinou a syrom, bazalkou. a priznam sa so zapraskou 😝 budem sa musiet naucit inak ju robit... ale bola fajna mnam! a dnes som nevarila, mala jedla v skolke, manzel vonku a ja som si spravila k polievke salat este - taky ze kapusta, mrkva, slnecnicove semiacka, citron. stava a olivovy olej /podla
@filipal/ len som pridala mrkvu 😉
dobry je aj taky ze po anglicky coleslaw. to je najemno nakrajana kapusta hlavkova, mrkva a trochu cibule na pruzky. a majoneza, no to by chcelo nejaku zdravsiu obmenu, ze? ale je fajny ten salat. doma som ho este nerobila, len v UK jedla...
@lindulak no super! vidim, ze sa ti dari 🙂 a salatik si aj vylepsila 😉
ja nepisem, lebo ani nic take zaujimave nevarim, vcera cestoviny s articokmi (z konzervy), dnes hribovu polievku (zo susenych dubakov)....nic take napadite. v nedelu sme mali lososa....
ja mam nalozenu kapustu v takom mensom hlinenom sude a chodim ju uz vytahovat....
Ahojte kocky,
ja som si teraz oblubila quinou a minule som skusala tento burger a bol suprovy http://chefmom.sheknows.com/featured/2008/05/25...
Ja sa chystám robiť špenátové halušky so syrovou omáčkou.... včera to tu baby rozoberali v jednej inej téme a inšpirovalo ma to... 😵
@akika722 pripojím link na tie halušky... 😉
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=958
to sa tesim, ze je tu takato zaujimava temicka! 🙂 🙂
tvarohovu plnku na sladko robim tak, ze pridam trochu hnedeho cukru a namocene hrozienka. 🙂
ale s tym vyslahanym zltkom je to vyborne, ale vajicko musi byt cerstve, domace.... 🙂