Zdravé stravovanie celej rodiny. Kde a ako začať?

bambulka248
25. okt 2012

Ahojte baby. Kedze uz mame maleho drobceka, ktory zacne coskoro papkat, tak som sa rozhodla zmenit nase stravovanie a zivotny styl. No ani neviem kde zacat. Ja a mm sme zvyknuty na uplne nezdravu kuchynu uz z domu - vysmazane atd.... Neviem ci mam zacat pomaly a postupne, alebo zmenit jedalnicek radikalne. Ked budem drobca dokrmovat urcite sa inspirujem par albumami kt. som tu videla, ale co s nami? 🙂

jurkovamiluska
25. okt 2012

no co s vami? nic. Nadalej budete jest to co jete doteraz. maleho drobca ked zacnes prikrmovat tak mu budes musiet varit aj tak zvlast. mne uz maly zje nasu stravu, zje vsetko, ale ked robim nieco vyprazane tak jemu urobim nieco ine a hotovo,
a chcem vidiet chlapa, ktory ked pride z roboty a na tanieri bude mat naservirovane mrkvove pyre s nastruhanym jablkom sa bude usmievat a zbasti cely tanier 😀 😀 😀

xlucia
25. okt 2012

@bambulka248 na zaciatok by som dala toto
- vedome zmenit pitny rezim
- prestat kupovat vsetky polotovary a farbene limonady
- kupit olivovy olej
- zacat kupovat celozrnny chlieb, nie tmavy, to je len farbeny sladom
- ku kazdemu chlebu cestvu zeleninu pokrapkanu tym olejom
- ku kazdemu hlavnemu jedlu salat
- jest vela polievok,hlavne strukoviny
- polievky zahustovar skrobom, zemiakom, cervenou sosovicou, nie mukou
to na zaciatok staci
po mesiaci pridat dalsie opatrenia

bubbles
25. okt 2012

jeeeeej, tak táto téma sa mi páči.. ja by som chcela schudnúť, ale zdravým spôsobom, čiže tiež zmeniť štýl, aby som mohla otehotnieť..
ešte bývam s našimi, snúbenec tiež u rodičov, čiže biely chlebík, slaninka, mäsko sa ináč nedá pripraviť, len vypražiť, k tomu halda zemiakov, ryže.. a ku káve koláčik alebo aspoň čokoládka.. viem, že to bude ľahšie keď budeme bývať sami, ale hádam začať by sa dalo aj tu.. ale ako?
viem, že základ je nejesť večer, ale jesť raňajky, radšej menšie porcie častejšie.. ale hneď stroskotám na tom, že iné ako chlebík neviem, maslo, šunka.. ako si pripraviť jedlo na obed, aby som sa najedla a večer nehľadala sladkosti?
dúfam, že túto tému nezavrú, neodkážu nás na nejakú všeobecnú tému o zdravej výžive, fakt by to mohlo byť o tom, ako začať.. prečo používať špaldovú múku, či sa potom zmení celý recept, alebo je to jednoduché vystriedanie.. atď 🙂

mima4
25. okt 2012

@bambulka248

ahoj, vidim ze tu pisala celkom super @xlucia ale ja tak trocha doplnim kde zacat 😉
Prestan uplne kupova priesmacky ako sladkosti, slane, zmrzlinky... takze ziadne chrumkanie chipsov 😀 nic podobne...
Treba sa vybrat tam u vas na trzik, alebo ak si dopestujete, a tam mat zeleninku, cerstvu a domacu...
Naucit sa varit jednoduche jedla... a tie polotovary dat von uplne!! Je to sice rychle jedlo, aj chutne.... ale nezdrave...
Radsej varit za tyzden dva-tri krat ale zdravo a chutne....

mima4
25. okt 2012

@jurkovamiluska aj ja chcem vidiet takeho chlapa 😀 Moj milovany robi sice s kompami, je "na zadku" ale stale chce jedla ako drevorubac 😉

@xlucia prosim ta to zahustovanie cervenou sosovicou, to ako? 🙂

bambulka248
autor
25. okt 2012

@jurkovamiluska ja by som chcela upravit jedalnicek aj nam, kedze muzovi rastie brusko a je z toho nestastny, takze je otvoreny zmenam. Ja som od malicka gulatejsia, ale som presvedcena ze je to stravovanim, nie genetikou 😀 U nas ficali hranolecky a slaninkaa..... som si hovorila ze ked budeme byvat sami tak prejdeme na zdravsiu a bio stravu no ostalo pri kecoch 😔 a vidim tu vselijake recepty so spandlovou mukou a take veci co som v zivote ani nepocula 🙂
@xlucia
@mima4 dakujem, vystartujem podla tvasich rad 🙂
baby a odkial beriete recepty?

xlucia
25. okt 2012

@mima4 ved si napisala to iste ako ja
normalne nasypes par lyzic do jedla. ona sa za par minut uplne rozvari

mimi21mimi
25. okt 2012

Ja som presla na zdravsie stravovanie postupne, ked mala dcerka asi rok a pol a problemy s travenim.
chlieb peciem doma. sladkosti nekupujem, len semtam pre muza. peciem s celozrnnej a spaldovej muky a mixujem s hladkou bielou, pouzivam trstinovy cukor, med a agave na sladenie, maso varim len muzovi a mojmu ocinovi max raz tyzdenne.
ja a dcera sme prakticky vegetarianky. mlieko pouzivam iba do kavy. inak si vyrabam doma sojove a do varenia len to. chlapi di zvykli. vysmazane takmer vobec nerobim no napriek tomu mame si myslim pestru stravu.
sladke malinovky uz nepijemr. iba k vinku do striku kofolu. 🙂

xlucia
25. okt 2012

@bambulka248 odnikial. varim tak, aby do jedla islo co najmenej surovin, a aby sa to pripravovalo co najkratsie. cim jednoduchsie jedlo tym lepsie.
pytaj sa konkretnejsie, ak este nieco potrebujes

mima4
25. okt 2012

@bambulka248 my sme si kupili domacnu pekarnicku, velmi odporucam, tam si mozete piect zdrave chlebiky podla seba 🙂

Len sa priprav na to,ze dost ludi sa bude na teba divne divat... ze "opat vymyslas" 😀

bambulka248
autor
25. okt 2012

@xlucia varis casto na pare? ja som dostala parny hrniec no v podstate je nevyuzity..... neviem co s nim 😖 a este som rozmyslala o dochucovani bylinkami ...ale ked ja som dost biedna kucharka..... potrebujem recept aj na puding 😀

prdelinka12
25. okt 2012

@mimi21mimi ako si vyrabas sojove mlieko ? zo suseneho ?

bambulka248
autor
25. okt 2012

@mima4 nech sa divaju 🙂 uz vidim moju mamu ked jej to poviem 🙂

mimi21mimi
25. okt 2012

@prdelinka12 nie nie. sojove boby namocim do vody na 10-12 hod cca. potom zlejem vodu a a dalsou vodou mixnem prilejem cca 1 liter vody na maly hrst suchej soje. odoberiem vzniknutu penu a varim 15 minut za staleho miesania. potom precedim cez huste sito (v sitku ostane okara.vyzivna a vhodna na vselico). este precedim cez utierku a hotovo. dochutim stipkou soli a trstinoveho cukru.

xlucia
25. okt 2012

@bambulka248 a naco jej to ides hovorit? este si realne nezacala, a uz ta bude odhovarat a zneistovat

xlucia
25. okt 2012

@bambulka248 bylinky pouzivam, na pare varim minimalne

mimi21mimi
25. okt 2012

@bambulka248 najprv si nastuduj co-to na nete. budes mat aspon argumenty a okolie ta tak lahko neodradi 🙂 v rodine si uz zvykli u nas ze malej sladkosti a sunku nesmy dat.... ale zo zaciatku to tak nebolo veru.

bambulka248
autor
25. okt 2012

@xlucia mas pravdu. zatial si to necham pre seba 😉

zigzag
25. okt 2012

@bambulka248

https://www.youtube.com/watch?v=4PMzbT3hCGk

zaujimave video, ako viem,ze je o rakovine, ale su tam velmi zaujimave veci o stravovani sa,,,, 😉 a zacni sebou, stravu malej robis ty, alebo budes, a chlap sa bude musiet prisposobit, na mna tiez pozeraj,,ked som na svadbe neb´dovolila malemu jest polievku a jest sunku, a mala som pre neho pripravene domace jedlo, nech si vravia co chcu, su to tupci,ked nevedia, ze dieta nemoze jest vegetu a sunku, normalny pochopi a debil nepochopi nikdy,,,,, ja som os zaciatku vstko varila doma ja rizove kase s ovocim, teraz sme uz viac menej na vlockach a surovom ovosi na ranajky so smotanou, a tak 😉 malo co kupujem, a ked kupujem, tak len zakladne suroviny, a vsetko si robim doma, a ked kupovane, tak bio a bez ecka 😉

mariannkkaa
25. okt 2012

do roka budes aj tak malemu varit zvlaste lebo nesmie vobec sol a niektore ine potraviny, ale od roka, ked bude moct jest skoro vsetko co aj vy sa ti uz nebude chciet tolko vyvarat a postupne sa prepracujete aj vy na zdravsiu stravu 😉

mawka
25. okt 2012

no hlavne ak chces ty jest zdravo, var to len sebe a nenut do toho aj ostatnych. muza nechaj, nech vyskusa a ked sa mu to nebude pacit, nech sa stravuje po svojom.
to je novy trend ze ja nieco chcem a musi to automaticky chciet aj zvysok rodiny?
ked ste sa napchavali 20 rokov "nezdravymi" jedlami, za mesiac zdravej stravy sa dokopy nedate. ak radikalne zmenis, tak si mozete posramotit zazivanie, chodte na to postupne. a take reci, ze vecer nejest su dobra sprostost, staci nejest sladke a prestat pit colu a farebne limonady a obmedzit bielu muku a hybat sa. na to, aby clovek schudol nepotrebuje nabehnut ihned okamzite na 100% zdravu stravu z BIO shopov a shopov zdravej vyzivy.
o 5 rokov tu bude nejaky iny trend a vsetci sa hufne budu snazit byt trendy a rychlo zabudnu na to, co bolo minule. tak to bolo aj s margarinmi, najskor osial ako zdrave a teraz predsa len je obyc maslo zdravsie a o bravcovej masti ani nehovorim. a co sa tyka olivovych olejov, videla som testy, nie, dakujem, neprosim. drahe, oznacovane top kvalitov a plne sraciek, karcinogenov a inej chemie.
v kazdom pripade drzim palce 😉

luci78p
25. okt 2012

noooo,to ja mám doma,mm varím klasiku,a sebe a malej trochu zdravšie...ale už som ho naučila zahusťovať zemiakom omáčky,používať trstinový cukor,ale tie údeniny mu asi nevyhovorím,ale chcem ho presvedčiť na domácu výrobu,a ešte coca-cola,to mu vyčítam.v dnešnej dobe sa zdravo žiť nedá 😝

kvetinka211
25. okt 2012

@bambulka248 treba vyuzit je je tomu manzel momentalne pozitivne nakloneny a zmeny urobit niektore radikalne (prestat kupovat sladene vody, sladkosti ...) a niektore postupne (zmena jedalnicka). Jedalnicek sa meni velmi tazko, clovek je zavaleny kazdodennostou, v obchode nakupuje automaticky tie iste veci a vari par jedal dookola, vsetko ine vyzaduje vacsiu namahu. Asi najlepsie by bolo zmenit postupy pri vareni (menej tuku, menej cukru, soli ..) a postupne skusat a zavadzat nove jedla a nahradzat nimi tie najmenej zdrave z vasho jedalnicka. Takto by sa vam nemalo stat, ze z dobreho umyslu bude jeden smutny tyzden s varenou brokolicou a potom pokracovanie v obvyklom stravovani 🙂
Hlavne co najmenej smazeneho. Pridat vela zeleniny do stravy, salaty. Aspon 1/2 chleba a peciva mat celozrnne, neskor ako vyssi level skusit aj celozrnne cestoviny a ryzu ... drzim vam palce ... ja by som mala tiez trosku ozdravit jedalnicek, kedysi som varila velmi zdravo a teraz casto kupim biele rozky a maslo 😀

lucyfuk77
25. okt 2012

Je fajn, ked zacnete namiesto psenicneho chleba kupovat razny. Da sa najst aj taky, co obsahuje 4 suroviny a ziadne E, konzervanty, zvyraznovace chuti a farbiva.
Niekedy to je dost fuska v tom obchode, kedze etikety su male, alebo zlozenie je nedostatocne rozpisane, ale da sa to.
Drzim palce, my uz zavadzame doma zdrave stravovanie - ja a syn a na mojej postave to uz vidno....

levandullka
27. okt 2012

Aj my sa snažíme už cca mesiac o úplnú zmenu životného štýlu. Tiež sme boli zyknutí na nezdravý spôsob stravovania (netvrdím, že úplne, ale obaja sme si veľmi radi dopriali niečo kalorické, sladké, nie príliš zdravé a prírodné). V podstate toho netreba až tak veľa. Stačí zmeniť určité základné veci. A podľa mňa, je lepšie zmeniť stravu radikálne pretože pri postupnom menení surovín a celkovo jedál, je väčšia šanca, že človek opäť skĺzne naspäť k pôvodnému sposobu života.
My sme urobili napríklad tieto zmeny:
Obyčajný biely cukor vymeniť za hnedý
Jesť čo najviac zeleniny
Používať olivový a tekvicový olej
Mäso robiť naprírodno
Piť hlavne veľa vody, nesladené čaje
Každý deň si robiť zeleninovo-ovocné šťavy (jablko, mrkva, červená repa, pomaranč, grep, citrón, zeler...)
,,Maslá" ako Flora, Veto... vymeniť za kvalitné obyčajné maslo
Nepoužívať polotovary
Jesť pestro
A čo je podľa mňa najdôležitejšie - sledovať zloženie potravín ktoré kupujete. Takisto dbať na to, akú zeleninu, či ovocie kupujete, pretože nie je zelenina ako zelenina. Pokiaľ si kúpite prechemizovanú pranú mrkvu, ktorá je síce pekná a netreba ju čistiť, no narobí oveľa viac zloby ako keby ste si žiadnu nedali. Takisto treba do jedálnička zaradiť aj veľa orechov, semienok, syrov (kvalitných), prestať kupovať ,,super čerstvé pečivo", ktoré pečú v supermarketoch. V skutočnosti je to polotovar prepchatý chemikáliami, konzervantmi a pod.... Podľa vlastných skúseností môžem povedať, že človek sa cíti úplne inak a nemusí sa obávať žiadnych chorôb, či zdravotných ťažkostí... My sme zapojili do našej stravy aj BIO produkty, pri ktorých som si ešte istejšia, že našim telám neškodia 🙂. To je už ale na každom človeku, pretože veľa ľudí má na BIO názor, že rozdiel oproti bežným potravinám je iba v cene, čo podľa mňa až taká pravda nie je...
Tak teda držím palce v novom životnom štýle 🙂

lussy23
27. okt 2012

ale veď sa nemusíte prispôsobovať vy. Jedzte ako doteraz. Len drobčekovi varte nejaké zdravé jedlá. nemusíte s akvôli nemu vo všetkom obetovať. vy papajte, čo vám chutí a drobcovi varte zvlášť.

lussy23
27. okt 2012

ja vás nechápem, prečo sa stále len obetujete? veď stačí keď budete deťo mvariť zvlášť. prečo meniť aj váš jedálniček?mimi21mimi

lussy23
27. okt 2012

@levandullka biopotraviny sú strašne drahé ☹

levandullka
27. okt 2012

@lussy23 To je pravda, no niektore, ktore sa nevyuzivaju az tak casto, sa kupit daju 🙂. ja napriklad kupujem v DM drogerii BIO bujon (ten pouzivam sem-tam), korenie na zemiaky, cestoviny, pesto, cicer, vlocky... To vydrzi dlho a moj nazor je, ze v DM maju najkvalitnejsie a aj cenovo najlepsie BIO 🙂

mima4
27. okt 2012

@lussy23 su drahe, to ano, ale su lacnejsie ako lieky ktore ta musia po vselijakych chemizovanych potravinach davat dokopy. Okrem toho investujes do svojho zdravia, co ma vplyv na vela sfer v tvojom zivote.