Zdravé sladkosti

222petulik
18. feb 2016

Ahojte dievčatá, povedzte mi prosím aké sladkosti dávate svojim detičkám? Myslím tým robievate maškrty aj samé a tak sa snažíte deťom dať niečo kvalitnejšie? Jedia vaše ratolesti skladkosti každý deň? Pýtam sa preto lebo chcela by som začať so zmenou týchto návykov k lepšiemu, tak ma prosím inšpirujte 😉

stratenanajdena
18. feb 2016

Ahoj, my sme uplne vyradili biely cukor a pouzivame iba hnedy trstinovy nerafinovany, dalej namiesto gumennych cukrikov maju velmi radi susene ovocie (brusnice, hrozienka, marhule, banany...) a peciem im domace kolace a zakusky roznych druhov od vymyslu sveta 🙂 (lepsie ako Bru.ik) z obchodu s alkoholom v zlozeni...
Inac im doprajeme niekedy aj lizatka, zuvacky, kusok cokolady, ale vsetko s mierou. Cast sa snazime nahradzat tak, ako som spominala.
2x do tyzdna maju na ranajky cerealie s mliekom (o ich latkach prospesnych pre zdravie silne pochybujem, preto len dvakrat) ale od tohto roka sme im zacali davat k tomu ovocie, bez ovocia ani na krok ;)
Viem, ze mame este co zlepsovat, ale aspon nejake zmeny postupne zavadzame a planujem v tom pokracovat a rozsirovat zdravy jedalnicek.
Sama som zvedava na ostatne nazory a rada sa tiez inspirujem.

ph42
18. feb 2016

@222petulik
Ahoj, ja som nikdy nedavala malému sladkosti. Nepozna vela... neviem ako to, ale radcej ma mrkvu, jablko, kalerab. Doma mame sladkosti, ale musim ho silit, aby zjedol. Radcej ma detsku krupicu, kolac. Jednoducho nekupovat sladkosti.... Nemat doma sledke. Ak sladke, tak jahody trochu cukru. Neviem, ako si naucis, tak mas...

siska53
18. feb 2016

@222petulik do 2rokov sladke nepoznali vobec,potom len obcas,aj to kusok. Robievame aj domace sladkosti-rozne kolace,kde davame menej cukru a ked uz,tak trstinovy,brezovy,prip.moja mama aj steviu a pouzivame omnoho menej bielej muky,dakedy vobec, cize kolace su zo spaldovej muky,prip.psenovej ci pohankovej a planujem vyskusat aj dalsie (len teraz mame take tazsie financne obdobie,tak musim pockat).
Obcas kupim spaldove susienky,co predavaju v bioobchode,ci zdravsie gumenne cukriky. Idealne je neponukat proaktivne,nemat ani doma. No uz su skolkari,mala uz bude mat 4r.,tak sa tomu uplne nevyhneme. Ja lizanky ci tvrde cukriky neuznavam (no otrc aj tak donesie malemu haslerku), ked uz,sama radsej kupim hroznove lizanky v dmke ci xylitolove zuvacky v bioobchode (kvoli aspartamu a acesulfanu v klasickych zuvackach).
A moj drahy je zastancom horkej cokolady,takze mliecna je u nas len na tajnasa pre mna ( ak ma deti prichytia,tak dostanu kusok),ale snazim sa to tiez eliminovat.

Teraz mam v plane,kedze sa blizi koniec zaruky o dva mesiace,spravit take musli tycinky z brusnic akupila som spaldove a ovsenne vlocky.

Sladky obed je u nas vynimocne (u nas to nejak nejde), jedine,co detom tak dost chuti,ale tiez nerobievame casto,su jablkove lievance ci palacinky,kde davame tiez inu muku (toe zvacsa robi sestra a dava tiez spaldovu).

Prosto do kolacov dame inu muku ako bielu a iny cukor ako biely.

A polievky nezaprazam. Zahustit sa da vlockami,nastruhanym zemiakom ci cervenou sosovicou. Ani mliecne polievky nezaprazam(spravim domace krutony niekedy a rozne semienka - tie som davaal podla veku -sezamove ci lanove po roku a pol,ostatne skor smerom k 3.r.-slnecnicove ci tekvicove. To sice nie su sladkosti,ale suvisi to so zdravsou vyzivou aspon u mna.

222petulik
autor
18. feb 2016

wau prekvapili ste ma milo teda. Tiež sa znažím zaviesť zdravé veci do jedálnička a deťom variť a piecť dobrôtky. Je to niekedy ťažké keď svokra a mama nezdieľajú podobný názor... 🙂 Ešte ma zaujíma čo taká nutela? alebo cukríky keď napíše výrobca že neobsahujú umelé farbivá veríte tomu?

siska53
18. feb 2016

@222petulik verit neverim,ale nutela u nas ide. Ale skor ako okolo 3.roku sme s nou nezacali.

U nas si nedaju povedat chlapi. V mame a nadejnej svokre mam v tom skor oporu.

zuzub
18. feb 2016

ja som zástanca, že všeko s mierou neuškodí....podľa mňa je úplne normálne, že deťom chutí sladké ved aj my sme ako deti jedávali sladké a prežili sme 😀 treba dávať s mierou aj tak sa sladkostiam deti úplne nevyhnú napr v skole a pod.my tiež máme radi nutelu, kinder čokoládu a gumové cukríky občas. deti iné sladkosti ani nechcú.
mám skôr skúsenosť, že deťom ktorým bolo odopierané sladké sa nevedeli v neskoršom veku sladkosti dojesť ☹ 10,12 ročné a pod deti pred sladkým neuchránite.

8291
18. feb 2016

@zuzub presne tak aj u nas to tak funguje a malá ma 1,5 roka

zuzub
18. feb 2016

a ešte jeden postreh, starší syn nejedol sladké takmer do3 rokov, ale dcéra trochu skôr kedže boli revy, že aj ona chce 😀
čo sa týka kláčov a domácich mlsnôtiek tak tie pečiem zo špaldovej celozrnej múky a trstinového cukru a najviac ide u nás bábovka 🙂

guglina
18. feb 2016

@222petulik prirodne neznamena vzdy zdrave, napr. prirodne cervene farbivo karmin (e120) bezne pouzivane do cukrikov alebo jogurtov a inych potravin sa vyraba z pomletych chrobacikov a vraj moze vo vacsom mnozstve sposobovat u deti hyperaktivitu a ine neziaduce ucinky..ale teda neklamu ked pisu ze neobsahuje umele farbiva...

222petulik
autor
19. feb 2016

Dnes som v Košiciach bola v jednej predajni so zdravou výživou. bola tam veľmi ochotná pani a tá mi odporučila že ak nechcem detičkám dávať bežné cukríky mám ich skúsiť ponúknuť dražé, ktoré obsahuje med, propolis a podobne a je to tak chutné....takže aj to skúsim
môžete mi ešte milé dámy ktoré pečiete so špaldovej múky dať aj nejaké konkrétne recepty? Uvítala by som na muffinky ak niektorá pečiete....
ďakujem

alenah31
19. feb 2016

@222petulik stačí keď v akomkoľvek recepte čo máte radi vymeníš obyč. múku za špaldovú. Ja zamieňam v receptoch aj biely cukor za trstinový. Inak aj zákusky pečiem z celozrnnej ražnej jemne mletej alebo špaldovej už roky, mám super recept na palacinky, robím ich 1-2x do týždňa aj ja slano aj na sladko🙂
recept: 200g špaldovky, 2 vajíčka, štipka soli, 300 ml mlieka, 200 ml vody, 100 ml oleja (môže byť aj kokosový, olivový moc neodporúčam), pokiaľ robíte sladké tak pridať 1 vanilkový cukor, pokiaľ na slano tak bez cukru. Riadne vymixovať, pred prvou potrieme panvicu olejom, pri ďalších už netreba. Z tohto množstva urobím na mojej panvici 10 kusov🙂

222petulik
autor
19. feb 2016

Ďakujem alenah31 myslela som si že špaldová múka je ťažšia že jej treba menej. Samozrejme asi budem musieť skúšať a natrénovať si to 😉
Za recept ešte raz ďakujem

lorela
19. feb 2016

@222petulik Nutela je takisto plná cukru a tuku, za zdravú sladkosť sa považovať nedá, čo na tom, že neobsahuje farbivá. Také farbivá sú len jednou jedinou množinou nezdravých vecí, ktoré sladkosti obsahujú 😉. Ovocné šaláty zaliate jogurtom s troškou medu alebo javorovým sirupom, ovocie farebné vykrajované v rôznych tvaroch na špajli...
Deti, a nielen deti, sladkosti denne určite nepotrebujú. Sladkosť sa dá nahradiť ovocím (denne, to áno 🙂 ) a nielen jablko do ruky, ale vymýšľať rôzne spôsoby servírovania, ktoré deti zaujmú rovnako ako farbený papierik - obal sladkosti.
A aj z klasických sladkostí sa dajú vybrať zdravšie alternatívy, napr. kvalitná horká čokoláda, nesladená musli tyčinka, sušené ovocie nekandizované v horkej čokoláde, sladkosti, kde je použité iné sladidlo ako rafinovaný biely cukor a pod.
A domáce sladkosti 🙂 občas upečený koláč s použitím inej ako bielej múky, alebo aspoň 1:1, s použitím panenského oleja namiesto stužených tukov, zdravé sladidlá a namiesto maslových krémov ovocie, želatína, orechy, mak atď. Náhrada pudingu či krému môže byť tiež avokádo ako základná ingrediencia.

natalka13
19. feb 2016

Trstinovy cukor je detto ako biely akurat , bud ma viac melasy alebo je to biely obaleny melasou. Teda ma o nejky ten vitamin navyse.
Tiez som zastanca. setko s mierou. My sme tu a jedli sme sladke.

lorela
19. feb 2016

@natalka13 Netreba kupovať najlacnejší, ktorý je len ofarbený biely cukor, treba kupovať pravý trstinový cukor, ktorý je nerafinovaný, čiže sa podstatne odlišuje od bežného bieleho cukru a to tým, že obsahuje vitamíny/minerály. Je zdravší ako biely cukor.

222petulik
autor
19. feb 2016

@lorela výborne to vykrajované ovocie tak to mi mohlo napadnúť! vďaka

medovka14
19. feb 2016

My sme pred par mesiacmi vyradili úplne sladkosti, baby majú 10 a 8 rokov, chvíľku to trvalo, no do mesiaca to akceptovali a nepýtajú si vôbec sladké... Ani predtým sme moc mnamky nekupovali, no presvedčil nás jeden dokument, ktorý opisoval čo robí cukor s mozgom a telom človeka. Sami s mužom sme tiež prestali jesť sladké...
Sladké máme len keď niečo pečiem, používam trstinový cukor, alebo med 🙂 a dávam ho oveľa menej než býva v recepte 🙂

natalka13
19. feb 2016

@lorela ja to viem, je zdravsi o tie vitaminy,ktore su aj inak vstrave ale je to stale cukor. Len aby si niekto nemyslel ze nepouziva cukor lebo pouziva trstinovy.
navyse nerafinovany by sa nemal davat uplne malym detom.
my melasu konzumujeme aj cistu.

juhseverzapad
19. feb 2016

My sme zdravý a kŕmili nás tým čo vy idete deťom odopierať!! To nemá logiku!!! 😠

nela6
19. feb 2016

@juhseverzapad zdravi zatial...sa prejavi v neskorsom veku, sa pozri na starsich ludi a lieky co beru plus ich vzhlad...

katka1981
19. feb 2016

@222petulik, RAW tycinky, su vyborne

katka1981
19. feb 2016

@juhseverzapad, fakt mas pocit, ze ludia okolo 50-tky su zdravi? Ved su obezni, maju cukrovku, vysoky tlak, chore klby, srdce..... ak v tvojej rodine nikto taky nie je, tak gratulujem, ste vynimocni, nech to tak ostane. A neskutocne narasta detska obezita, zaco mozu len rodicia.

sirinka
19. feb 2016

@222petulik klasicke sladkosti nekupujem takmer vobec.
Ranajkujeme ovocne smoothie, ktore dosladzam datlami. K desiate dostavaju ovocne alebo orieskove raw tycinky, vyber je dost obmedzeny, kedze mnohe akoze zdrave tycinky obsahuju glukozovo fruktozovy sirup a/alebo palmojadrovy tuk. Aj ked sa tvaria, ze bio....
Dalsie dve sladidla mam doma klasicky med a kokosovy cukor.
Na olovrant mavaju deti "sladky" jogurt, opat velmi obmedzeny vyber, ale da sa, zvyknem im vlocky zaliat horucimi malinami, jahodami alebo akymkolvek mlrazenym ovocim s medom a skoricou, plus jogurt, tvaroh, mascarpone...
Obcas upecieme zdravy kolacik, ku klasickej muke primiesame zdravsie, konopnu, pohankovu atd... V predajniach zo zdravou stravou je obrovsky vyber, nesmie chyba celozrnna... Do kolacikov pouzivam ten kokosovy cukor.
Pijeme len cistu vodu, obcas cajik, vobec ziadne sladene napoje.
Hresime narodeninovymi tortami... Tie nam robi jedna vynikajuca cukrarka... To si nevieme odpustit, ale tiez vie pouzit kvalitnejsie suroviny, len treba zaplatit.... 😝

katuliena82
19. feb 2016

Kolace z pohankovej muky (cesto na sposob piskotoveho) s makom, kokosom, navrch ovocie a krem z tvarohu a kyslej smotany, dost ovocia maju deti kazdy den. A nemam doma ziadne sladkosti, tie mavaju vynimocne a u starkych napriklad.

siska53
19. feb 2016

@natalka13 to si myslim,nikto nemysli..ved je ti trstinovy cukor -cize slovo cukor tam je,tak je logicke,ze je to cukor. Akurat, ze ma aj zopar vitaminov,ze ho o ne uplne neobrali.

juhseverzapad
19. feb 2016

@nela6 Vzhľad??? A ty ako budeš vypadať napr v 60-tke? Večne mladá? 😀 😀 Sa spamätaj, telo stárne, orgány dochádzajú a stravou to zrovna nie je!

siska53
19. feb 2016

@juhseverzapad jasne,vsetci su priam ukazkovo zdravi,bez akychkolvek problemov! Castikrat je taky clovek len relativne zdravy. Vsetko sa skor ci neskor prejavi.

sirinka
19. feb 2016

@juhseverzapad skor sa da povedat, ze strava nie je jedinym faktorom, ale strava je jednym z hlavnych faktorov. Bohuzial, to co obsahuju dnesne potraviny a zvlast sladkosti urcene predovsetkym detom nasmu telu skutocne neprospieva. Alebo existuje nejaky padny argument, preco by deti museli jest kindercokoladu a lizat glukozovofruktozovy sirup dochuteny umelou prisadou?

juhseverzapad
19. feb 2016

@katka1981 Samozrejme, že za to môžu rodičia. My ako deti sme doma neobsedeli, vonku sme lietali, neustále. Mimochodom za tieto civilizačné ochorenia nemôže strava, ale STRES!!!!

sirinka
19. feb 2016

@juhseverzapad stres a civilizacne ochorenia... Zaujimave, ze najvacsi stres maju obyvatelia krajin, kde je najvacsi blahobyt, nadbytok a dostatok, pristup ku vzdelaniu, zdravotnej starostlivosti, socialnym davkam.... 😉 z coho to vlastne mame taky stres?