Zdravé jedlo a zeleninové prílohy

zuzka_puska
20. okt 2014

Ahojte maminy. Rozhodla som sa,že ideme zdravo jesť.... Poradíte niečo, zdravé a chutné?? Milujem zeleninové prílohy - orestovaná zeleninka na masle..... Čo k tomu? Mám doma aj sojove plátky, čo k tomu ako prílohu?? K lososovi čo robievate?? 🙂 ďakujem za každý tip. Nemyslím stravu pre deti, ale pre nás veľkych 🙂

tenerifka
20. okt 2014

@zuzka_puska Drzim palce, aby sa ti podarilo zmenit jedalnicek a stravovat sa zdravsie....

To co vsak nechapem, ze vzdy ked sa chce niekto zacat zdravo stravovat tak zacne o soji.....

siska53
20. okt 2014

@zuzka_puska hlavne vela cerstvej zeleniny-surovej. A plus akobprilohy pouzivaj napr.pohankove ci ine cestoviny,quinoy,pseno,,pohanku...nevyprazaj,sjor dus ci pec.aj placky ci ine jedla,ktore sa vyprazaju,sa dahu spravit aj v trube a hned mas menej oleja. Co najmenej sladkosti a skor si sprav vlastne kolace zo spaldovej,ovsennej,psenovej ci inej muky.
To je tak vo vseobecnosti. Ak mas dake otazky,sme s nimi.🙂
Ci uz ja alebo dakto iny,napiseme.

lilla244
20. okt 2014

My v tomto ročnom obdobi oblubujeme krémove polievky(nezahustujem,používam svoj vlastný vývar hovädzí,smotanu používam mandlovú) : tekvicova je u nas topka, spenatova,brokolicova,sosovicovo-mrkvova,mrkvova so zázvorom .. Je ich vela
Jednoduché,rýchle, nutrične bohate a velmi chutné!
Za vyskúšanie stoja bataty (sladké zemiaky) mame ich radi pečene so stopkovym celerom a makrelou,občas dam aj biele fazuľky
Losos s francúzskymi fazulkami na masle
Je toho vela! Treba skúšať a skúšať

siska53
20. okt 2014

@zuzka_puska ja tiez nezahustujem zaprazkou,ale vlockami..nastruhanym zemiakom,cervenou sosovicou..a maso mi zhana svokra kvalitne.

zuzka_puska
autor
20. okt 2014

dakujem baby 🙂 zeleninu mam uz nakupenu, len je velmi tazke ju varit a jest ☹ kedze milujeme gulas... segedin... rezniky... pizzu a ine nie moc najzdravsie... manzel urcite ohrnie nos, ked dostane na obed meso na prirodno a surovu zeleninu 🙂

siska53
20. okt 2014

@zuzka_puska pizza sa da spravit z celozrnej,spaldovej..muky..a nedat na nu slaninu a sunku.rezen-sprav si vlastnu struhanku zo zdravsich rozkov (ja robim zo spaldovych),uoec na plechu namiesto vysmazania.
A do segedina zdravsie maso alebo sojove maso. A knedla sa tiez da spravit z hodnotnejsej muky ako bielej. A mas to v zdravsej verzii,ked ta obcas prepadne chut.🙂

Aj cukor -trstinovy je o nieco lepsi nez biely,ale pozor! Je aj hnedy cukor,to je vsak len zafarbeny biely.
Idealne by bolo pouzivat xylitol,steviu..agave sirup a pod.

siska53
20. okt 2014

@zuzka_puska ale jeho telo sa mu neskor podakuje. U chlapov sa take zmeny tazsie zavadzaju..ja to robim rozne,rezne mu robi mama. 🙂

meluela
20. okt 2014

@zuzka_puska ahoj, skus zaradit strukoviny, tie nasytia a su velmi zdrave
a zeleninku teraz sezonne je strasne dobre hodit do jenskej misy na kocky nakrajanu tekvicu (oranzovu), cervenu repu, mrkvu pripadne aj petrzlen, posolit, pridat bobkovy list a gulicky korenia, na platky nakrajanu cibulu a struciky cesnaku (moze byt aj zemiak), poliat olivovym olejom, premiesat a dat zakryte piect .. je to neuveritelna dobrota

zeleninka je super aj vselijake kremove polievky (brokolicova, karfiolova, tekvicova ...)
brokolica so zemiakmi a k tomu domaci jogurtovy dressing (bylinkovo-cesnakovy)

v lete zapekane baklazany, cukiny
cukina+rajciny len tak zlahka orestovane na olivovom oleji a do toho hodit uvarenu cestovinu

"cinska" zelenina - v hlbsej panvici zlahka orestovana zelenina nakrajana na velke kusy (cukina, mrkva, sampiony, por), potom pred dokoncenim zaliata zmesou voda+sojovka+cesnak+struhany zazvor, okolo zeleniny vznikne taka ta cinska omacka, da sa urobit variant aj s tofu, k tomu idealne ryzu natural alebo normalnu ci basmati

ak ste zvyknuti na mäso, tak skus zacat robit zeleninu ako prilohu k mäsu a postupne znizovat "pridel" mäsa ... a ty si mozes dat hned toho mäsa menej ... treba na to fakt pomaly lebo pokial nema manzel nejaku zdravotnu motivaciu stravovat sa inak, tak sa posle s brokolicou kade lahsie 😀

pemizb
20. okt 2014

@lilla244 ahoj, prepac ze otravujem ale by ma zaujimal recept a tu polievku...mrkvovo sosovicova a mrkvova so zazvorom. Dakujeeeem 🙂

zuzka_puska
autor
20. okt 2014

dakujem 🙂 super, vyskusam vsetko... najradsej mam lidl, maju vzdy cerstve ovocie, zeleninku, tesim sa uz na nieco zeleninkove co stvorim

siska53
20. okt 2014

@zuzka_puska moj inak aj dost masovy miluje cviklu pecenu s cesnakom,oblubil si hokkaido na rozne sposoby,pseno ako prilohu,dusenu cakanku ci zapekany fenikel. Jedine pohanku ofrfllal,ta chuti iba mne a detom.

zuzka_puska
autor
20. okt 2014

no zajtra sa chystam na vyprazany hermelin, a k tomu zeleninova priloha,restovana zelenina....pripadne mu oprazim jedno mesko,ak by ohundral syr...

puffu
20. okt 2014

@zuzka_puska u nas muz upravil stravu ako prvy, schudol 10kg velmi rychlo, princip: jest velakrat denne(6-7krat) v malych porciach, vela masa a zeleniny, malo priloh ako ryza, zemiaky, cedtoviny.. Muku nekonzumujeme skoro vobec, raz sa tyzden zhresime( ja castejsie) a mame nieco nezdrave alebo sladke atd.. Chlieb nejeme skoro vobec, ak mame chut na chlieb tak iba doobedu nie vecer, nejedavame omacky casto.. Proste maso,ryby a cerstva zelenina obsahuje 80% nasho jedalnicka..

zuzka_puska
autor
20. okt 2014

@puffu a vajicka,mlieko?jogurty? no hadam ze sa mi podari presmerovat rodinu na zeleninu,dufam🙂

puffu
20. okt 2014

@zuzka_puska vajicka jedavane skoro denne, ja max 2.. Viac nie pre cholesterol v zltkach a muz jedava kazdy den z 3 vajicok ale iba jedneho zltka ( prasenica, omeleta atd), mlieko nizkotucne kupujeme ale jogurty klasika full fat..:D greec style, do toho pol lyzicka mesu a posekane mandle.. Mnamka..🙂 inak mam tu aj album s tym co jedavame, hlavne sa to neprehaname s varenymi prilohami, radsej zelenina k masu

zuzka_puska
autor
20. okt 2014

@puffu dakujem 🙂 album pozriem, nejaka inspiracia sa zijde 🙂

puffu
20. okt 2014

@zuzka_puska hlavne jest malo a castejsie, aby zaludok pracoval stale a nie ho iba 2krat denne " naladovat" doplna a potom nic lebo si robi telo zasoby ..

siska53
20. okt 2014

@zuzka_puska inak veelmi dobre recepty ma i mamina igrexova,skus kuknut jej album. A urciru osvetu tu robi aj tema zdrave potraviny.. Tusim.tam alebo v podobnej su i odkazy na relacie A dost! O chemii v jedle a tak. Skus presurfovat a popustat rodinke,mozno ich skor presvedcis. 🙂

zuzka_puska
autor
20. okt 2014

dakujem dievcata🙂

el6
20. okt 2014

@lilla244 tie polievky zneju skvele, nepodelis sa s receptikmi?

siska53
21. okt 2014

@zuzka_puska a este..ja som.sice pescotarianka (nejem maso,len rybacie,vajcia a mlieko s mliecnymi...), no zas aj maso patri do zdravej vyzivy,ak ho lubis. Ide o to,ake.ja by som sa drzala toho,,co mi vravela dr. Pre babatka- chude maso-morcacie,kuracie(ale len domace bez atb),telacie,jahnacie,kralika,pre deti starsie aj bravcovu panenku a uprava dusenim,cize ziadne vyprazanie.

Takze z mojho pohladu radsej chude dusene maso ako vyprazany encian.

zuzka_puska
autor
22. okt 2014

@siska53 dakujem 🙂 ja tiez meso malokedy, nechuti mi 🙂 skor tie rybky 🙂 celkom sa mi teraz dari... papame zeleninku, ak mesko tak prirodne, jogurty... este ovocie chcem 🙂 ja ovocie nelubim, len melon, nejake banany mozno... ale mm si pochuti 🙂

lobotienka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lwhiterose
3. nov 2014

ahoj 🙂 ja plánujem v najbližšej dobe vyskúšať karfiolovú kašu, počula som na ňu samé chvály (je to náhrada zemiakovej kaše)...uvarí sa karfiol, rozmačká sa, pridá sa trošku mlieka, maslo, môže byť aj opečená cibuľka🙂

sugarfree999
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
siska53
12. feb 2015

@zuzka_puska zapekana fazula s cviklou (recept z lunarneho kalendara) a ako priloha pohanka. Este naparena brokolica. No a uhorky mojho otca,tie nemusia byt,ale ja prosto take kysle zavaraniny mam velmi rada,tak som neodolala.

zuzka_puska
autor
12. feb 2015

@siska53 vyzera to super, ja sa raz chcem prekonat a jest zdravo...ale ked ja cokoladu milujem,by som to nezvladla asi ☹

siska53
12. feb 2015

@zuzka_puska ved aj cokokada je zdrava.🙂 napr.horka ci horka s lieskovcami.
Sladkosti (moja slabost tiez) jem aj ja,ale snazim sa co najcastejsie radsej domace kolace. Aj teraz sme dojedli moj z cisto spaldovej muky a menej cukru aj to trstinovy. Tvaroh,gastanove pyre,na vrch este domace zasoby bobuloveho ovocia (ribezle a josty), aj zelatinu som sice dala...
Kedze som mlsna,snazim sa to kompenzovat zdravsim hlavny\ jedlom,polievkami a ranajkami a vecerami (ci skor v mojom pripade olovrantovecerami). 🙂
Ozaj,kedze si pisala,ze nemas rada ovocie. V podobe tych smoothie (rozna zelenina a rozne ovocie) by si to neskonzumovala? To byva teraz take oblubene..ja som to sice este neskusala...

zuzka_puska
autor
12. feb 2015

@siska53 hej? ja som myslela,ze sladke treba vylucit uplne 🙂 to si ma potesila,ze nie.
no a ovocie naozaj nejem,ale v poslednej dobe si odstavujem....jablko,hruska,mango....a vypijem 🙂
tie smootie ci ako sa to pise,som tiez este neskusala ale znie to tiez dobre

siska53
12. feb 2015

@zuzka_puska idealne a aj spravne je sladke vylucit.🙂 ja som len pisala,ze som maskrtna,ze toho sa vzdat zatial neviem..:(
Ale horka cokolada ci zdravy zakusok - kolac je podla mna ok. Ja som aj malemu robila napr.domace nanuky. Z tvarohu(alebo mascarpone),smotanoveho jogurtu,dakedy banan a cokolada (horka).
Zdravsi cukor- xylitol,stevia, cukor z kokosovych kvetov. Prip.aj trstinovy.