Zdravé ale lacné jedlá

23. aug 2024

Co považujete za zdravé jedlo a pritom je to lacne?
Tak napríklad ja, prvý krát som kúpila hlávkovu kapustu, nastruhala dala kyslú smotanu, cesnak a vznikol výborný šalát za pár centov.

Poraďte aj hlavne jedlo ale bez strukovín.

Ďakujem.

masandra
23. aug 2024

Toto som zbuchla včera na rýchlo. Cuketa alebo tekvica na kocky, opečená na troške oleja, kurkuma, soľ, poprípade bylinky podľa predstáv, neskôr podliata vodou (so špagiet, ktoré som si uvarila predtým), keď je uvarená, pridám trocha mlieka (používam rastlinné), ak chceš ešte hustejšie, troška pomixuješ, poprípade pridáš tavený syr (nie úplne najzdravšia alternatíva za mňa). Hotovo, jedlo bolo hotové za 15-20minut.

Pripravujem každé jedlo doma a varenie milujem, ale stáť v kuchyni celý deň nechcem, takže moje jedlá sú väčšinou rýchle, zdravé a hlavne výživné🙂

biba_18
23. aug 2024

haha, ja som chcela tie strukoviny ... k tomu šalátu si ale dala čo?

biba_18
23. aug 2024

ak by som ten šalát chcela ako hlavné jedlo, dala by som do neho vajíčko, krutóny z ražného chleba alebo quinou, alebo nejakého tuniaka namiesto vajíčka

morusha
23. aug 2024

Keď nechceš strukoviny, čo dokonale spĺňa podmienku zdravé, lacné, výživné potom už len jedlá z múky, kyslá (sladká) kapusta, domáce ovocie,zelenina, vajíčka,zemiaky,cestoviny, ryža, lacnejšie druhy obilnín ako pšeno,pohanka atď pečivo, lacnejšie druhy mäsa.

zafir01
23. aug 2024

-Cottage+ domáca uvarená cvikla nastrúhaná a koreniny ... = Pomazánka na hrianky
-Kyslá kapusta s upečeným kurčaťom
- všetky druhy privarkov
- cestoviny s tuniakom
- celozrnny wrap s ...( Čo chladnička dala )
Je to veľa .. máme radi rýchle ,cenovo dostupné jedla ,ktoré vieme urobiť aj v zdravších ( vyzivnejsich) verziách

biba_18
23. aug 2024

@masandra ja by som tam nedávala mlieko ani by som to nemixovala. a chýbajú mi tam bielkoviny, predpokladám že toho mlieka nebolo dosť na porciu aby to malo nejak výrazne bielkovín ... resp. namiesto toho syra by sa hodila napr. bryndza v primeranom množstve namiesto toho taveného syra ...

janina1127
23. aug 2024

Ja zase milujem strukoviny. To vieš šupnúť do hocijakého jedla a vďaka nim má dobrú výživovú hodnotu. Robím napríklad cícerové kari, to je rýchle, pasiíované paradajky, kokosové mlieko a cícer, prevaríš a k tomu ryžu. To mi ako prvé napadlo, to rada robievam. Cestoviny s omáčkami, teraz hlavne využívam cukety, tekvice a čo záhradka dala.

autor
23. aug 2024

@biba_18 nič, len na večeru samotný, zjedla som štvrtku kapusty tak mi chutil.

biba_18
23. aug 2024

ak to má byť zdravé, potrebuješ ešte porciu proteinov k tomu ...

lenuska9999
23. aug 2024

Ja si velmi rada robim bowl- vies urobit na vela sposobov a je to zdrave

masandra
23. aug 2024

@biba_18 ja nepoužívam mliečne výrobky veľmi, pridávam tofu k tomu ešte, takže bielkoviny nechýbajú🙂
A hlavne som písala, ako som to robila ja, to ze si to môže každý upraviť podľa seba je snáď jasne ;)

suzy2508
23. aug 2024

Keby si namiesto tej kyslej smotany dala obyčajný biely jogurt, pridala ražný chlebík a nejaký zdroj proteínu (cottage, vajíčko), bolo by to super. Netreba pri zdravých jedlách zabúdať na proteín. Škoda, že nechceš so strukovinou, tá vie zachrániť výživovú hodnotu jedla v dni, kedy nechceme jesť mäso. Inak ako zdravé a lacné jedlá mi napadnú zeleninová bolognská omáčka s celozrnnými cestovinami, rôzne tortilové wrapy, ktoré stačí naplniť aj menším množstvom mäsa, zeleninové kroketky s mletým morčacím, ktoré sa dá kúpiť za fajn cenu a k tomu jogurtový dresing. Ak by si prehodnotila strukoviny, z tých nátierky, karí, cícer do wrapov, falafel, šošovicové / fazuľové karbonátky, chilli sin carne (so sójovým granulátom namiesto mäsa)..