Zdravé a výdatné recepty pre 3-ročné dieťa

alex2019
23. aug 2022

Ahojte, chcem sa spytat na nejake tipy na zdrave ale vydatne jedla pre 3-4 rocne dieta. Totiz syn je doma velmi zdravo, ma rad zeleninu, ovocie, sam si pyta kuskus a pohanku.. Samozrejme najoblubenejsie jedlo je masko a ryza 🙂 Neje sladkosti typu lizatka, keksiky, ma rad babovku, vianocku a susene ovocie, ovocne tasticky a tycinky a to je asi tak vsetko. Nema rad syry a nezje ani sulance, pirohy, halusky a podobne. Ma velmi rad palacinky a lievance, robim mu ich na ranajky prakticky denne lebo som rada ze sa naje. Predtym jedaval kase, teraz ma taketo obdobie tak neriesim. Odkedy chodi do skolky tak mam pocit ze nepribera resp mozno aj schudol trocha, proste je tam dost jedal, ktore nechce a odkedy je tam cely den tak podla mna su dni kedy fakt nic moc nezje. Zaujimalo by ma preto ci mate nejake tipy na zdrave ale vydatne jedla, ktore by som mu mohla dat. Proste jasne, ze ho teraz nechcem tlacit hranolkami a chipsami, ale je jasne, ze zo zeleniny a ovocia moc nepriberie. Ma teraz sice take obdobie, ze nechce moc skusat nove veci, ale napriek tomu by som chcela daco nove skusit. Mozno tu niekto mate podobne dieta a riesili ste podobny problem. Dakujem za vase rady a napady.

pribinak
23. aug 2022

@alex2019 ale škôlkari už nepriberaku tak ako batolata. Pre škôlkarov je typické že tieto deti sú rukate - nohate, proste štíhle

Veď keď nirmalne zje ovocie zeleninu dá si doma olovrant a večeru, určite niečo zje na raňajky, niečo na obed, tak to úplne stačí

Veď zas keď nemá žiadne tráviace problemy, nie je anemicky, tak mu to evidentne stačí

alex2019
autor
23. aug 2022

@pribinak no babky vravia ze je chudy a aj priatelovi sa to vidi. fakt je, ze napr nohavice su mu 104 vsetky velke hoci inak nosi tuto velkost, a spodky som kupovala na 1-2 roky. akoze ked je obleceny podla mna nie je nejaky vychudnuty ale fakt je, ze ked je vyzleceny tak vidno ze ma tenucke ruky a nohy.. ja si myslim, ze lepsie akoby bol tucny, ved kopec deti dnes chudatka su obezne uz v takomto veku, ale zase fakt je, ze to jeho slabe jedenie v skolke neovplyvnim a pri jeho pomerne obmedzenom jedalnicku mam problem do neho napchat ked je doma nejak viacej kalorii, aby to dobehol..

pribinak
23. aug 2022

@alex2019 aj keby mal 30 kíl tak babky povedia, že je chudý, to je take babkovske 🤷‍♀️

Musí byt chudší ako tučnejší, to je normálne. A on si pyta papať ze je hladný, alebo to riešiš ty ?

alex2019
autor
23. aug 2022

@pribinak no v skolke sa velmi casto deje, ze proste nezje co mu daju a je jasne, ze nie je dobre aby nejedol obed a potom aj tie olovranty moc nechce..ked po neho pridem, tak si vzdy pyta daco jest. rano je taky, ze vstane a hned chce papat, prve co sa pyta, ze co je na ranajky 🙂 na ranajky zje 3 palacinky s lekvarom a tvarohom takze dost pochybujem, ze by nebol hladny ked na obed nezje dokopy nic.. no a teda na tom obleceni vidim, ze je chudsi ako bezne dieta..

pixie521
23. aug 2022

@alex2019 u nas malemu chuti napr. svieckova varena v kuchte a podavana s kvaskovou knedlou (bezmliecna verzia omacky), losos vareny vo vode so zemiakovou kasou + naparena zeleninka, kuracie prsia v kokosovom mlieku s kari korenim (ktore si ale miesam sama z toho, co tak male dieta moze). Od narodenia riesim krpcov slaby apetit a pomale tempo priberania. Toto su jedla, ktore mu chutia a su aj kalorickejsie. A tiez neustale hladam inspiraciu na dalsie. Drzim palce!

patka06
23. aug 2022

@alex2019 Vôbec sa nedivím, že v škôlke nezje obed, keď na raňajky dostane 3 plnené palacinky.
Škôlkar nemusí priberať ako novorodenec.
Podľa veľkosti oblečenia, by som rozhodne nesúdila, či je alebo nie je chudý.
Ak prosperuje, má dostatok energie, rastie je všetko v poriadku a nesnažila by som sa ho "vykrmovať"

deedol
24. aug 2022

strukovinove polievky mi napadli. to je fajn vecera, teda bude na jesen a v zime 🙂

andreatytler
24. aug 2022

@alex2019 Podla mna tam mas dost vela nezdravych jedal, ktore by som obmadzila.
Vianocka, babovka, kapsicky, tycinky, palacinky a lievance su vsetko nezdrave a mal by tom mat raz do tyzdna.
Ak sa vzdy rano napraska palaciniek, tak velmi nebude mat motivaciu jest v skolke. Skus mensie ranajky a hlavne nieco zdravsie. Klasicky oblozeny chlebik, ovsenne vlocky s jogurtom alebo jablkovou presnidavkou. Ak uz lievance, tak bananove s vlockami. Za tym kusok ovocia. Ak pride hladny zo skolky, lebo nejedol obed, dala by som mu hned vacsie jedlo ako husta polievka, alebo aj to kura s ryzou a potom na veceru nieco lahsie.

alex2019
autor
24. aug 2022

@patka06 ak je masko a ryza tak zje 🙂 ale ak su francuzske zemiaky tak ani vidiet..

alex2019
autor
24. aug 2022

@andreatytler on jedaval kasu kazde rano este nedavno, ale odkedy chodi do skolky tak sme mali problem s tym, ze proste tam nic nezjedol a pyta si tie palacinky. akoze on ich je s bielym tvarohom, palacinky nesladim a dzem je taky ten bez cukru sladeny ovocim, co ma fakt ze polku cukru ako standardny.. netvrdim, ze je to ako kasa, ale nevidim to tak tragicky.. vianocku jedava doma raz za mesiac, tie tasticky to uznavam, ze si pyta a myslim, ze je to trocha zbytocne, tie ovocne tycinky objavil v skolke a mal take obdobie, ze mu to chutilo, teraz vlastne ani posledne dva tyzdne nemal a suhlasim, ze tie tycinky to nie je nutricne nic moc hoci su prezentovane ako zdrave (tycinkou myslim take tie z dmky to lisovane ovocie).. stale mi to priude, ze oproti vela inym detom co poznam je velmi zdravo, hoci ano neje tak ako predtym, lebo ked bol mensi tak jedol podla mnohych az prilis zdravo 🙂 co suhlasim, ze asi lepsie dat normalne jedlo ako take kadejake blbosti..nad tym sa musim zamysliet, ze co mu davat ked po skolke niekam ideme, lebo tam byva trocha problem..mne by sa pacilo keby na chlebiku zjedol natierku, syr atd, len toto je bieda, zje v podstate len cisty chlieb max lucinu, s maslom nechce a k tomu zeleninu...

alex2019
autor
24. aug 2022

@deedol ano hrstkovu ma rad, len tiez som teraz v lete moc nerobila, a zeleninovu lubi, zvyknem tam davat aj taku tu mrvenicu nech je to trocha sytejsie a staci to potom na veceru

tehotna40
24. aug 2022

Ahoj, ja len k tomu jedeniu v škôlke... moj malý bol často chorý takže bol viac doma ako v škôlke, a keďže doma od maminky mu veľmi chuti, v škôlke toho veľa nezjedol, neskôr pochopil, že keď to nezje, tak bude proste do štvrtej hladný a zvykol si. Schudnut mohol aj preto, že ma v škôlke podľa mňa viac pohybu, tam sa hrajú, vonku jašia .. je to úplne iné ako keď s nim doma ideš na ihrisko. Môj je tiež chudučký, od starých rodičov nič iné nepočúvam len ci ten chlapec niečo zje ,ved je ako lata. Podľa mňa to je v poriadku, vždy lepšie ako by mal mať nadváhu, ma 5 rokov a sú mu dobre kratke nohavice co nosil keď mal 3, takže ušetríme aj na oblečení 😀 Takže si z toho nerob ťažkú hlavu a kým nemá nejaké zdravotné problémy, nech papka co mu chuti, keď ma rad zeleninu a ovocie je to super, ovela lepšie ako by mal byť na sladkostiach.

deedol
24. aug 2022

inak este mi napadlo, ze moj ma rano pred skolkou len jogurt (alebo obcas actimel). v skolke je potom hladny, takze zje aj ranajky (tie ich natierky) a vacsinou aj cely obed. ale tak jemu v skolke chuti (az sa cudujem...)

andreatytler
24. aug 2022

@alex2019 Aha... tak potom tie palacinky su nie tak nezrave ako by sa na prvy pohlad zdalo. Ja mam rada jablka v lievancoch. U nas sa to vola Jablka v zupane. Je to chutnejsie aj zdravsie.
To mam aj ja problem s jedlom ak niekam po skolke ideme. Teraz v lete to riesim tak ze prideme domov a naje sa a az potom ideme von, kedze je aj tak este horuce a v lete je dlhsie hore. Ale ked pride zima chodievame von hned po skolke a to mu davam jedlo za pochodu. Mam stastie ze ten nas miluje chlebik, syr, sunku, maslo, ale tiez by som davala radsej nieco vyzivnejsie ako kazdy 2 den chlebik na veceru.

zorkahorka
24. aug 2022

Moj syn je tiez chudy. Nosi o cislo mensie nohavice, aby mu nepadali. Nie je daky extra jedak... zje aj sladke, ale aj sa velmi hybe a sportuje. A ano, ked je doma, zda sa mi plnsi. V skolke nezje vsetko, nie vsetko mu chutí. Ale to je normalne. Deti v skolke az tak nejedia. Doma sa snažím, aby zjedol z taniera vsetko a vsetko,co sa doma vari