Co pripravit na party? chlebicky, cipsy, to je jasne, ale chcela by som aj nieco take netradicne a nieco aj take zdrave.
bude to velka party? ak by to bola mensia spolocnost, co tak nachystat fondue? Nie je to uplne bezne a da sa pri tom velmi prijemne posediet 🙂
upec gastany 🙂
@ichbinich mozem poprosit aj recepty?
@salome123 joj to je moc drahe☹ ale dkaujem za nazor
@evelynm a ake fondue?
@macickarebeka , syrove, alebo masove. Poznas fondue? Aby som ti neopisovala to, co vies 🙂 . Potrebujes na to taky speci hrniec, pod ktorym je ohnik. v hrnci mas vriaci olej a macas don kusky maska (kuracie, svieckova - take, co je ako minutka raz dva hotove. K tomu mas na stole pripravene rozne omacky a zeleninku, olivy atd.
Syrove fondue sa robi zo speci syra, na to urceneho - teraz maju v Li..li hotovu krabicku so syrom na fondue. Ten syr mas v hrnci nad ohnikom vriaci a macas don nakrajany chlebik.
Tie omacky k masovemu fondue mozes mat aj take, ktore sa davaju ku grilovanemu masu, alebo speci fondue omacky. OK je aj tatarka s cesnakom, nejaka pikant omacka, nejaka speci horcica... Ja davam aj nakrajany por a ten si tiez opecieme v tom oleji.
Ups, uz som to davno nerobila, teraz som sa navnadila 🙂
@macickarebeka:
Dnes iba tie, co viem naspamat, ostatne zajtra 😉
Tycinky zo zeleniny bez receptu: zeleninu podla chuti, druhy, co sa daju jest surove, nakrajat na priblizne rovnake tycinky, pekne naaranzovat. K tomu dip: jogurt s pazitkou, tvarohovo-bylinkovy, co mas rada a co ta napadne.
Cuketovy slany kolac som robila podla receptu na mmb, niekde tu koloval 😉
Tortilla wraps: kupis si tortilly, salsu a zmes korenin. Na obale zmesi je navod: uprazis maso podla chuti (hydina, mlete hovadzie,...), pridas zmes. Nachystas zeleninu: na kocky: paradajky, papriky, cibulu, ladovy salat na kusky, kukuricu, hnedu fazulu z dozy. Nastruhaj syr, nachystaj kyslu smotanu. Zohrej tortilly. Potom das na tortillu trochu masa, trochu z kazdej zeleniny, trochu syra, trochu salsy, trochu kyslej smotany a pokusis sa to zrolovat 😉 😀 pisem preto pokusis, lebo ja tiez zvyknem dat vela plnky a potom mi to nejde 😝 To si ale moze nalozit kazdy sam a dat si zeleninu podla chuti.
Salade nicoise:
Uvarene zemiaky nakrajaj na platky. Pridaj konzervu tuniaka, zelenu fazulku (moze byt konzerva), na kocky nakrajanu papriku a paradajky, olivy, jarnu cibulku. Zalej zalievkou z dijonskej horcice, stavy z citrona, provensalskych byliniek a olivoveho oleja. Nakoniec pridaj osminky vajec na tvrdo (aby ostali pekne 😉). K tomu bagetu.
Ostatne neviem presne mnozstva naspamat a teraz nemozem hladat, nasleduju zajtra 😉
Jedna konzerva kukurice, jedna konzerva hrasku, jedno velke jablko pokrajane na kocky asi 200 g nahrubo nastruhaneho tvrdeho syra, asi tolko co je pol konzervy nakrajanych kyslych uhoriek, jeden biely jogurt, lyzica horcice, sol a cukor podla chuti. Pomiesat, nechat odstat. Bohovske zradielko 😉 . Ked mas moznost dostat sa k Sabi jogurtovej tatarke, kydni tam tu (potom mozes horcicu vynechat). Este lepsie!
Quiche lorraine:
Cesto: 1 a 1/4 poharika muky (poharik=250ml)
1/3 poharika tuku (to je cca. 80ml, pri tuku teda aj cca. 80g)
4-5 PL studenej vody
Vypracovat cesto, vylozit nim formu (tortovu, moze byt aj nizsia), dat na cesto dvojitu vrtsvu alobalu a predpiect na 230°C asi 5 minut. Teplotu rury znizit na 160°C.
Plnka: asi 6 platkov slaniny, ale takej "masitej", nie bielej surovej. Oprazit do chrumkava a potom namrvit, alebo uz rovno kocky nakrajane oprazit. V casti vypeku oprazit na kocky nakrajanu 1 cibulu. Vymiesat 675ml mlieka, 3 vajicka, trosicku soli, korenia a muskatoveho orieska. Pridat do tej tekutej zmesi slaninu zmiesanu s cibulou. Premiesat asi 180g nastruhaneho syra (eidam a pod.) s 1 PL muky, pridat do mliecno-slaninovej zmesi. Vsetko dat na cesto do formy a piect na 160°C asi 35 az 40 minut. Nechat odtsat asi 10 minut pred podavanim. Podavat sa moze teple alebo studene, k tomu zeleny salat.
(Ja viem, francuzske jedlo podla americkeho receptu 😕 ale podla neho som to robila prvy krat a podarilo sa, tak to pokracujem 😉)
Nespominla som ho hore, ale zdravy a super dobry salat Tabbouleh:
pohar bulgur-u
polovica uhorky, na kocky
zvazok patrzlenu, nasekany
1-2 jarne cibulky, na kolieska
1-2 paradajky, na kocky
Zalievka: olivovy olej, stava z pol citrona, sol, korenie, podla chuti trosicku maty (susenej alebo cerstvej)
Bulgur pripravit podla navodu, niektore staci oplachnut, niektore sa zaleju horucou vodou a nechaju vychladnut.
Potom vsetko zmiesat a jest 😉 Manzel si minule do toho pytal aj Feta syr, to tiez dobre pasovalo.
...
...
slane muffiny
1 mensia zelena paprika, na kocky
1 mensia cervena paprika, na kocky
100g kukurice (z dozy)
100g muky
150g kukuricnej muky (alebo krupice-polenty)
150g nastruhaneho syra (eidam a pod.)
2,5 cl prasku do peciva
0,5 cl sody bikarbony (ak nemas, daj 3cj pdp)
sol, korenie
1 vajicko
60ml oleja
300g bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
Ruru predhriat na 180°C. Formy na muffiny bud vymastit a vymucit alebo vlozit papierove kosicky. Ja mam silikonovu formu a nerobim nic 😉
Zmiesat suche prisady plus papriku a kukuricu.
Vymiesat mokre prisady, pridat do suchej zmesi a premiesat, pokial je vsetko vlhke (nemixovat).
Dat do formy, piect 25 az 30 minut, nechat 5 minut odpocivat.
Ja k tomu niekedy robim natierku z cerstveho syra (luciny) a mexickej koreninovej zmesi.
Nech sa vydari a dobru chut 😉
urob sushi napriklad
@macickarebeka:
Falafel s humusom.
Tycinky zo zeleniny a k tomu dip.
Tortilla wraps so zeleninou.
Cestovinovo-zeleninovy salat.
Salade nicoise.
Cuketovy slany kolac.
Vrstveny salat (7-layer dip)
Menej "zdrave", ale dobre: Quiche lorraine. Slane muffiny. Tortilla espanola. pripadne aj s cuketou.
Ak chces recepty, odpis, budem sa snazit odpisat aj kompletne recepty.