Ahojte, poprosila by som vás o recept na zdravú zeleninovú polievku. Doteraz sme sa stravovali skôr v jedálňach, pretože sme nemali vytvorené podmienky, teraz však plánujeme mimi, a tak sme sa rozhodli pre zdravý životný štýl. U nás v rodine aj v susedstve sa väčšina polievok varila tak, že sa pridal napr. masox, ale dobrá chuť polievky by sa možno dala docieliť aj inak?
Zvyknem davat kuraci bujon. Ale ak ti tam ta chut vyvaru nechyba, len uvar zeleninku, nam chuti ak sa pred zaverom prida kusok masla- spravi to taku vlacnu chut. A urcite nezahustuh mukou, radsej daj uvarit maly zemiak, ten potom rozmixuj a klepni nazad- rovnaky efekt, menej zla 😉 Vyber zeleniny cisto na tebe, ja trebars aj hraskovu robim iba bujon voda hrasok a ked je uvareny tak tretinu z neho rozmixujem s maslom a dam nazad a nic ine ani netreba 😉
@gabi1234 ak chces zdravu a naozaj chutnu polievku, masox, vegetu a bujon vyhod von oknom a sprav si domaci vyvar z kosti (kuracie trupy a krk, hovadzia kost- masiari vacsinou nemaju problem ak ich poprosis ti ju rozpolit). Hrniec napln vodou, pridaj cibulu a pomaly var zo dve tri hodiny, pozor aby nezacal vriet rychlo, zakali ti to vyvar. Nechaj vychladnut a mozes ho ponalievat do nadob do mraznicky a zamrazit, vydrzi aj mesiac. A pouzijes ho do zeleninovych polievok, da sa pouzit aj do inych jedal, na podlievanie, atd. Neskutocny rozdiel v chuti a velmi zdrave. Ja mam strasne rada tekvicovu polievku a polievku zo sladkeho zemiaku a zazvoru. Zemiakom vseobecne sa da zahustovat velmi dobre. Pokial budes chciet, pridam aj recept a na nete je plno takychto receptov, iba zamenis bujon za vyvar. Ochucujem bylinkami, solou a ciernym korenim. Alebo mozes vyvar rovno uvarit so zeleninou(mrkva, cibula, petrzlen atd).
Ja som sa pri dcerke naucila robit zeleninove polievky (teda okrem takej klasickej) aj napr. brokolicovu, cuketovu, tekvicovu, hraskovu, spenatovu atd. Obvykle teda z 1 druhu vyssie spomenutej zeleniny (niekedy aj viac pomiesam). Dam varit tuto zeleninu (aj mrazenu, ked ina nie je dostupna), kym uplne nezmakne spolu so solou, rascou, muskatovym orieskom. Ked zmakne, rozmixujem ponornym mixerom, podla potreby zahustim ovsenymi vlockami (az po ich pridani mixujem). Podla chuti pridam este mrazenu kukuricu (varim do "rozmrazenia") alebo vopred uvarene zemiaky na kocky pokrajane. Ak nie, tak jeme len s takymi gulickami z Lidla, co su urcene do polievky (nieco ako krutony) alebo s opecenym chlebikom nakrajanym na kocky.
Ale super varianta bujonov - najma tych zeleninovych je tzv. suseny polievkovy zaklad, vhodny pre deticky od 1 roka. Kupujem ho v DM drogerii. Este som objavila Vegetu bez glutamanu sodneho a inych pridavnych latok. Ale tu moc nepouzivam, len naozaj obcas.
Recept na Zeleninovu polievku unavenej mamy z knizky od I. Bukovskeho, ktory teda u mna leti 😀 Napisem Ti len postup, mnozstva si nepamatam, aj tak ich prisposobujem:
Na oleji cca 5 minut poprazime akukolvek mrazenu zeleninu (mix druhov). Zalejeme horucou vodou, v ktorej je rozmiesany suseny polievkovy zaklad. Pridame inaktivne susene drozdie (tiez kupis v DM). Varime, kym zelenina nezmakne (asi 15 minut), pridame drobne cestoviny a dovarime, kym nezmaknu (cca 2 - 3 minutky). Ja este pridavam sol - lebo toto je polievka urcena pre deticky od 1 roka, tym sa moc nesoli, resp. skoro vobec. Hotovo 😉
Inak, ten suseny polievkovy zaklad sa vola Klare Gemusebruhe, taky zlty sacok to je, ked si to das vyhladat do googla do obrazkov, tak Ti to najde. Je od Alnatury 😉
@gabi1234 ja kupujem bujony bez glutamanu alebo v bioobchode horalku (to je uplne bez akychkolvek dochucovadiel i bez soli).
malej maximalne horalkou korenim a nam,davam,casto len pol kocky bujonu bez,glutamanu na 1-1,5L vody.
ono si staci zvyknut,chvilu to trva,ale mne uz teraz tie moc korenene jedla,az tak nechybaju.
a vraj,aby sa pustila chut,treba pomaly varit,na slabom,plyne (napr.vyvar,trn si mozes aj,zamrazit a pouzit na,neskor napr.na,rizoto,ci ako zaklad pre inu polievku.
ak sa chces zdravo stravovat,zaradat aj vyrobky napr.zo spaldovej muky ci inej,pohankovej,ovsennej,ja robim,pol na pol,cukor skor trstinovovy,ci xylitol,akebo steviu,pridajte viac suroveho ovocia,zeleniny,skuste ajo prilohu hnedu ryzu,pohanku,pseno,bulgur,quinoy..nevyprazajte,skor vynimocne..
neviem,ci,chces aj nejake tipy,ja,mam,dve male deti (4 a 2r.),su doma,takze polievka musi byt kazdy den..
ja mam najradsej maminu zeleninovu. je strasne jednoducha, bez bujonu, bez prazenia cibulky: Do vody das trochu vegety a: nakrajany petrzlen, mrazeny hrasok. ked zovrie, potom nakrajany kalerab. o nejakych 5 minut nakrajanu mrkvu. a ked bude mrkva takmer hotova, tak nakrajany zemiak. dochucuje sa este solou podla chuti. ja sol ani nedavam, ale je to otazka zvyku. pisem ti postupne zeleninu, lebo kazda sa vari rozne dlho. ale ked to tam hopnes aj skor alebo neskor, tak nevadi. zhrniem to: petrzlen, hrasok, kalerab, mrkva, zemiak, vegeta.
@gabi1234 ak chceš urobiť zdravú zeleninovú polievku, určite v nej nemajú čo hľadať kadejaké masoxy, vegety a bujóny. Zeleninová polievka má mať chuť zeleniny, ktorú do nej dáš. Ja najčastejšie dávam mrkvu, petržlen, kaleráb, hrášok a cibuľu. Dochucujem soľou, korením a bylinkami.
@gabi1234 neviem teraz na čo konkrétne.... polievku so sladkym zemiakom a zazvorom- opražíme si cibuľu, pridať na kocky nakrajany sladký zemiak, môžeš dať aj mrkvu, pridať čo máte radi- ja dávam rozmarín, tymian trošku, trošku kari. Nastruhas trochu zázvoru do toho a zalejeme vývarom. varíš kým nie je zemiak a mrkva uvarena. rozmixujes a pridať soľ a korenie. K tomu krutony, chlebík.... tekvicovu tak isto len opecies predtým tekvicu v trube s bylinkami a korením...ale nutné to nie je....a trochu muškátoveho orieska....v podstate skoro z každej zeleniny tak spravis polievku....základ je stále ten istý a môžeš kombinovať do aleluja...teraz v lete je super hraskova s matou.
Naše obľúbené polievky hlivová s batátmi, zeleninový boršč, tekvicová na kyslo alebo z hokaido tekvice, minestrone s červenou šošovicou, rajčinová... Dochucujem sušenými alebo mrazený i bylinkami a odporúčam pozrieť aj Dávidkovo korenie bez soli a glutamanu
@mia2906 - teraz je to tento, ale kedysi to bolo v takom sáčku..
https://www.mojadm.sk/dmbio-zmes-na-zeleninovy-...
@gabi1234 No čím skôr si zvykneš na ochucovanie jedál bez masoxu tým lepšie pre tvoje zdravie, skutočne to nie je zdravé. Ja dokonca nekupujem ani vegetu, kde sa nachádza glutaman sodný, kupujem "solčanku", je to vegeta bez glutamanu a dostaneš ju aj v Coop jednote. Ja zdravú zeleninovú polievku varím tak, že si na oleji udusím do sklovita cibuľku a potom pridám nakrájanú zeleninu (najradšej mám zeleninovú polievku z jarnej mladej zeleninky), podusím, ak treba, tam mierne podlejem. Až keď je zelenina mäkká prilejem vodu do podusenej zeleniny, ochutím solčankou, poprípade korením a do uvarenej polievky pridám petržlenovú vňať (v zimnom období ju mám zamrazenú v mrazničke). Väčšinou použijem do takejto polievky krupicové halušky, a do jarnej polievky z mladej zeleniny nedávam nič.