Zdravá strava

15. feb 2022

Ahojte mamičky. Chcela by som na povzbudenie pár slov od vás a názor. Som mamička dvoch detičiek (5r a 3r), v mojom okolí co raz viac vnímam ako mamičky uprednostňujú len zdravú stravu pre deti. Príklad:mam známu a tiež ma podobnom veku deti ako tie moje a každé ráno im stále pred skolku pripravuje rôzne zdravé kaše, s veľa ovocím jogurtom proste také tie kaše co su teraz top, stále im vytvára len samé zdravé jedlá. Samozrejme som za to aby deti zdravšie jedli ale keď mojim deťom to jednak nechutí a majú radi také tie klasicke jedla. Na raňajky kakao chlieb s maslom alebo vianočka dzem krupica proste tie klasické jedla. Mam pocit a teda cítim sa menej cenná ze proste iné deti zbožňujú všetko eko bio jedenie a moje destka si sladkosť dajú ale aj to jablko či banán...cítim sa strašne blbo ako keby som bola z iného sveta.. ako ste sa tym pasovali mamky hm?a hlavne stretka lri škôlke ze moje ,,miluje opečenú cuketu alebo špargľu,, Q moje deti nevedia co to je tak sa cítim blbo qj keď sa snažím :(. Ďakujem za prečítanie














dravšie

pribinak
15. feb 2022

Však sa pohraj doma s jedalnickom a skús vylepšiť čo sa dá
Zas nemusite minút milión na stravu, ale skús pridať ovocie, zeleninu a ubrať blbosti

marianarem
15. feb 2022

Podla mna je dolezita hlavne strava pestra. Keby mali na ranajky vianocku s dzemom, na obed vyprazany syr s hranolkami a na veceru cestoviny s kecupom a pomedzi to sladkosti a chipsy, tak to by bolo.blbe. Ak normalne jedla, ktore spominas, zahrnaju ovocie, zeleninu, strukoviny, chude maso, proste z kazdeho nieco, tak je to podla mna ok. Plus teda ak tvoje deti nie su obezne alebo unavene a chorlave z nedostatku vyzivy.
Ja malemu ponukam vsetko od vymyslu sveta (no je to aj tym, ze aj ja rada ochutnavam vsetko mozne z celeho sveta), nieco zje, nieco nie, ma v jedalnicku aj takzvane superpotraviny aj perky s lekvarom. Snazim sa hlavne o tu pestrost, nie o ultra eko bio alebo striktne bez cukru. Jedine maso sa snazim kupovat take lepsie, tam sa bojim napr. tych hormonov v kuracine. A sladkosti sa snazim take menej cukornate a bez zbytocnych umelin, to je vsetko.

krisbar
15. feb 2022

Neporovnavaj sa. Ak mas pocit, ze chces zaradit nieco nove do jedalnicka, lebo to povazujes pre deti za prospesne - zarad. Ak mas pocit, ze jedia vela balastu, prestan kupovat. Ale najhorsie su zmeny, ktore chceme vykonat len kvoli druhym.
Slovo "zdrava" ma velmi vela vyznamov. Skor by si da mala zamerat na "kvalitna". Napr miesto horaliek im upiect muffiny, zmenit tuk s ktorym varis (napr rafinovany slnecnicovy za virgin olive), nekupovat sladke vody, polotovarove peciva, atd.
A dolezite je mat vela zeleniny, celozrnnych obilnin a kvalitneho masa striedmo (nie kazdy den sunku s 5 karcinogennymi eckami).

enoula
15. feb 2022

Podla mna ziaden extrém nie je dobrý.. aj taka vianocka, ak je domaca, s domacim dzemom, kde vies ake ovocie slo a kolko cukru, tak moze byt raz za cas lepsie ako nieco ine. Tak isto kakao/granko, ak to nie je zafarbene odtucnene mlieko s tym praskom, co predavaju ako granko /ale je samy cukor, tak moze byť fajn na spestrenie
A hlavne ak zvysok dna nie je tiez sladky, ale je tam aj nejake ovocie, zelenina, kvalitna bielkovina... Proste pestra strava, tak by som určite nemala nejake vycitky

cacianka
15. feb 2022

Neporovnavaj sa a necit sa menejcenne, pripravuj svojim deťom jedálniček podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia. Mne sú také prehnané eko bio raw matky skôr na smiech a ľútosť.

karelova
15. feb 2022

@cacianka prečo by ti mali byť na ľútosť? Snažím sa veriť tomu, že každá matka chce pre svoje dieťa len to najlepšie. Tiež zastávam názor, že zlatý stred je najlepší, ale určite nemusíš ľutovať žiadnu matku, ktorá nevychovava svoje dieťa podľa tvojich predstáv. Robí, čo môže, ako každá z nás.

cacianka
15. feb 2022

@karelova trochu si nepochopila, je mi ľúto iba to že sú príliš až veľmi upriamene na zdravú stravu a veľmi tlačia na ostatné matky aké sú neschopné lebo nie sú tak striktné ako ony. Všetko príliš je pre mňa cez čiaru, či strava, alkohol, výchova, vzťahy, všeobecné, hádam názor môžem mať.

mamina0078
15. feb 2022

Každé dieťa je to, načo je zvyknuté a čo rodičia... Ja sama už vyše roka nemám každý deň pečivo v jedálničku ani mäso a rôzne sladkosti, nejem mrazené polotovary tak ani deťom to dávať nebudem. A ani sa beriem za raw, eko, bio ale taká strava akú mám mi viac vyhovuje a každý by mal jesť, to čo mu chutí ale s mierou lebo všetkého veľa škodí. Takže ja by som tie reči iných neriešila pokiaľ deti na takej strave akú majú prosievajú, nič im nechýba - vitamíny, minerály, majú dosť energie, nemajú nadváhu...

juliasb
15. feb 2022

Myslím, že založením tejto témy čakáš, že ti väčšina bude písať , že to majú rovnako ako ty a že je to v poriadku. Podľa mňa to v poriadku nie je. Jasne,ze naše mamy nám dávali to iste a žijeme. Mimochodom,mame na Slovensku z cca 200 krajín co je na svete pomaly najviac rakoviny hrubého čreva (co absolútne závisí od stravy). Sme na 2. Mieste vo svete. Takže nie, nerobíme to určite správne.

Myslím, že je úplne normálne, že sa zamyslame co robíme zle a snažíme sa variť deťom aj nám zdravšie. Lenivosť je povedať si,že je to OK tak ako to je. Naše mamy nemali toľko informácií o zdravej strave a ani toľko možností, ale my máme. A tvoje deti ak odmietajú zdrave, je to preto,lebo si ich k tomu nevidela od malička. To je ako ty odmietas jest pavúky, hady a slimáky,lebo na to nie si zvyknutá. Číňania to jedia úplne bežné bez pozastavenia sa nás tým. Tvoje deti tak odmietajú zeleninu. Moje deti napríklad ani netušia, že existujú raňajky bez zeleniny, desiata a olovrant bez ovocia a obed a večera bez zeleniny. Berú to tak, ako ty berieš denne svetlo alebo dýchanie, v podstate ani netušia zatiaľ, že niekto to ma inak. Radujú sa, keď uvarím brokolicu a úprimne sa z nej tešia.

matkahelka
15. feb 2022

deti jedia to, na co su zvyknute. ak by si od prvych prikrmov davala tu sparglu a cuketu a jedli by ste to doma bezne ako rodina, tak by to tvoje deti jedli aj teraz v skolkarskom veku. ak to doma nevaris a jednorazovo to dietatu ponuknes, jasne, ze to nezje, lebo to nepozna.
kazdy lekar ti vsak povie, ze clovek je to, co konzumuje.a za mna je trebars krupica uplne neprijatelna, rovnako ako puding. zaludok to zaplni, ale nema to ziadne vitaminy, ziadnu vyzivovu hodnotu. nasa pediatricka na to pouziva vyraz - zabetonuje zaludok. moja dcera ma 13 a zje zeleninu, ci vo forme salatov, ci grilovanu, ci len tak cerstvu na kila. ale u nas bol od batolata standard pocas celeho dna do ruky na chrumanie zelenina rozneho druhu namiesto chrumiek ci keksikov.

marcellka32
16. feb 2022

Zdravo (ovocie, zelenina) som chystala a deti mi to jedli až do puberty, teraz som robila včera proso so zeleninou , bulgur a pečené pstruhy, pubertaci nadšení neboli, ale tiež sa snažím do nich dostať ovocie, zeleninu a je to už ťažké a nerobím si z toho hlavu, zjedia grilovanú zeleninu, nejaké ovocie, ale málo, a to odmalička jedli prvé prikrmy domáce zeleninové....hlavne sa neporovnavaj s ostatnými super bio, raw mamičkami

marianarem
16. feb 2022

@matkahelka No u nas to nefunguje takto Ja mam naozaj kazdy den za veceru salat, a manzel tiez, vynimocne mame nieco ine. Maly mal v prikrmoch vsetku myslitelnu zeleninu, ked mal 8-10 mesiacov, tak zuzlal mrkvu, petrzlen, fenikel. Jeme spolu, takze nas vidi tie salaty jest. Napriek tomu sa mi zatial unho nepodarilo zaviest cerstvu zeleninu (teraz ma 2r2m) okrem uhorky a paradajky. Na nase salaty pozera, zaujima sa, co to mame, mota sa okolo, ked ich vyrabam, obcas aj kustik niecoho ochutna, ale nic mu nechuti. Ponukala som milionkrat. S varenou zeleninou je to trochu lepsie, ale tiez nic moc.Tak do roka a pol zjedol celkom bohatu skalu (ale musela byt dobre ochutena), potom utalo a uz len mrkvu a cviklu, alebo malinke kusky zamiesane v ryzi. Pravidelne mu ponukam dalsie veci, vymyslam vselico, aj ochutna, ale strasie ho alebo krivi pusinku, no jednoducho vadii mu to.

seahorse27
16. feb 2022

No takto…kazde dieta je ine a ma ine chutove preferncie, aj ked je pravda, ze vzor rodicov (to, co sa doma vari a co oni jedia) je dolezity. Starsia dcera od malicka preferuje mucne jedla, miluje sladkosti, cipsy, vyprazany syr, hranolky, pizzu…musime ju obmedzovat, lebo si nevie rozkazat napriek tomu, ze uz ma 13. Do 2 rokov jedla stravu plnu zeleniny a ovocia, potom ako keby utal. Syn ma 7 rokov a frci si na zelenine, ovoci, celozrnnom pecive, kyslej kapuste, cesnaku, cibuli…sladkosti ho netankuju, aj ked obcas si samozrejme da, ked vidi sestru maskrtit…Takze 2 deti, jedna rodina a ake je to rozne. My s muzom sa snazime jest zdravo - jogurty, vlocky, kase, zelenina, ovocie, takze vzor maju, len akosi to nefunguje na obidvoch 🤷‍♀️🤔 Treba im tu zdravu stravu stale ponukat, mat doma menej nezdravych potravin, ale nesilia by som to…treba obcas navarit aj podla ich chuti a zelania a dbat na to, aby mali stravu pestru so zastupenim vsetkych zloziek a vitaminov…

tenerifka
16. feb 2022

Najprv treba zacat u seba a deti sa pridaju. Pomalicky, postupne.
Moje jedli zdravu stravu odmalicka a jedia ju aj v dospelosti

darido
18. feb 2022

Ahoj, myslím si že ak tvoje deti nie sú obézne tak sa nemusíš tak drasticky strachovať aj my sme vyrastali na vianočke a kakavku a sme tu. Zasa ak ťa to natoľko trápi môžeš pomaly pridať viac zeleniny a ovocia do stravy. Ale zmena jedálnička nejde z jedného dnňa na druhý aj pre nás dospelých je to ťažké. A ver že ani tie dokonalé mamičky zo škôlky nie sú až také dokonalé ako sa na pohlad zdajú.

canis_lupus
18. feb 2022

Ak ťa to trápi, tak asi by si mala skúsiť niečo zmeniť. Mám 3r a kľudne mu občas dám čokoládu, domáci koláč s cukrom, gumené cukríky alebo sladkosť, čo dostane od spolužiakov v škôlke. Občas je to v pohode, ale dávam pozor, aby mal vyváženú stravu. A hlavne keď už má sladkosti, tak kvalitné. Predvčerom som si akurát zo srandy sledovala, čo zje za deň, lebo je doma v karanténe - raňajky aróniová smoothie bowl s orechmi a lyo ovocím, desiata acidko a pár datlí, obed krémové rizoto so zeleninou a hubami, olovrant chlieb s ovčím syrom a cherry paradajky, potom ešte jeden koláčik z ovsených vločiek, orechov a jablkového pyré, večera pšenová kaša s bobuľovým ovocím. Ale to bol jeden z lepších dní, včera si vyžobral gumený cukrík a 90% čokoládu napríklad 😃 Sladkosť dajme tomu jedna za deň je vpohode, ak nie je plná farbív a Ečiek. Aj pečivo, ale nie 3x za deň. Ak tvoje deti nevedia, čo je cuketa, tak podľa mňa by si im mala zaradiť trochu viac zdravších jedál. Aby aspoň ochutnali, lebo ak to doteraz nejedli, pravdepodobne im to nebude chutiť. Netreba to brať nejak extrémne, ale predsa len sú to naše deti a mali by sme predsa chcieť, aby boli zdravé.

fero69
8. feb 2024

mojim detom napriklad chuti lyofilizovane ovocie. kupil som ho tuto: https://www.nutiva.sk/blog/lyofilizovane-ovocie...

lenkakravcova
8. feb 2024

Opečenu cuketu ani špargľu nejem ani ja. Nechutí mi to.
Brokolicu keď tu niekto spomínal, ja osobne mám celkom rada ale to som jediná v rodine. Keď ju akokoľvek pripravím, tak všetci len gúľaju očami, že im to nechutí.. 😀🤣
Takže u nás je vrchol zdravej stravy asi fazuľová polievka. 🙂
A na raňajky? Tak 3 z 7 je jogurt (akýkoľvek sa nájde v chladničke, ale určite nie biely..) ostatné dni chlieb s niečím čo sa nájde (syr alebo saláma, niekedy Nutela). Takže je náš viac, ktorí sa zdravujeme takto "nezdravo".