Recept na medovnicky mam dobry,len zdobenie je moja najslabsia stranka. Ako zvyknete zdobit medovnicky? A ako pripravujete tu zdobiacu zmes,ktorou potomkreslite na medovnicky? V sobotu pecieme, tak dakujem za vsetky napady.
ako pise elj zdobim rovnako len ja kazdy bielok vazim lebo kazde vajce je inak velke a vahu bielka dam x 5,3 a tolko graomov dam cukru + lyzicku citronovej stavy
@adeli79 Kedysi som to tiež takto robievala, ako píšu žienky, s tou polevou a s tým mikroténovým sáčkom. Neskôr som použila prázdnu a poriadne vyumývanú tubu od farby na sklo, s tým sa zdobilo fantasticky. Teraz som už používala kovové hroty, tzv. špičky na zdobenie a cukrárske vrecká. Zdobí sa s tým takmer tak presne ako s perom. Je to neporovnateľne lepšie, než spôsoby, ktorými som zdobila predtým. No a poleve s klasickým bielkom sa už vyhýbam, kvôli tomu, že mám strach zo salmonely. Používam už len kráľovskú glazúru - je to síce drahšie, ale aspoň mám istotu.
@ewellina
co je to ta kralovska glazura ? Tiez sa chystam robit medovnicky, no ta poleva mi skoro nikdy nevysla 🙂
@evelin.lopez Je to taká hotová zmes na prípravu polevy: http://www.natortu.sk/farby-a-dekoracie/kralovs... Pozerám, že teraz ju majú dokonca v akcii.
Len ja dávam o trolinku viac vody, než je v návode.
@ewellina no neviem, podľa mňa sa kupavaným polotovarom nedá veriť. bohvie čo v tom je.
Poleva na medovníky na jendo bielko 150g cukru a ak smiem poradiť, najlepší je ten modrý považský práškový cukor. Ten je úplne skvelý, jemnučký.
A čo sa týka vrecka, stačí mikroténový sáčok ,alebo aj celofán, ale pri celofáne si budete musieť nastrihať na trojuholniky a urobiť kornútik, čo si vyždauje určitú zručnosť🙂
@dm1 nadherne!
@ewellina Dakujem velmi pekne, ale vobec by som nepovedala źe je to royal icing 🙂 Vdaka.
@evelin.lopez
RI je vlastne bielkovo maslovy krem, alebo sa mylim ? 🙂
@evelin.lopez zloženie kráľovskej polevy: práškový cukor, glukózový sirup, vajcia, biely prášok, kyselina citrónová.
@ewellina
ano citala som si to, ale v jednej relacii zdobili kremom rovnakeho nazvu a jeho vyroba je uplne ina. Ide len o rovnaky nazov ? 🙂
@evelin.lopez Neviem, ja poznám iba to, na čo som ti poslala link. 😎
@dm1, tie su nadherne, ako fakt prekrasne 🙂
@patka23 az teraz som si vsimla staru otazku prepac :p. Na vylievanie ploch riedim polevu horucou vodou takou hned po prevareni po troskach zamiesam a skusam ci vyhovuje nesmie byt moc riedka inak by pretekala cez kontury ale ani husta aby sa pekne rozliala. Pri vacsich plochach treba este pripadne bublinky co vzniknu poprepichovat sparatkom a ja vzdy trosku pobucham s pernickom o ruku nech sa to urovna ten povrch a rozleje sa to rovnomerne
@mitchel dakujem 😵
@demo ano najskor urobim tu hustejsiu tou klasika zdobim. Ked chcem vylievat plochy urobim si obrysy z tej hustejsej polevy a potom tu zriedenu nanesiem na plochu. Zdobim obycajnym sackom takym uzatvaracim malym a spicku ustrihnem. tie vacsie plochy vacsinou stetcom nanasam ide to lespie
@demo ahoj 🙂 s mikrotenovym sackom som sa ja stale babrala, a aj ked som ostrihlaminipidi kuscicok, aj tak som sa s tym viac natrapila 😀 Min. rok som vsak na vianocnych trhoch nasla stanok so vsetkymi pomockami na pecenie, kopa nadhernych vykrajovaciek, take som ani v obchodoch nevidela, a - speci mikrot. sacky na zdobenie za par centov, hned som zopar kupila 🙂 boli uplne jednoduche, ale hrubsie ako klasicke mikrotenove a na konci origo plastova spicka 🙂 ked som zdobila, tak to slo nadherne 🙂 neviem, kedy chces piect, ale ak zdobit troska neskor, tak skus u vas popozerat na trhoch 😉
zaklad je dobre presiat cukor. Aspon dva krat. Ten druhy krat by to malo byt sitkom na caj (male plastove).Trva to hodne dlho, ale vysledok stoji za to.
Recept: 1 bielko, 180 g preosiateho praskoveho cukru, 1 lyzicka citronovej stavy,1 lyzicka skrobu,
Vsetko vymiesat do hladka.
Na zdobenie pouzivam male uzatvaratelne umelohmotne sacky (5x7cm). Na konci vystrihnut manikurovymi noznickami malinku dieru.A uz len zdobit. 🙂 Takymto sposobom sa daju kreslit uplne tenulinke linie.