Zaváranie surového ovocia a zeleniny bez cukru

matarka
29. sep 2015

Ahojte, tem o zavarani je tu kopec, ale v ziadnej som nenasla, ci niekto zavaril postruhane SUROVE ovocie alebo zeleninu BEZ CUKRU a inych konzervantov. Da sa to vobec - nepokazi sa? Zatial mame skusenost iba so zavaranim pyre z pareneho ovocia. Dakujem.

vroni
29. sep 2015

isteze ano. Nepokazi sa nic, preco by sa malo? Ovocie je dost sladke samo o sebe. Zo zeleniny so zavarala len paradajky a papriku, ale tiez sa nikdy nic neskazilo. Jedine k "vodavemu" ovociu (jahody, maliny a tak) pridavam jablka.

matarka
autor
29. sep 2015

@vroni Dakujem🙂 A cca ako dlho si ho sterilizovala? Davala si aj nejaky nalev, resp. aspon prevarenu vodu?

akvi
29. sep 2015

No mne sa bohuzial pokazilo ☹ Skusala som detsku vyzivu urobit bez cukru, ale vsetka mi splesnela. Pradajky boli ok aj bez cukru. Asi zalezi od toho, kolkocukru je v tom ovoci. Aj ked vyzivu som robila zo sladkych jablk, asi neboli dost sladke.

alenockap
29. sep 2015

čítala som , že do kompotu dať štipku soli.....skúsila som broskyne a nepokazili sa...

stanislava111
29. sep 2015

ja som zavárala višne a marhule iba so štipkou soli.... otvárať sa to má najskôr po mesiaci, ja som otvorila po 3 mesiacoch a super, cukor naozaj netreba..... nepokazil sa ani jeden pohár....

doty1
29. sep 2015

ja tak robím jablká a slivky, jablká postrúham na tenko alebo hrubo, slivky prepolím. Potom už len riadne napchám do pohárov a sterilizujem. Slivky sme dojedali dvojročné a boli super.

vroni
29. sep 2015

@matarka, ja robim kompot tak, ze nastrkam ovocie do flasky, dam stipku soli, zalejem prevarenou horucou vodou, zavriem a strcim do umyvacky a po "umyti" vychladnute odlozim do pivnice. Nepokazil sa nikdy ani jeden pohar. Lekvare nesterilizujem, ovocie nasypem do hrnca, necham odparit vodu, rozmixujem ponornym mixerom, este chvilu povarim, nastrkam do flias, zavriem, hotovo. Jablkovy lekvar som piekla v rure, lenze zial, neprezil cestu do pivnice, padol za vlast hned po vychladnuti (boli ho len tri flasky). Tak z toho ma este caka reparat. Tento rok som dostala fakt velmi sladke srdcovky a moje dieta mi ofrflalo, ze som to prehnala s tym cukrom v lekvari 😀

matarka
autor
29. sep 2015

@vroni Joj, zlata si, ja nemam takmer ziadne skusenosti so zavaranim (ano, ano, stara koza a nevie zavarat :DD ), takze takyto podrobnejsi postup sa mi zide.
Dakujem vsetkym za odpovede! 🙂

matarka
autor
29. sep 2015

@akvi Tohto sa bojim aj ja - clovek sa s tym babre a nakoniec sa to pokazi. Ale vyskusam🙂

mima4
29. sep 2015

@matarka
a je potrebne v dnesnej dobe zavarat ovocie a zeleninu, ked vsetko kupis cerstve tip top? 😉

matarka
autor
29. sep 2015

@mima4 Teraz kupis, ale v zime... co ja viem, ci je to az take tip-top? Mam ovocie od nasich zo zahrady, take podla mna v zime nikde nekupis🙂

doty1
29. sep 2015

@mima4 čerstvé ako čerstvé 😉 ak má možnosť mať ovocie a zeleninu s vlastnej záhrady, tak by bola hlúposť nechať ju tak a kúpiť si kompót v obchode.

mima4
29. sep 2015

@matarka
@doty1
nerobila som ziadny vyskum baby, ale podla mna zavarane veci sa uz ovocim nedaju nazvat...
Zas da sa kupovat take ovocie, ktore je typicke pre tu sezonu, pripadne mrazit.

matarka
autor
29. sep 2015

@mima4 V tomto suhlasim, cerstve je cerstve🙂 Len mne islo skor o domace jablka, mrkvu, a tak - ked ju mame k dispozicii, treba ju spracovat🙂 Najradsej by som vsetko pomrazila, ale mam maly mrazak, takze nieco musi ist mimo.

vroni
29. sep 2015

@mima4, nuz, to zase zavisi od toho zavarania. Ked si kupis volaco, varene x hodin v cukre (podla moznosti umelom), chemikaliach a troche vody, tak to ovocim veru tazko nazves. Ak si doma zavaris kompot, ktory len vysterilizujes pri nizsej teplote, tak sa tam nejaky ten vitamin este najde (nie vsetky, isteze nie, ale tie nie su ani v skladovanom ovoci a uz vobec nie v dovazanom) Okrem toho si snad nikto neotvori kompot namiesto toho, aby si dal cerstve jablko, ale do kolacov su kompoty fajn (lepsie nez mrazene ovocie, ktore pusti vodu), na kolace ci chlieb je tiez vhodnejsi doma robeny lekvar nez sladky maglajz z obchodu. Ja som napriklad tento rok mala talianske nektarinky (tam kupovane), sladke, stavnate, neuveritelne dobre. Skoncili v kompote a lekvari (tie, ktore sme nestihli spast), v tejto kvalite ich v inom obdobi nedostanem ani keby som sa obratila v kozi bobok (u nas nedozreju a dovazane nebudu mat chut). Proste, ked mas mlsny jazyk (a zvysok rodiny tiez), tak nemas inu moznost 😉

cailinevelyn
29. sep 2015

ja som tak zavarala - tento rok prvykrat. len stipku soli do kazdeho pohara - a ovocie som davala tak ako by slo s cukrovym nalevom - polky sliviek, stvrtinky hrusiek a jablk. nerobila som pyre.
a este som s polovicou experimentovala - dala som stipku rumu a klinceky, tak som zvedava, ked otvrorime... vraj takto zavarene musi aspon mesiac postat
smelo do toho...

timea7
29. sep 2015

@matarka zavárala som čerešne bez cukru, boli zrelšie, do každého pohára som dala štipku soli- myslím 7dcl. Robila som to pred rokmi a opakovane, nič sa nepokazilo, chuť výborná.

timea7
29. sep 2015

@mima4 ja tiež milujem čerstvé ovocie a zeleninu, zavárané ovocie nejem vôbec, ale potom je rodina odkázaná na čerešňovú bublaninu, ktorú miluje, iba tri krát do roka. Okrem toho, ťažko povedať, či je zdravšie čerstvé ovocie zo supermarketu, alebo zavarené, čo zmrazené z domu. Tu myslím nejde o to, či je to zdravé, ale ako uchovať ovocie na dlhšiu dobu bez kopy cukru, lebo zavarené chutí.

matarka
autor
29. sep 2015

@vroni
@alenockap
@stanislava111
@doty1
@cailinevelyn
@timea7 Dievcata, a zavarali ste aj ovocie rozomlete na pyre, ale surove a bez cukru? Sestra chce vyskusat surove pyre ako alternativu k surovemu ovociu nakrajanemu na stvrtky.

timea7
29. sep 2015

@matarka ja nie, pyré som mrazila

vroni
29. sep 2015

@matarka, nie, neskusala, struhane jablka ano (zbytocna robota, pustili vodu rovnako ako mrazene ale nepokazili sa), pyre som neskusala, ale nevidim dovod, preco by sa malo pokazit....

cailinevelyn
29. sep 2015

ahoj, jeden rok som robila aj pyre (malej ako vyzivu) bez cukru, bolo to ok, nepokazilo sa. ale aby je chutilo, sme to po otvoreni predsa len som dala pomrvene piskotky.
Moze to spokojne urobit aj bez toho cukru, nema tym co pokazit.

stanislava111
29. sep 2015

@matarka ja pyré nie.... v tomto nepomôžem...

kikakik18
29. sep 2015

Podľa mňa sa nedá porovnať čerstvé ovocie z obchodu a zo záhrady. Oveľa viac mi chutí domáce zavárané, ako kupované čerstvé. Veď kým sa tie jablká či broskyne k nám cez zimu dostnú, čím asi musia byť napichené, aby vydržali?? Ja som tento rok robila detské výživy. Ale aj som ich prevárala, teda trošku rozvarila, rozmixovala, bez cukru. Sterilizovala som dvakrát. Snáď vydržia, narobila som ich naozaj veľa a stálo ma to kopec času a energie.

matarka
autor
29. sep 2015

@cailinevelyn Ahoj, vdaka, tusim si jedina so skusenostou so surovym pyre🙂 Tak uvidime, co sa podari a ci vydrzi.
Opat vam vsetkym velmi pekne dakujem! 🙂