Ahojte, chcem sa opytat ake mate skusennosti zo zavaranim/robenim dzemu s minimom cukru ? Kolko minimalne cukru mozem dat na 1 kg ?
@mamky2277 ja davam minimum, 100-200g. Treba vyvarit co najviac a pridat pektin, kupis v bio obchodikoch. Ked chces pouzit zelirovaci cukor, to si uz radsej mozes kupit lekvar v obchode.
ja robievam peceny slivkovy a aj marhulovy. na 2 kila ovocia ide 0,5 kila cukru.
Ja dávam 100-200g na kilo ovocia, podľa kyslosti ovocia. Ak je sladké, tak skoro bez cukru. Ako konzervant pridávam štipku soli. Slivkový lekvár úplne bez cukru. Nepridávam pektin, ani nič iné. Skôr varím dlhšie, ale my máme radšej redsi džem ako úplne hustý. Keď som robila z malín, pridala som ríbezle koli pektinu.
@mamky2277 ja robim podla tohoto. je toho plny net.. odskusaj si na dvoch kilach sliviek a uvidis ci ti vyhovuje. takmer ziadna robota
https://www.mimibazar.sk/recept/17786/slivkovy-...
@mamky2277 ja robievam s gelfixom 3:1 alebo 4:1 ale cukru vôbec nedávam podľa ich návodu. Len toľko čo sa má dať dve lyžice do sáčku na rozmiešanie a potom tak podľa chuti a druhu ovocia. Dakedy len par lyzic. Tým že sa zatvorí vriaci pekne prichyti a nekazí sa. Ten gelfix obsahuje hlavne pektin čo je prírodná látka a nepotrebujem to dlho vyvarat ani dávať kilá cukru. My máme radi ked sú tam ešte také kúsky ovocia cítiť a s tým cukrom sa ozaj dá aj hrať - pridáš steviu xylitol...Ešte mám triky napr marhuľový osladiť vanilkovym prípadne banánmi, dochutit škoricou. .
A S minimom cukru - 2 lyžice na kilo mám ozaj skúsenosť že sa nepokazí.
@mamky2277 zatiaľ sa mi nič nepokazilo. Štipka soli by mala slúžiť ako konzervant, keď nie je veľa cukru a zároveň vytiahne sladkosť z ovocia. Aj som zavarala bez cukru so soľou, nič sa nepokazilo, aj ta soľ vytiahla trochu sladkosti z ovocia, ale nebolo to úplne ono, hlavne pri marhuliach, ktoré sú kyslej sie. Keď som ich nechala viac dozrieť, tak zase boli mäkšie. Teraz už dávam aj 1 PL cukru do 7dcl pohára a štipku soli. Keď sa zavara so soľou, zavareniny musia štát aspoň 6 týždňov, kým soľ vytiahne z ovocia cukornatost, čiže nie hneď konzumovať. A dokonca lepšie boli až po roku, keď som dávala len soľ, úplne bez cukru. Teraz tieto používam do koláčov, ako prílohu mi ich moc nechcú, ešte tak broskyne, lebo sú sladsie.
Dakujem vam krasne za rady 🙂
@mamky2277 bez cukru ti zo nezhustne. Buď das zelirovaci prípravok 3:1, alebo cukor.