Prosim Vas, som uz naozaj zufala. Akykolvek kolac, ktory spravim, ma take akoby zadrhnute cesto. Aj obycajny pernik, ktory som teraz robila. Dodrzala som vsetko podla receptu, cesto nebolo prilis huste, pekne sa lialo. Slahala som dlhsie, aby sa vsetko spolu spojilo. Viete mi povedat, cim to je? Cesto vobec nie je nadychane. Samozrejme do perniku som nedavala zvlast zltka a zvlast sneh. Ale aj ked to robim do inych kolacov , aj tak je to cesto take tuhe. Fakt neviem...Robila som podla tohto receptu:
@misickaa4 skús sem vložiť foto perníka. Ak myslíš málo nadýchané, môže byť kľudne aj prešlahané cesto (rozbitý lepok v múke). Šľaháš sneh a ostatné suroviny len spojiť. Alebo tiež chyba pečenia, teda rúry. Stane sa, že sa pokazí termostat a ukazuje inú teplotu, ako reálne má. Inak jedine nevhodne zvolená múka (koláčová je hladká 00 alebo hladká špeciál) alebo kypridlo (prášok do pečiva, sóda bikarbóna).
Zle upečený.. nieco s rurou, teplotou, casom.. neotvaras ruru skôr ako treba?
Aj mne sa to stava, volam to "zgrcnuty" kolac. Ine kolace su nadherne nadychane a moje su vacsinou zbite grcky. Rura ok, peciem v nej roky uzasne pecene masa, Pavlovu, babovku atd, akurat taketo jednoduche perniky atd su zbity 1 cm vysoky nepodarok.
@misickaa4 podla mna je chyba v tom, ze kolac das do slabo vyhriatej rury a nevybehne. Treba dat na 5 minut do truby vyhriatej aj na 230-250 stupnov a potom trubu stisit a dopiect
Podobny pernik peciem aj ja, mozno aj tento isty a vzdy je ok. V recepte je pisane ze piect na 180 stupnoch, ale ked das kolac do rury vyhriatej len na 180 stupnov, tak teplota sa znizi, ked tam supnes surove cesto a nevybehne.
Na perník cesto neslaham, ale ručne zamiešam, v tom je to čaro rýchleho a chutného koláča.
Problém môže byť aj vo veľkosti plechu, keď sa cesto rozleje na príliš veľký plech, tak je nízky a príliš upečený, teda vysušeny. Perník je vlacny, keď je upečený tak akurát, nesmie sa dlhšie, potom je vysušeny a tuhsi.
Všetko pečiem na 180 stupňoch, rúru vyhrejem, vložím koláč a rúru neotvaram, pozerám cez sklo, až ku koncu otvorím a sparadlom skúšam, ci je cesto vnútri upečené. Každá rúra pečie inak, čas v recepte je orientačný.
@misickaa4 co znamena zadrhnute cesto? Lebo ak Ti ma niekto poradit, tak treba poriadne napisat, kde je vlastne problem. Neviem, mozno je to bezny vyraz pre cesto, ale vidim to prvy raz.