Zadrhnuté cesto na koláč

misickaa4
13. okt 2019

Prosim Vas, som uz naozaj zufala. Akykolvek kolac, ktory spravim, ma take akoby zadrhnute cesto. Aj obycajny pernik, ktory som teraz robila. Dodrzala som vsetko podla receptu, cesto nebolo prilis huste, pekne sa lialo. Slahala som dlhsie, aby sa vsetko spolu spojilo. Viete mi povedat, cim to je? Cesto vobec nie je nadychane. Samozrejme do perniku som nedavala zvlast zltka a zvlast sneh. Ale aj ked to robim do inych kolacov , aj tak je to cesto take tuhe. Fakt neviem...Robila som podla tohto receptu:

https://www.mimibazar.sk/recept/4515/pernik-jed...

dskjhfdlkdjhl
13. okt 2019

@misickaa4 co znamena zadrhnute cesto? Lebo ak Ti ma niekto poradit, tak treba poriadne napisat, kde je vlastne problem. Neviem, mozno je to bezny vyraz pre cesto, ale vidim to prvy raz.

sassannka
13. okt 2019

@misickaa4 skús sem vložiť foto perníka. Ak myslíš málo nadýchané, môže byť kľudne aj prešlahané cesto (rozbitý lepok v múke). Šľaháš sneh a ostatné suroviny len spojiť. Alebo tiež chyba pečenia, teda rúry. Stane sa, že sa pokazí termostat a ukazuje inú teplotu, ako reálne má. Inak jedine nevhodne zvolená múka (koláčová je hladká 00 alebo hladká špeciál) alebo kypridlo (prášok do pečiva, sóda bikarbóna).

pralinka86
13. okt 2019

Zle upečený.. nieco s rurou, teplotou, casom.. neotvaras ruru skôr ako treba?

mirage
13. okt 2019

Aj mne sa to stava, volam to "zgrcnuty" kolac. Ine kolace su nadherne nadychane a moje su vacsinou zbite grcky. Rura ok, peciem v nej roky uzasne pecene masa, Pavlovu, babovku atd, akurat taketo jednoduche perniky atd su zbity 1 cm vysoky nepodarok.

0silvia0
13. okt 2019

@misickaa4 podla mna je chyba v tom, ze kolac das do slabo vyhriatej rury a nevybehne. Treba dat na 5 minut do truby vyhriatej aj na 230-250 stupnov a potom trubu stisit a dopiect
Podobny pernik peciem aj ja, mozno aj tento isty a vzdy je ok. V recepte je pisane ze piect na 180 stupnoch, ale ked das kolac do rury vyhriatej len na 180 stupnov, tak teplota sa znizi, ked tam supnes surove cesto a nevybehne.

anos18
13. okt 2019

@misickaa4 Ja prvých 15-20 min rúru vôbec neotvaram.

asia83
13. okt 2019

@0silvia0 Áno, tiež si myslím. Cesto musí doslova "vyskočiť", a potom sa už iba dopekať.

bets
13. okt 2019

Na perník cesto neslaham, ale ručne zamiešam, v tom je to čaro rýchleho a chutného koláča.
Problém môže byť aj vo veľkosti plechu, keď sa cesto rozleje na príliš veľký plech, tak je nízky a príliš upečený, teda vysušeny. Perník je vlacny, keď je upečený tak akurát, nesmie sa dlhšie, potom je vysušeny a tuhsi.
Všetko pečiem na 180 stupňoch, rúru vyhrejem, vložím koláč a rúru neotvaram, pozerám cez sklo, až ku koncu otvorím a sparadlom skúšam, ci je cesto vnútri upečené. Každá rúra pečie inak, čas v recepte je orientačný.