Ahojte,
Dcera bude mat coskoro rok a ja by som jej chcela urobit tortu, piskoty smotana jahody. Zaujima ma ci mozem osladiť smotanu xylitolom, alebo mam pouzit normalny cukor? Trstinový? Pripadne ak viete poradit nejaku zdravšiu inu alternatívu budem rada🙂 dakujem
inak moze tak male dieta xylitol ? no mne sa zda ze nie ze to je az od urcite ho veku a suhlasim s
@viestta
@viestta suhlasim, cukor nie je smrt a do tej torty toho ide malicko, zvysne "sladke" je s ovocia a piskot... dieta toho nezje pol torty.
Myslím že v tých piškótach je viac bieleho cukru ako keby si osladila smotanu 1 polievkovou lyžicou 😉 - za predpokladu že neplánuješ dieťa nakŕmiť celou tortou, tak je to množstvo OK. Pečiem torty už dlho a v čase keď má dieťa 1-3roky zje z torty maximálne pár lyžíc. Urob tortu podľa vašich domácich chutí 🙂
Pouzi normalny cukor v malom mnozstve. Xylitol, erythrit do detskeho jedalnicka nepatria. To su nahrady pre dospelych ludi a nie pre male deti. Tych at lyziciek cukru je ok a rozlozi sa to pomerne dobre v mnozstve inej suroviny. Prirodzene mozes dosladit bananom napriklad. A tie piskoty maju cukru viac nez co tam pridas. Cize bud to je sladke alebo nie . Torta nie je kazdy den na stole a toto je taky kompromis
Suhlasim s ostatnymi. Radsej trosku ozajstneho cukru ako nieco chemicke.
Na jednej detskej oslave som dostala kusok takej "zdravej" torty. No mne to nechutilo. Bolo to sladke, ale zaroven take horke, proste divne.
A este - trstinovy cukor nie je "lepsi" cukor. Iba pochadza z inej rastliny a navyse z druheho konca sveta... 😉
Ano, ja mam doma aj trstinovy cukor. Ale iba na vybrane jedla, kvoli jeho specifickej chuti (mam ho rada).
Ale treba si aj uvedomit, ze cukrova repa nam rastie doma a netreba ju dovazat 😉
Xylitol sa v malom množstve nachádza aj prirodzene v niektorých druhoch ovocia a zeleniny, takže nie je pre deti toxický, ale tiež je tam určitá odporúčaná dávka, po ktorej prekročení môžu mať zažívacie problémy rovanko ako dospelí 😊 my sme to riešili keď sme piekli pre slečnu s cukrovkou, že či si potom môžu dať aj deti a tých pár lyžičiek koláča je fakt nič či tam je cukor alebo iné sladidlo.. Ale súhlasím s názormi vyšie, že ak to nie je nutné, tak na čo 😅
Piskoty su muka s tonami bielejo cukru. Ak sa ich chystas pouzit, pokojne daj aj do plnky, ja nepresladzam a na celu tortu pouzijem do kremu 2 lyzice
Xylitol sa neodporuca do 3 rokov
@licc ahoj prosim odkial mas taketo info? Ja som v ziadnej odbornej studii na toto nenatrafila. Prave naopak xylitol sa odporuca pre svoje pozitivne ucinky ako je napr. prevencia zubneho kazu alebo otitidy. Teraz mam na mysli normalnu konzumaciu, nie ze dieta ho konzumuje od rana do vecera a tvarime sa ze zdravy cukor. Prosim ak mas nejaky odborny clanok, ze sa to do 3 rokov neodporuca, tak ho postni. Velmi ma tato tema zaujima. Dakujem 🙂
@licc ja som lekarka a taketo info som naozaj nikde nenasla, nasla som odbornu studiu o prinosoch uzivania xylitolu u deti od 6 do 36 mesiacov.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17097152/
Takisto xylitol je volnopredajny v potravinach a nikde na obale vyrobca neudava, ze nevhodny do 3 rokov, skontrolovala som dve balenia od roznych vyrobcov, co mam doma.
Ani od ostatnych kolegov lekarov som taketo varovanie nikdy nezachytila, skor naopak, odporuca sa ako zdrava nahrada sacharozy. Preto prosim, ak mas nejake nariadenie, odporucanie cokolvek, prosim postni to. Ja som nic take nenasla.
@lenilkovo Aká je max denná dávka pre dieťa a pre dospelého, aby nás neprehnalo? Dcérka musí užívať vysokú dávku kortikoidov, tak sa vyhýbame cukru.
@ivv8 ja som dávala poupucený banán 🙂 malý bol spokojný ale plnka bola tvaroh s banánom, ty by si to mala riedke. Ak by si nechcela vymeniť smotanu za tvaroh tak potom asi len nejaký brezovy alebo kokosový cukor.