Vývar v tlakovom hrnci

vanessa0311
3. jan 2025

Ahojte má niektorá tento hrniec? Chcem skúsiť uvariť kurací vývar ale na internete som našla veľa receptov rôzne postupy a neviem podľa čoho ho uvariť. Ako ho varíte vy? Budem vďačná za rady.

viestta
3. jan 2025

Mam sice klasicky tlakac na sporak ale vyvar robim tak, ze dam maso a kosti s korenim do studenej vody, hrniec natlakujem, stiahnem na mimimalny prikon a varim ho hodinu, dve, aj tri, podla toho ake maso varim a kolko mam casu. Potom ho necham vychladnut a odtlakovat, precedim a dam dovarit zeleninu na 10 minut na nizsi tlak, teda aj na nizsiu teplotu

loliki
3. jan 2025

@vanessa0311 Tiež mám obyčajný, ktorý stačí zavrieť a potom otvoriť. Tie multifunkčné majú na mňa veľa možností. 🙂 Do hrnca dám všetko, čo treba k chutnej polievke, vodu, mäso, zeleninu, soľ, zavriem. Dám variť - kurací stačí hodinu, nechám vychladnúť - možno aj hodinu(netuším), odtlakujem, otvorím.

oslo1
3. jan 2025

Mam podobny multifunkcny. Vyvar ale varim na sporaku 24 hodin. Ked som robila v multifunctcnom, tak okolo 12- 16 hodin na slow cooking.

bystrozraky
3. jan 2025

@loliki Zaujimalo by ma, ci je potom ten kuraci vyvar ciry

loliki
3. jan 2025

@bystrozraky Ak si bystrozraký, skontroluj. Myslíš kvôli zelenine? Nerozvarí sa na kašu, zostane celá. Neviem od čoho by mala byť polievka zakalená.

kabinka11
3. jan 2025

@vanessa0311 raz som robila vývar v tlakovom hrnci a nikdy viac, bola to hnusná kalná voda.

loliki
3. jan 2025

@kabinka11 A ako sa ti to podarilo? Možno stačí zmeniť technológiu.

kabinka11
3. jan 2025

@loliki zmenila som technológiu, varím v klasickom hrnci, 4 až 5 hodín a je výborný.

bystrozraky
3. jan 2025

@loliki Raz som robil a nebola cira. Ak varim kuraci vyvar tak zbieram tu penu hore a potom je cira, preto sa pytam. Co robis inak? A zeleninu som dal az ked som ho odtlakoval, lebo som to varil dost dlho. Preto vobec nechapem ako sa to tebe podarilo a este aj so zeleninou dnu. Ze by ta zelenina robila rozdiel? Aky cas si dala?

loliki
3. jan 2025

@kabinka11
@bystrozraky Akurát idem písať, že som nikdy nevarila polievku 4-5 hodín. Veď preto som si kúpila tlakový, aby som urýchlila varenie. Umrela by som hladom dovtedy. Asi som slabá kuchárka, ale mám výdrž len na 2-3 hod v kuchyni. Penu nezbieram, tá aj tak zostane na niečom "prilepená", väčšinou na vňaťke, ktorú vyhadzujem. Zo zeleniny dávam cibuľu, zemiak, mrkvu, petržlen a vňať. Niekedy prihodím aj namočený cícer. Keď mi niečo z toho chýba, tak to ide aj bez toho. Prihodím vegetu. 🙂 Mäso - väčšinou domáce - polovička sliepky, kohúta, králika. Bravčové kupujem a hovädzie nevarím.

loliki
3. jan 2025

@bystrozraky Čas - max hodinu, bravčové dlhšie o pol hod. A keď máte kupované, to je mladé mäso, to nemá na domáceho kohúta ani zďaleka.

revikat
3. jan 2025

@vanessa0311 ja mám podobný Tefal, ale vývar z polovice sliepky mám uvarený za hodinu, krásny, číry.
Do vnútornej vložky dám zeleninu, mäso, soľ, korenie, studenú vodu, zapnem na vysoký tlak 40 minút a hotovo. Za 20 minút sa natlakuje a ohreje, potom sa 40 minút varí a 10 minút sa uvoľní tlak. Potom ho precedím a môžeme jesť 🙂

eliska13
3. jan 2025

@vanessa0311 dať dnu čo chces, natlakovat variť a vypnúť a vypustiť vzduch.Najprv iba mäso, kosti vypnúť a vložiť zeleninu, vnate.Ved preto je tlakový, aby uľahčil prácu žiadne varenie xy hodín.
Alebo najprv v hrnci zbierať špinu a po 30 minútach dať dovarit do kuchyne.S kusom hovädzieho mäsa musíš mať vývar za hodinu uvareny

renesance80
4. jan 2025

@loliki tak ja ho varim v tlakovom pol hodinu,od toho je tlakovy hrniec ,varit co najkradsie a kuracie je uvarene cca 20 min

malinovka333
4. jan 2025

Vyvar varim len v tlakovom.zrovna dnes som ho varila z domacej sliepky. Ked je zakkaleny tak voda silno vrie.davam hned aj zeleninu a nie nie je rozvarena .je makka ale nie je ako blato ako si niekto mysli. Toto som varila 1,5h inak by sa varila aj 5h. Ja varim vsetko v tlakovom dokonca aj ryzu.okrem cestovin a mozno aj tie vyskusam niekedy 😅