Ahojte priatelia
Nenasli sme forum pre syrarov (budeme radi za pripadne poradenie) ale riesim problem ze robime detom z kravskeho mlieka, pouzivame syridlo ale nevieme prist na to preco neni vzdy dobre...skusali sme robit aj z toho isteho mlieka v dvoch nadopach naraz pouzili rovnake mnozstvo vsetkeho ale syr vo vysledku bol jeden dobry a druhy bol akoby riedky a obasahuje vela vody...Viete poradit preco sa tak deje?
pasterizujem na 70stupnov, ochladenie a davam syridlo .
Ja ohrievam mlieko na 68-70°C, treba mať teplomer. Potom miesam syridlo, nechám odstáť, rozmiešam, znova nechám odstáť, potom vyberám do sitka.
Keď je syr riedky, možno je málo syridla. Časom sa to podda 🙂 najlepšie sú bylinkove. Treba veľa skúšať 🙂
Ja robim syr vo veľkom ktorý aj predávame, mliecko sa ohrieva na max 38 stupňov, potom sa vylieva do nádoby so syridlom kde sa nechá 25-30minut stať. Potom sa pokrája (rozhabarkuje) na drobne časti a zaleje sa 70stupnovou vodou. Nechá sa stať 45 minút a az potom sa odtiaľ berie do plienky a nechá sa v nej do druhého dňa