Pekný deň, prosím Vás, máte niekto skúsenosti s touto vecou? Vyrábam medzi známych a susedov chlebíčky,misy,lopare a tiež šaláty podľa želania.. Venujem sa tomu už nejaký čas,je to moje hobby v podstate,no teraz mi prišla ponuka od jednej konkrétnej predajne, či by som im na objednávku tiež nevyrabala tieto veci..Ide o to, že absolútne neviem, čo všetko k tomu potrebujem..hej,oni budú odo mňa potrebovať faktúru, to je jasné.. čiže by som musela založiť živnosť,ale čo ďalej, sú nejaké normy či vyhlášky, proste neviem..som trubka v tomto ohľade 😁vie mi niekto poradiť? ďakujeem ❤️
no ty si teda odvážna,nestačím sa čudovať......OMG...
doma to robiť nemôžeš,potrebuješ schválenú výrobňu,živnosť........
A tie cukrarky co ich je kopa na fb myslíte,že všetky majú živnosť? Poznám tri,čo pečú doma,bez papierov a nik nerieši...
Niežeby som to schvalovala,ale obuli ste sa do nej ...
@13vivien ja budem reagovať iba na teba, ďakujem za úplne normálnu odpoveď ☺️ vlastne ma to neprekvapuje, že reakcie sú takéto..ono ľudia sú rôzni,ja fakt vyrobím niečo čo viem,čo ma baví a posuniem to ďalej niekomu,kto proste na to nemá čas, alebo to nevie... Mám kamarátku, ktorá viaže popri zamestnaní prekrásne kytice a robí ich "na čierno",kupujem ich iba u nej, ďalšia pečie pagáče, úžasné "na čierno"...och aký škandál,asi sme same na svete, že takéto ciernoty robíme 🤫🤫 naozaj ma zaujímalo,ako sa dá posunúť,ak bude som to chcela zoficialnit, nič iné, žiadne ďalšie múdrosti.. takže ďakujem pekne, že si sa vyjadrila k téme... pekný večer ❤️
@janinah ďakujem za reakciu ☺️
Hlavne ze minule tu bola téma od pani , ze ako si ma privyrobiť a všetci jej radili piecť načierno doma kto by to kontroloval 😄
skus si zistiť podmienky , pokiaľ by stačilo hygienické minimum to je nič , tie skúšky sú nič náročné. Určite budeš potrebovať oficiálne výrobnú ak to chcú na faktúru , ale zistila by som si co konkrétne u teba to obnasa ak je nutné vzdelanie ako pri cukrarine to je na dlho a zbytočne. Istú dobu som doma piekla prestala som s tým lebo sa začali v okolí udavacky na hygieny, na fb si jedna druhu odsledovala a udala lebo konkurencia... ľudí máš rôznych tak s tým fb je to tiež zradné.
@13vivien ja sa na tom smejem tam som sa zas snažila vysvetliť ze ani to pečenie doma nie je v dnešnej dobe žiadne terno kvoli cenam a udáva sa vo veľkom ale to nevysvetlis. Ja som napr. Predtým ako som začala inzerovať na fb zablokovala komplet "konkurenciu" v okolí 30 km😁 aj tak sa to za chvíľu rozkriklo a každý v okolí vedel ze pečiem. Susede takto prišla hygiena lebo na čierno predávala kolace do jednej kaviarne, to sa dá keď máš majiteľa co to je ochotný urobiť a niekomu to vadilo tak poslal kontrolu. Dostala slušnú pokutu a začala robiť oficiálne. Preto vravím vždy je riziko je to haklivy biznis aj na čierno aj oficiálne
Keď nechceš do toho investovať veľa peňazí ani do toho nechod.Zvlast chladničky, kachličky do určitého metra, nerezové stoly atď...normálne si spraviť a upraviť niekde priestor.Ked chces úplne presne inštrukcie choď na živnostenské a hygienu
A kde to budes robit? Doma? Odvaha, ze si to doteraz robila nacierno, bez papierov a hygieny...