Výroba domácej šunky

katy2
27. mar 2013

Ahojte 🙂
Uz dlhsie uvazujem nad vyrobou sunky doma.... Mate s tym niekto skusenosti? Treba na to sunkovar, alebo robite aj bez neho.... Zaujimaju ma vase skusensoti, pripadne osvedcene recepty na domacu sunku. A este, ak sunkovar - aky? nerezovy alebo hlinikovy? Dakujem za postrehy....

lucka1987
27. mar 2013

@katy2 my sme si robili asi dva ci tri razy domacu sunku.. mali sme pozicany nerezovy. super vec, tiez zvazujeme kupu 😉

katy2
autor
28. mar 2013

@lucka1987 prave dnes sme objednali 🙂 dufam, ze sa sunka podari a hlavne, ze bude chutit... objednali sme tento http://www.4home.sk/sunkovar-orion-5orn131505/
nasla som aj nejake recepty... tento ja aj podrobny s postupom a fotkami... http://www.uloz.to/xheAhTX/sunka-domaci-xls
uz sa tesim, ked pride sunkovar....

henca74
28. mar 2013

@katy2 my sme kedysi robievali sunku v sunkovare, bola super 😉 minule som ho nasla u mamky a akurat som rozmyslala, ze by som o5 vyskusala 😉 no musim pytat od mamky recept, neviem ci ho vobec este ma ☹

katy2
autor
28. mar 2013

@henca74 mne sa pozdava ten z uloz to.... nasla som odkaz v jednej diskusii o domacej sunke... dal ho tam autor thto receptu... akurat to vyskusam normalne na sporaku a nie v rure....

kvetinka211
28. mar 2013

@lucka1987 @katy2 a nemusia ist do vsetkych suniek, aj domacich rychlosoli? Kedysi som si to zacala zistovat a nasla som len recepty s rychlosolou, tak ma to odradilo 😨 Bolo by fajn keby sa to dalo aj bez toho ...

katy2
autor
28. mar 2013

@kvetinka211 citala som rozne diskusie a rychlosol sa dava kvoli farbe sunky... ale da sa robit aj bez nej alebo jej dat uplne minimum a doplnit normalnou solou....

kvetinka211
28. mar 2013

@katy2 dakujem, tak si to tusim este zacnem znova studovat .... ze by som okrem domaceho chleba skusila aj domacu sunku 😉 ? Lebo sunku uz takmer vobec nekupujem .. vzdy ked zacnem citat zlozenie tak putuje naspät na regal ...

katy2
autor
28. mar 2013

@kvetinka211 pozri si ten recept, co mam vyssie (cez uloz to) velmi sa mi pozdava 🙂

katy2
autor
20. apr 2013

tak tu je moja prva sunka 🙂 bez rychlosoli 🙂

katy2
autor
8. máj 2013

kuracia - stehna + prsia

katy2
autor
8. máj 2013

bravcova - pliecko a bravcovo-kuracia - pliecko + kuracie prsia

katy2
autor
8. máj 2013

a tu je moj upraveny a odskusany recept:
1000g -1200g masa, pokrajat na kocky (cca 2.5cm), zvyknem par kuskov masa uplne pomliet v mixeri na kasu, aby lepsie masko drzalo pohromade. Vsetko maso aj s tou kasou dam do domacej pekarne alebo do mixera na miesenie. Pripravim si 100 ml vody, v ktorej rozpustim 1PL kryst. cukru, 2KL soli (davam morsku) a 2KL rychlosoli (da sa ja bez nej, ale s nou mi chuti viac a ma aj krajsiu farbu). Sol davam male uplne zarovnane lyzicky (nie je presolena ako z obchodu). Pocas miesenia prilievam do masa vodu so solou a cukrom a miesim, pokial sa nezacne tvorit okolo masa "blato" a pokial sa vsetka voda nevpije do masa.... cca 15-20 min. Hotovu zmes natlacim do sunkovaru (do sacku v nom) - poriadne, aby som vyplnila vsetky vzduchove medzery, sunkovar zavriem a necham odlezat 24-36 hod. Potom ju dam varit. Do vysokeho hrnca si vlozim sunkovar (nastojato), nalejem vodu takmer po vrch sunkovaru, potom ho vyberiem a vodu zohrejem na 80st. Vlozim sunkovar a varim 2.5 hod. pri teplote 70-75 st. Sunkovar schladim sokom pod studenou tecucou vodou a potom ho este necham stat v studenej vode v hrnci, kde som sunku varila, kym sunkovar uplne nevychladne (asi 1/2 h) Ja varievam sunku vecer, aby rano bola dobra studena, vychladena. Sunku vyberiem, dam do chladnicky rano krajam.

Maso sa da rozne kombinovat

gabulienkajan
21. dec 2013

Vyzera to dobre a jednoducho. Mna zaujala najma kuracia. Ale nie velmi sa mi pozdava to varenie v igelitovom vrecku,ci?

zita19
21. dec 2013

@kvetinka211 rychlaosol nemusi ist. Rychlosol je o tom, ze presoli rychlo, uz za 12 hodin. Moja kolegina robila s morskou solou. Len s morskou solou. Nechavala presalat maso 2 dni v chladnicke. Lepsiu sunku som v zivote nejedla. A niekedy davno som mala taky recept, ze sa ta sunka robila v tlacenkovom sacku. Bola rovnako chutna, len nedrzala tak popkope ako zo sunkovaru. V sunkovare je to nmasko stlacene, tak sa lepsie "skamarati" jedno s druhym.

zita19
21. dec 2013

@gabulienkajan Ten sacok je viac menej nutny. Jednak drzi stavicky v masku a ak je to hlinikovy sunkovar, tak drzi masko od hlinika.

stellamaris
21. dec 2013

@zita19 taku sunku s nasolenym odlezanym mäsom robievaju moji rodicia casto.Je vyborna,davaju do nej iba sol,rychlosol nemusi byt 😉 Mäso nechavaju odlezat den v chlade,potom sunku uvaria.

winka99
21. dec 2013

@gabulienkajan keby len to igelitove vrecko, ale co to necham odlezat 24-36 hodin?

zita19
21. dec 2013

@winka99 Ano, v chlade odlezat. Co sa ti nezda na odlezani masa 24-36 hodin? Ale fakt napis co sa ti nezda, skusim ti vysvetlit .

winka99
21. dec 2013

@zita19 no ci sa neskazi...keby ze mam kury a prasata doma, tak viem ze to robim z cerstveho masa, ale take kupene maso uz bohvie kolko stoji, ci lezi niekde..alebo ta sol ho skonzervuje?

stellamaris
21. dec 2013

@winka99 sol konzervuje a mäsko sa ti v chlade neskazi.Rodicia varia sunku takto roky a vsetci sme prezili 😉

zita19
21. dec 2013

@winka99 Maso jatocnych zvierat sa do obchodov dodava odlezane. Napriklad najdrahsie havadzei na steaky sa nechava odlezat az niekolko tyzdnov v chlade. Hydina samozrejme kratsie. Takze ked ho donesies z DOBREHO obchodu, kde bolo dobre skladovane uz je odlezane. Ked ho este nalozis do soli, proces ulezania masa pokracuje ale maso zaroven konzervuje ta sol. Neulezane maso je tuhe a po uprave zuvackove.
U masa je to tak, ze butho spracujes do 24 hodin, alebo az po par dnoch.
Aj ked maso pacujes, tako si polezi v marinade aspon jednu noc. A marinovane masko je ake chutne 😉

winka99
21. dec 2013

@stellamaris
@zita19
tak ok, ale ja nemam dobre skusenosti, takze maso hned mrazim, alebo spracujem ako ho kupim a v marinade nechavam max. par hodin...asi nemam po ruke dobru masiaren 🙂

zita19
21. dec 2013

@winka99 To je pravda, dobra masiaren. Maso zo supermarketov jedine z Kauflandu, to v ochrannej atmosfere a dobre prestudovat obal, ci je neporuseny a datum. 😝 😝

marryb
3. nov 2014

Kočky máte niektorá skúsenosť s Tescoma šunkovarom?

zoy3
19. nov 2014

@katy2 prosim vas tie co robia sunku bez cukru to nejde? je to tam moc dolezite? totizto nemozem vôbec cukor tak som zvedava ci sa nieco stane ak nedam. dik

lubka72
14. mar 2017

@katy2 prosím ťa aký šunkovar máš, nerez, či Tescoma z plastu?