Ahojte 🙂
Uz dlhsie uvazujem nad vyrobou sunky doma.... Mate s tym niekto skusenosti? Treba na to sunkovar, alebo robite aj bez neho.... Zaujimaju ma vase skusensoti, pripadne osvedcene recepty na domacu sunku. A este, ak sunkovar - aky? nerezovy alebo hlinikovy? Dakujem za postrehy....
@lucka1987 prave dnes sme objednali 🙂 dufam, ze sa sunka podari a hlavne, ze bude chutit... objednali sme tento http://www.4home.sk/sunkovar-orion-5orn131505/
nasla som aj nejake recepty... tento ja aj podrobny s postupom a fotkami... http://www.uloz.to/xheAhTX/sunka-domaci-xls
uz sa tesim, ked pride sunkovar....
@kvetinka211 citala som rozne diskusie a rychlosol sa dava kvoli farbe sunky... ale da sa robit aj bez nej alebo jej dat uplne minimum a doplnit normalnou solou....
@katy2 dakujem, tak si to tusim este zacnem znova studovat .... ze by som okrem domaceho chleba skusila aj domacu sunku 😉 ? Lebo sunku uz takmer vobec nekupujem .. vzdy ked zacnem citat zlozenie tak putuje naspät na regal ...
@kvetinka211 pozri si ten recept, co mam vyssie (cez uloz to) velmi sa mi pozdava 🙂
a tu je moj upraveny a odskusany recept:
1000g -1200g masa, pokrajat na kocky (cca 2.5cm), zvyknem par kuskov masa uplne pomliet v mixeri na kasu, aby lepsie masko drzalo pohromade. Vsetko maso aj s tou kasou dam do domacej pekarne alebo do mixera na miesenie. Pripravim si 100 ml vody, v ktorej rozpustim 1PL kryst. cukru, 2KL soli (davam morsku) a 2KL rychlosoli (da sa ja bez nej, ale s nou mi chuti viac a ma aj krajsiu farbu). Sol davam male uplne zarovnane lyzicky (nie je presolena ako z obchodu). Pocas miesenia prilievam do masa vodu so solou a cukrom a miesim, pokial sa nezacne tvorit okolo masa "blato" a pokial sa vsetka voda nevpije do masa.... cca 15-20 min. Hotovu zmes natlacim do sunkovaru (do sacku v nom) - poriadne, aby som vyplnila vsetky vzduchove medzery, sunkovar zavriem a necham odlezat 24-36 hod. Potom ju dam varit. Do vysokeho hrnca si vlozim sunkovar (nastojato), nalejem vodu takmer po vrch sunkovaru, potom ho vyberiem a vodu zohrejem na 80st. Vlozim sunkovar a varim 2.5 hod. pri teplote 70-75 st. Sunkovar schladim sokom pod studenou tecucou vodou a potom ho este necham stat v studenej vode v hrnci, kde som sunku varila, kym sunkovar uplne nevychladne (asi 1/2 h) Ja varievam sunku vecer, aby rano bola dobra studena, vychladena. Sunku vyberiem, dam do chladnicky rano krajam.
Maso sa da rozne kombinovat
Vyzera to dobre a jednoducho. Mna zaujala najma kuracia. Ale nie velmi sa mi pozdava to varenie v igelitovom vrecku,ci?
@kvetinka211 rychlaosol nemusi ist. Rychlosol je o tom, ze presoli rychlo, uz za 12 hodin. Moja kolegina robila s morskou solou. Len s morskou solou. Nechavala presalat maso 2 dni v chladnicke. Lepsiu sunku som v zivote nejedla. A niekedy davno som mala taky recept, ze sa ta sunka robila v tlacenkovom sacku. Bola rovnako chutna, len nedrzala tak popkope ako zo sunkovaru. V sunkovare je to nmasko stlacene, tak sa lepsie "skamarati" jedno s druhym.
@gabulienkajan Ten sacok je viac menej nutny. Jednak drzi stavicky v masku a ak je to hlinikovy sunkovar, tak drzi masko od hlinika.
@zita19 taku sunku s nasolenym odlezanym mäsom robievaju moji rodicia casto.Je vyborna,davaju do nej iba sol,rychlosol nemusi byt 😉 Mäso nechavaju odlezat den v chlade,potom sunku uvaria.
@gabulienkajan keby len to igelitove vrecko, ale co to necham odlezat 24-36 hodin?
@winka99 sol konzervuje a mäsko sa ti v chlade neskazi.Rodicia varia sunku takto roky a vsetci sme prezili 😉
@winka99 Maso jatocnych zvierat sa do obchodov dodava odlezane. Napriklad najdrahsie havadzei na steaky sa nechava odlezat az niekolko tyzdnov v chlade. Hydina samozrejme kratsie. Takze ked ho donesies z DOBREHO obchodu, kde bolo dobre skladovane uz je odlezane. Ked ho este nalozis do soli, proces ulezania masa pokracuje ale maso zaroven konzervuje ta sol. Neulezane maso je tuhe a po uprave zuvackove.
U masa je to tak, ze butho spracujes do 24 hodin, alebo az po par dnoch.
Aj ked maso pacujes, tako si polezi v marinade aspon jednu noc. A marinovane masko je ake chutne 😉
@stellamaris
@zita19
tak ok, ale ja nemam dobre skusenosti, takze maso hned mrazim, alebo spracujem ako ho kupim a v marinade nechavam max. par hodin...asi nemam po ruke dobru masiaren 🙂
Kočky máte niektorá skúsenosť s Tescoma šunkovarom?
@katy2 my sme si robili asi dva ci tri razy domacu sunku.. mali sme pozicany nerezovy. super vec, tiez zvazujeme kupu 😉